Ypourgeio ependyseisFLNEAETPA

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021 11:25

Πέντε οφέλη της τσουκνίδας στη διατροφή μας

Παρ’ όλο που αν πέσουμε πάνω της θα μας… τσούξει, η τσουκνίδα στην πραγματικότητα είναι πολύ ωφέλιμη για τον οργανισμό. Αρκεί να τη φάμε κι όχι να σκοντάψουμε σε αυτή!

Τα φύλλα της τσουκνίδας χρησιμοποιούνται στο φαγητό, στις σαλάτες, σε χόρτα, σούπες, πίτες, ροφήματα και έχουν πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Συγκεκριμένα, η τσουκνίδα:

  • Είναι πλούσια σε ασβέστιο ωφελώντας τα οστά, αλλά και σε κάλιο, συμβάλλοντας στην καλή αρτηριακή πίεση και την υγεία της καρδιάς
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία εκτός του ότι ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού μας, βοηθάει και στην καλύτερη απορρόφηση σιδήρου, που επίσης περιέχει, γι’ αυτό και συστήνεται σε περιπτώσεις σιδηροπενικής αναιμίας.
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα και σε βιταμίνη Κ, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος, ενώ περιέχει και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που κάνουν καλό στο νευρικό σύστημα.
  •  Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζοντας την πρόωρη γήρανση του οργανισμού, όπως και την εμφάνιση διάφορων ασθενειών που σχετίζοντας με τη φθορά του χρόνου.
  • Έχει αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιρρευματική δράση, καταπραΰνοντας φλεγμονές και πολεμώντας τα μικρόβια.

     

    Πώς θα την ετοιμάσετε: Φορέστε τα γάντια σας για να αποφύγετε ερεθισμούς και κόψτε τα γερά φύλλα του βλαστού από τη μέση και πάνω, τα οποία πρέπει πρώτα να ξεπλύνετε πολύ καλά σε κρύο νερό. Έπειτα, ζεματίστε σε καυτό νερό για 2-3 λεπτά, στραγγίξτε και κόψτε σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική σας, σε σούπες, πίτες, να πιείτε αφέψημα κ.ο.κ. Μπορείτε επίσης να τη βρείτε στο εμπόριο σε τσάι, ταμπλέτες, κάψουλες καθώς και σε βάμμα.

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021 08:29

Γεύματα από προνύμφες εντόμων και στην Ευρώπη

Οι λάρβες - κάτι σαν σκουλήκια  - σύντομα και στην Ευρώπη θα βρουν τη θέση τους σε μπολ ζυμαρικών και πιάτα για δείπνο, αφού θα γίνουν το πρώτο έντομο που θα  εγκριθεί στην περιοχή ως ανθρώπινη τροφή.

Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ανοίγει τον δρόμο για τη χρήση των κίτρινων σκουληκιών ολόκληρων και αποξηραμένων σε κάρι και άλλες συνταγές αλλά και ως αλεύρι για την παρασκευή μπισκότων, ζυμαρικών και ψωμιού.

Παρά το όνομά τους, οι λάρβες είναι περισσότερο προνύμφες σκαθαριών και λιγότερο σκουλήκια και χρησιμοποιούνται ήδη στην Ευρώπη ως συστατικό τροφής για κατοικίδια.

Πλούσιο σε πρωτεΐνες, λίπη και φυτικές ίνες, είναι πιθανό να είναι το πρώτο από τα πολλά έντομα που θα εμφανιστούν στα πιάτα της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια, δήλωσε στο Reuters ο χημικός της EFSA και επιστήμονας τροφίμων Ερμόλαος Βερβέρης.

Υπό την επίβλεψη του, οι λάρβες ήταν το πρώτο έντομο που ο οργανισμός της Ε.Ε. αξιολόγησε βάσει ενός κανονισμού για «καινοτόμα τρόφιμα» που τέθηκε σε ισχύ το 2018, προκαλώντας πληθώρα παρόμοιων εφαρμογών.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα αλλά και για βιομηχανία τροφίμων στον τομέα των βρώσιμων εντόμων», είπε.

Οι άνθρωποι σε πολλά μέρη του κόσμου - συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της Αφρικής, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας - ήδη επισκέπτονται μπαρ με έντομα, μπιφτέκια από τριζόνια και άλλα τρόφιμα με βάση τις προνύμφες.

Μόλις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικυρώσει την έγκριση της ESFA, η Ευρώπη θα συμμετέχει.

Ορισμένοι κοινωνιολόγοι, ωστόσο, πιστεύουν ότι τα ψυχολογικά εμπόδια που είναι ιδιαίτερα ισχυρά στην Ευρώπη σημαίνει ότι θα περάσει καιρός πριν τα κίτρινα σκουλήκια αρχίσουν να κάνουν φτερά από τα ράφια των σούπερ μάρκετ εκεί.

«Υπάρχουν αυτονόητοι λόγοι που προέρχονται από την κοινωνική και πολιτιστική μας κουλτούρα - τον λεγόμενο «παράγοντα μπλιάχ»- που κάνουν αποκρουστική σε πολλούς Ευρωπαίους τη σκέψη να τρώνε έντομα», δήλωσε ο Τζιοβάνι Σογκάρι, ερευνητής σε κονωνικά και καταναλωτικά θέματα στο Πανεπιστήμιο της Πάρμας στην Ιταλία.

«Με το χρόνο και τη συνήθεια, τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να αλλάξουν».

Η EFSA είπε ότι είχε λάβει 156 αιτήσεις για αξιολογήσεις ασφάλειας «καινοτόμων τροφίμων» από το 2018, καλύπτοντας τα πάντα, από τρόφιμα που προέρχονται από φύκια έως μια σειρά ειδών εντόμων.

Επειδή είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ίνες, «η κατανάλωσή τους δεν παρουσιάζει κανένα μειονέκτημα στο διατροφικό πλάνο», επισημαίνουν οι ειδικοί. Θα πρέπει όμως να γίνουν επιπρόσθετες μελέτες αναφορικά με τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις.

Με βάση την εκτίμηση της EFSA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει στις χώρες μέλη ένα σχέδιο απόφασης για να επιτραπεί η κυκλοφορία στην αγορά των αποξηραμένων σκωλήκων του αλεύρου και των παραγώγων τους. Ο τομέας ελπίζει ότι θα πάρει το οριστικό πράσινο φως μέχρι τα μέσα του 2021.

Πηγή:https://www.naftemporiki.gr

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 11:57

Δέντρα : Προστασία από τον παγετό – Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί

Οι συχνότερες ζημιές στα εσπεριδοειδή συμβαίνουν από χειμερινούς παγετούς. Τα εσπεριδοειδή δεν έχουν δυνατότητα σκληραγώγησης στο ψύχος, γι’ αυτό σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός αλλά όχι πολύ χαμηλές νεκρώνονται.

Μετά από παραμονή δύο ωρών στους -2,5 ºC παγώνουν πράσινοι και ημιώριμοι καρποί πορτοκαλιάς και λεμονιάς, στους -2,8 ºC οι ώριμοι καρποί και νεαρή βλάστηση, στους -4,5 ºC μεγάλης ηλικίας βλαστοί και οφθαλμοί και στους -10 ºC νεκρώνονται ολόκληρα δέντρα πορτοκαλιάς. Τα μανταρινοειδή είναι πιο ανθεκτικά και η λεμονιά πιο ευαίσθητη από την πορτοκαλιά.

Ζημιές από παγετό στην ελιά

Η ελιά κινδυνεύει από τους πρώιμους φθινοπωρινούς παγετούς και τους χειμερινούς παγετούς. Oι καρποί παγώνουν στους -3 ºC, τα φύλλα στους -3 έως -6 ºC, ο φλοιός στους -7 ºC και το ξύλο στους μεγαλύτερης ηλικίας βλαστούς στους -13 ºC.

Τον Ιανουάριο τα ελαιόδεντρα, εφόσον έχει συλλεχθεί ο καρπός, έχουν σκληραγωγηθεί και οι οφθαλμοί και οι μεγάλης ηλικίας βλαστοί αντέχουν λίγο περισσότερο στο ψύχος ( 2-3 ºC βαθμοι χαμηλότερα). Με το τέλος του ληθάργου η αντοχή στο ψύχος μειώνεται και ξεκινά η ανοιξιάτικη βλάστηση.

Παθητική προστασία από τους παγετούς

Νοτιοανατολική εγκατάσταση , κεκλιμένο έδαφος και μικρό υψόμετρο του δενρώνα βοηθούν στην αποφυγή ζημιών από παγετούς. Σε εγκατεστημένους δενδρώνες οι ανεμοφράκτες μπορεί να δημιουργήσουν θύλακα παγετού και να προκαλέσουν μεγαλύτερη της αναμενόμενης ζημιά.

Οι προληπτικοί διαφυλλικοί ψεκασμοί με αμινοξέα και σκευάσματα με αντιπαγετική δράση βοηθούν αποτελεσματικά στην προστασία από το ψύχος. Η χημική ζιζανιοκτονία ή χαμηλή κοπή και το υγρό έδαφος μειώνουν τον κίνδυνο παγετών.

Όψιμη αζωτούχος λίπανση και αρδεύσεις το προηγούμενο καλοκαίρι, υπερβολική καρποφορία, καθυστερημένη συγκομιδή, πρώιμο κλάδεμα πριν τον παγετό, αποφύλλωση από εχθρούς και ασθένειες την προηγούμενη βλαστική περίοδο, ακατάλληλο υποκείμενο και γενικά διάφορες καταπονήσεις (έλλειψη ανόργανων στοιχείων και νερού, κ.λπ.) κάνουν το δέντρο πιο ευαίσθητο στους παγετούς.

Μείωση του κινδύνου ζημιών μπορεί να επιτευχθεί με ψεκασμούς με χαλκούχα σκευάσματα τα τέλη Χειμώνα για μείωση των πληθυσμών βακτηρίων στην επιφάνεια των φυτών ή με κάλυψη των φυτών ή κορμού μονωτικά υλικά, ώστε να αποφύγουν την άμεση έκθεση στις ελάχιστες θερμοκρασίες.

Ενεργητική προστασία από παγετούς

Ενεργητική προστασία γίνεται με θέρμανση του δενδρών με καύση υλικών όπως άχυρου, παλιών ελαστικών, ή με κατάλληλες θερμάστρες που χρησιμοποιούν λάδια, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Η μέθοδος αυτή δε συνισταται λόγω των επιπτώσεων που έχει στο περιβάλλον.

Σε πολλές περιοχές του κόσμου έχει απαγορευθεί Ενεργητική προστασία γίνεται (σπάνια) με χρήση ελικοπτέρου το οποίο πετώντας χαμηλά (<30-40 m από την επιφάνεια του εδάφους) μεταφέρει αέρα από τα θερμότερα στρώματα προς την επιφάνεια του εδάφους. Οι πιο εκτεταμένες μορφές ενεργητικής προστασίας από παγετούς διεθνώς και στην Ελλάδα είναι η χρήση ανεμομικτών και η τεχνητή βροχή.

Οι ανεμομίκτες κοστίζουν πολύ, απαιτούν συγκεκριμένη διαδικασία για να λειτουργήσουν (όταν χρησιμοποιείται πετρελαιομηχανή) ή απαιτείται ηλεκτρικό ρεύμα, μπορούν να καλύψουν 20-40 στρέμματα οπωρώνα και να ανεβάσουν τη θερμοκρασία στο ύψος των δέντρων, ανάλογα με το βάθος και ύψος της θερμοροφής και τον άνεμο, κατά 2-4 ºC το πολύ. Συνδυασμός των μεθόδων καύσης υλικών και ανεμομίκτη χρησιμοποιούνται σε μερικές περιοχές του κόσμου ακόμα και για μείωση των ζημιών από έντονους παγετούς του Χειμώνα.

Ο πιο επεκτεινόμενος τρόπος ενεργητικής προστασίας από παγετούς είναι η άρδευση με ατομικά μπεκ (τεχνητή βροχή) που βρίσκονται μέσα ή πάνω από την κόμη του δέντρου. Η εφαρμογή από νωρίς το βράδυ νερού στην επιφάνεια του φυτού και εδάφους προκαλεί έκλυση θερμότητας (κατά την ψύξη και κατόπιν πήξη του νερού) αλλά και μόνωση των ιστών που καλύπτονται από πάγο ώστε να αποφευχθεί η πτώση της θερμοκρασίας αυτών κάτω του -1 ºC ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του αέρα.

Αυτός ο τρόπος παγετοπροστασίας απαιτεί υψηλή παροχή νερού και ύπαρξη δικτύου άρδευσης με πίεση, μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο των κλάδων, αλλά θεωρείται ο αποτελεσματικότερος των μεθόδων που χρησιμοποιούνται.

Στην Ελλάδα τα εσπεριδοειδή προστατεύονται εκτεταμένα με άρδευση με τεχνητή βροχή και με ανεμομίκτες, ενώ τα φυλλοβόλα προστατεύονται πιο σπάνια και με τη χρήση τεχνητής βροχής.

Πηγή: https://www.in.gr

Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2021 14:12

Γεωργικοί Σύμβουλοι : Τι είναι και πως μπορούν να σας βοηθήσουν

Σύστημα Παροχής Συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις (Σ.Π.Σ.Γ.Ε.)» είναι το ολοκληρωμένο σύστημα που σκοπό έχει την υποστήριξη των γεωργών για τη βελτίωση των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων της γεωργικής τους εκμετάλλευσης ή επιχείρησης.

Όλοι οι γεωργοί, ακόμη και όσοι δε λαμβάνουν στήριξη στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), έχουν πρόσβαση στο Σ.Π.Σ.Γ.Ε. σε εθελοντική βάση.

Το Σ.Π.Σ.Γ.Ε. εξασφαλίζει την πρόσβαση των γεωργών σε εξατομικευμένες συμβουλές που λαμβάνουν υπόψη την ειδική κατάσταση της εκμετάλλευσης ή επιχείρησής τους. Στην περίπτωση που ο αποδέκτης είναι ομάδα, οι συμβουλές μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να παρέχονται, εάν έχει αιτιολογηθεί δεόντως και κρίνεται σκόπιμο, λαμβανομένης υπόψη της κατάστασης και των αναγκών των επιμέρους χρηστών των συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Το Σ.Π.Σ.Γ.Ε. έχει στρατηγική κατεύθυνση την υιοθέτηση και καθιέρωση ενός βιώσιμου τρόπου διαχείρισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Το Σ.Π.Σ.Γ.Ε. παρακολουθείται, αξιολογείται και τεκμηριώνεται στη βάση ενός ενιαίου δημόσιου πληροφοριακού συστήματος.

Οι γεωργικές συμβουλές εξυπηρετούν, μεταξύ άλλων, τους στόχους που τίθενται σε ενωσιακό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Επιπλέον διαφοροποιούνται και προσαρμόζονται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε Περιφέρειας, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, στόχους και πολιτικές που αποτυπώνονται στις Στρατηγικές Έρευνας και Τεχνολογίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση των Περιφερειών (Research and Innovation Strategies for Smart Specialisation – RIS3).

Το Σ.Π.Σ.Γ.Ε. δεν αποτελεί ελεγκτικό μηχανισμό τήρησης των εθνικών και κανονιστικών απαιτήσεων, αλλά περισσότερο μηχανισμό ευαισθητοποίησης των γεωργών, αφενός για τη σχέση μεταξύ των γεωργικών πρακτικών και της διαχείρισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και αφετέρου για τα πρότυπα για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, την καλή περιβαλλοντική κατάσταση των γεωργικών εκτάσεων, την ασφάλεια των τροφίμων, τη δημόσια υγεία, την υγεία των ζώων και των φυτών και την καλή μεταχείριση των ζώων.

Για να πιστοποιηθεί ως Γ.Σ. ένα φυσικό πρόσωπο, πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Να είναι κάτοχος τίτλου σπουδών Γεωπόνου, Κτηνιάτρου, Δασολόγου, Περιβαλλοντολόγου, Γεωλόγου, Μηχανικού Περιβάλλοντος, Οικονομολόγου, Οινολόγου, Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τεχνολόγου Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, των Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας (Α.Ε.Ι. – Α.Τ.Ε.Ι.) ή αναγνωρισμένων ισότιμων τίτλων σπουδών, σχολών της αλλοδαπής. Στην περίπτωση εισαγωγής νέων θεματικών πεδίων δύνανται να επεκταθούν οι παραπάνω ειδικότητες.

β) Να διαθέτει άδεια άσκησης επαγγέλματος, σε ισχύ, από το οικείο Επιμελητήριο, εφόσον η επαγγελματική του ειδικότητα το απαιτεί.

γ) Να κατέχει «Βεβαίωση παρακολούθησης» του εισαγωγικού προγράμματος επιμόρφωσης

δ) Να μην υφίσταται σε βάρος του καταδικαστική απόφαση για αδίκημα που σχετίζεται με την επαγγελματική του δραστηριότητα ή για οικονομικό αδίκημα.

ε) Να μην σχετίζεται με οποιοδήποτε τρόπο με τον έλεγχο των Γ.Σ. και Φ.Π.Γ.Σ.

στ) Να μην ασκεί εμπορία γεωργικών και κτηνιατρικών εφοδίων και αγροτικών προϊόντων και να μην εργάζεται σε τέτοιου είδους εταιρείες.

Δυνατότητα πιστοποίησης έχουν εργαζόμενοι στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, την αυτοδιοίκηση και τους φορείς της, ως μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι ή απασχολούμενοι με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου καθώς και μέλη του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι – Α.ΤΕ.Ι.). Επιπλέον των παραπάνω προϋποθέσεων, οι συμβουλές που θα παρέχουν πρέπει να είναι στο πλαίσιο των καθηκόντων τους και των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας ή του φορέα για τον οποίο εργάζονται, και σχετίζονται με τον αγροτικό χώρο.

Θεματικά πεδία γεωργικών συμβουλών

I. Συμβουλές που παρέχονται για τις κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης και τα πρότυπα για την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση και γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον, καθώς και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Στο θεματικό πεδίο περιλαμβάνονται, τουλάχιστον, συμβουλές που αφορούν:
α) απαιτήσεις πολλαπλής συμμόρφωσης και
β) επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον γεωργικές πρακτικές – πρασίνισμα.

II. Συμβουλές που παρέχονται για την εκπλήρωση των απαιτήσεων, όπως έχουν καθοριστεί από τα κράτη μέλη, για την εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 11 της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ (οδηγία πλαίσιο για τα νερά).
Στο θεματικό πεδίο περιλαμβάνονται, τουλάχιστον, συμβουλές που αφορούν:
α) στην ορθολογική χρήση του νερού στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις συμπεριλαμβανομένης της σύνταξης σχεδίου διαχείρισης νερού για τις ανάγκες της γεωργικής εκμετάλλευσης,
β) στην προστασία και ορθή διαχείριση υδάτων συμπεριλαμβανομένης και της ορθολογικής χρήσης λιπασμάτων, γ) στην ορθολογική διαχείριση των ζωικών αποβλήτων (κοπριάς) με στόχο την μείωση της ρύπανσης των υδάτων.

III. Συμβουλές που παρέχονται για την εκπλήρωση των απαιτήσεων, όπως έχουν καθοριστεί από τα κράτη μέλη για την εφαρμογή του άρθρου 55 του Καν.(ΕΚ) 1107/2009, ιδίως όσον αφορά στη συμμόρφωση με τις γενικές αρχές της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας που αναφέρονται στο άρθρο 14 της Οδηγίας 2009/128/ΕΚ (ν. 4036/2012 A΄ 8).
Στο θεματικό πεδίο περιλαμβάνονται, τουλάχιστον συμβουλές που αφορούν:
α) στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων,
β) γενικές αρχές ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας.

IV. Συμβουλές στο γεωργικό τομέα σχετικά με δράσεις που μετριάζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και προωθούν την προσαρμογή της γεωργίας.
Στο θεματικό πεδίο περιλαμβάνονται, τουλάχιστον, συμβουλές που αφορούν:
α) στις δράσεις για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής ή την προσαρμογή της γεωργίας σε αυτή, β) στη χρήση υποπροϊόντων, αποβλήτων, υπολειμμάτων και λοιπών πρώτων υλών, εκτός τροφίμων, για τους σκοπούς της βιοοικονομίας,
γ) στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αμμωνίας από τις γεωργικές δραστηριότητες. V. Συμβουλές για την ορθή εφαρμογή των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020 «Ενισχύσεις για τη γεωργία, το περιβάλλον και το κλίμα» και «Βιολογική Γεωργία» σύμφωνα με τα άρθρα 28 και 29 του Καν. (ΕΕ) 1305/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου αντίστοιχα και πιο συγκεκριμένα, συμβουλές που αφορούν στην κατανόηση και ορθή εφαρμογή των δεσμεύσεων:
α) που προκύπτουν από τον Καν. (ΕΕ) 834/2007 σχετικά με τη βιολογική παραγωγή γεωργικών προϊόντων,
β) των δράσεων του μέτρου «Ενισχύσεις για τη γεωργία, το περιβάλλον και το κλίμα», όσο και των ελάχιστων απαιτήσεων που θεσπίζονται από την εθνική νομοθεσία και εφαρμόζονται στις δράσεις αυτές.

VI. Συμβουλές για τον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων, τη βελτίωση της βιωσιμότητας, την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών προϊόντων, την τομεακή ολοκλήρωση, την καινοτομία, τον προσανατολισμό στην αγορά, την προαγωγή της επιχειρηματικότητας και την ενθάρρυνση της μετατροπής των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της διαφοροποίησης της οικονομικής τους δραστηριότητας.

VII. Συμβουλές για τη διαχείριση κινδύνου και τη θέσπιση κατάλληλων προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση φυσικών και άλλων καταστροφών καθώς και νόσων των ζώων και των φυτών.

VIII. Συμβουλές για την εφαρμογή προτύπων εργασιακής ασφάλειας με βάση την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

IX. Συμβουλές για το σχεδιασμό της εφαρμογής του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης ή άλλων συστημάτων παραγωγής.

Χ. Συμβουλές προς νέους και νεοεισερχόμενους γεωργούς, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
α) Διοίκηση και διαχείριση εκμεταλλεύσεων.
β) Συνεργασίες και πρόσβαση στην αγορά.
γ) Κανονιστικές απαιτήσεις και υποχρεώσεις.
δ) Τεχνικές καλλιέργειας/κτηνοτροφίας και νέες τεχνολογίες.

Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2020 14:06

Πάνω από 110 εκατ. ευρώ σε αγροπεριβαλλοντικά μέτρα

Εγκρίθηκε η πληρωμή της, αυξημένης σε σχέση με πέρυσι, προκαταβολής των ενισχύσεων προς τους δικαιούχους των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη.

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη η σταδιακή πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων των παρακάτω μέτρων και δράσεων:

  • Μέτρο 11«Βιολογικές καλλιέργειες» για την οποία διατίθεται το συνολικό ποσό των 66.296.882,58 ευρώ και αφορά σε 14.853 δικαιούχους γεωργούς και κτηνοτρόφους πανελλαδικά.
  • Δράση 10.1.01 «Προστασία της άγριας ορνιθοπανίδας» για την οποία διατίθεται το συνολικό ποσό των 307.015,98 ευρώ σε 692 δικαιούχους πανελλαδικά.
  • Δράση 10.1.02 «Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» για την οποία διατίθεται το συνολικό ποσό των 819.068,72 ευρώ σε 1.259 δικαιούχους.
  • Δράση 10.1.03 «Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας» για την οποία διατίθεται το συνολικό ποσό των 349.814,17 ευρώ σε 639 δικαιούχους.
  • Δράση 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» για την οποία διατίθεται το συνολικό ποσό των 34.768.874,89 ευρώ και αφορά σε 4.109 δικαιούχους πανελλαδικά.
  • Δράση 10.1.07 «Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες» για την οποία διατίθεται το συνολικό ποσό του 1.463.547,61 ευρώ και αφορά σε 817 δικαιούχους πανελλαδικά.
  • Δράση 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» για την οποία διατίθεται το ποσό του 1.050.598,11 ευρώ και αφορά σε 1585 δικαιούχους (για την πρώτη πρόσκληση), το ποσό του 1.901.602,33 ευρώ και αφορά σε 3206 δικαιούχους (για την δεύτερη πρόσκληση) και το ποσό των 3.061.997,42 ευρώ και αφορά σε 4682 δικαιούχους (για την τρίτη πρόσκληση) πανελλαδικά.
  • Δράση 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» για την οποία διατίθεται το συνολικό ποσό των 4.553.878,12 ευρώ και αφορά σε 891 δικαιούχους πανελλαδικά.

Η πίστωση των παραπάνω ποσών πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020.

Συνολικά, το ποσό που διέθεσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενίσχυση συνολικά 32.773 παραγωγών που υπάγονται στα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα ανέρχεται σε 114.573.279,93 ευρώ.

Ο κ. Βορίδης επισημαίνει ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να ενισχύει έγκαιρα και με αυξημένα ποσά τους Έλληνες παραγωγούς, διασφαλίζοντας τη ρευστότητά τους η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη συνέχιση της παραγωγικής τους διαδικασίας, στην κατεύθυνση διασφάλισης της επισιτιστικής επάρκειας, εν μέσω της κρίσιμης συγκυρίας που βιώνει η πατρίδα μας και ολόκληρος ο πλανήτης.

Πηγή: www.in.gr

Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2020 12:29

Επιστολή προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων

 Από κοινού επιστολή έστειλαν το Εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο Αρκαδίας με τον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρκαδίας, σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγροτική παραγωγή του νομού.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε όλο το κείμενο της επιστολής.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, ως εκπρόσωπος της τοπικής επιχειρηματικότητας και των μελών του που ανήκουν στο Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής, και ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας «Η ΕΝΩΣΗ», που εκπροσωπεί μια μεγάλη μερίδα παραγωγών της ευρύτερης περιοχής της Αρκαδίας, τόσο ως συνεταιρισμένα μέλη του, όσο και ως πελάτες του, θα θέλαμε με την παρούσα επιστολή να θέσουμε υπόψη σας από κοινού τις δυσμενείς συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού, στην εμπορία των αγροτικών προϊόντων της περιοχής μας.

Πιο συγκεκριμένα, ένα από τα βασικότερα προϊόντα της περιοχής μας είναι η πατάτα, της οποίας η ζήτηση ήταν και εξακολουθεί να είναι σημαντικά μειωμένη, λόγω του μειωμένου αριθμού τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας, της αναστολής λειτουργίας των ξενοδοχείων και της εστίασης και γενικά εξαιτίας όλων των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, η τιμή της πατάτας να κατρακυλήσει σε επίπεδα που καθιστούν την καλλιέργειά της ασύμφορη και οδηγούν τους παραγωγούς σε οικονομική καταστροφή.

Ένα επίσης μεγάλης σημασίας προϊόν για την οικονομία της περιοχής μας είναι το μοσχοφίλερο, πάνω στο οποίο στηρίζουν το εισόδημά τους πολλές οικογένειες παραγωγών αλλά και οινοποιών. Όπως όλα τα κρασιά, έτσι και το μοσχοφίλερο, πλήττεται σοβαρά από την πανδημία του covid-19, καθώς η κατανάλωσή του έχει μειωθεί κατακόρυφα, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό, δεδομένου ότι αποτελεί  ένα από τα κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα της περιοχής μας.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα, τα οινοποιεία να μην μπορέσουν να απορροφήσουν ολόκληρη τη φετινή παραγωγή σταφυλιών και η τιμή που έλαβαν οι παραγωγοί να είναι σημαντικά μειωμένη, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Επομένως, το εισόδημά τους συρρικνώθηκε και πλέον τίθεται θέμα βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεων των παραγωγών μοσχοφίλερου.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ως επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα ότι στην Αρκαδία έχουμε μία μόνο καλλιεργητική περίοδο, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα για τους τοπικούς παραγωγούς.

Για να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες για την τοπική οικονομία, για την επιβίωση των παραγωγών πατάτας και μοσχοφίλερου της περιοχής μας και για την αντιμετώπιση φαινομένων εγκατάλειψης και ερημοποίησης της υπαίθρου, ζητάμε την αρωγή σας και σας παρακαλούμε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να τύχουν στήριξης τα δύο αυτά βασικά προϊόντα της περιοχής μας, όπως άλλωστε έγινε και με άλλα προϊόντα, όπως οι ελιές, η ανοιξιάτικη  πατάτα, τα κηπευτικά θερμοκηπίων αλλά και τα κτηνοτροφικά προϊόντα.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση αλλά και για οποιαδήποτε ενέργεια χρειαστεί από την πλευρά των φορέων μας.

Με εκτίμηση,

 

     ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ                            ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ  

                                                                                      ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ «Η ΕΝΩΣΗ»                                                                  

                         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ    

                      

 

 

                   ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΟΥΠΗΣ                                      ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΙΟΤΙΝΑΣ

Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020 14:54

ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΛΟΓΩ COVID 19

Ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας ενημερώνει τα μέλη και τους πελάτες του ότι έχει ξεκινήσει η υποβολή αίτησης ενίσχυσης που αφορά στην κρατική ενίσχυση λόγω της νόσου COVID 19 στους ελαιοπαραγωγούς. Δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης είναι γεωργοί που:

• Eίναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (η ιδιότητα αυτή αποδεικνύεται από την εγγραφή τους ως Κατά Κύριο Επάγγελμα Αγρότες στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων - απαιτείται ασφάλιση στον ΟΓΑ

• Δραστηριοποιούνται στον τομέα της ελαιοποιήσιμης ελιάς ή/και διπλής κατεύθυνσης

Η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται έως τις 27/11/2020 και απαιτούνται οι κωδικοί taxisnet του παραγωγού. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2710230604, 2710230624 Τρίπολη, 2755022140 Άστρος.

Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020 09:30

Παραμένει ισχυρό το εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής

Παρά τη συνεχιζόμενη κρίση covid-19, το εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ παρέμεινε ισχυρό κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2020.

Οι εξαγωγές της ΕΕ των 27 για τον Ιανουάριο-Ιούλιο του 2020 έφθασαν συνολική αξία 105,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (αύξηση 2,1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019), ενώ οι εισαγωγές στην ΕΕ27 έφτασαν την αξία των 72,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (αύξηση 1,7%).

Ως αποτέλεσμα, για τους πρώτους επτά μήνες του 2020, το πλεόνασμα εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής ανήλθε σε 32,9 δισεκατομμύρια ευρώ, αύξηση 3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Αυτά είναι από τα κύρια ευρήματα που δημοσιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η μηνιαία εμπορική έκθεση για τον Ιανουάριο-Ιούλιο 2020.

Η Κίνα εξακολούθησε να είναι ο μεγαλύτερος προορισμός ανάπτυξης για τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ. Οι αυξημένες πωλήσεις χοιρινού κρέατος (των οποίων η αξία εξαγωγής στην Κίνα τριπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου), το σιτάρι, τα παραπροϊόντα σφαγίων και οι βρεφικές τροφές προώθησαν αύξηση 2,55 δισ. Ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι εξαγωγές της ΕΕ, όπως το κριθάρι και το σιτάρι, σημείωσαν επίσης έντονη απόδοση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA), κυρίως στη Σαουδική Αραβία (όπου η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 562 εκατομμύρια ευρώ), το Μαρόκο (αύξηση 368 εκατομμυρίων ευρώ) και την Αλγερία (αύξηση 337 εκατομμυρίων ευρώ). Η αξία των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ αυξήθηκε επίσης στην Ελβετία (κατά 365 εκατ. Ευρώ) και στην Ουκρανία (αύξηση 275 εκατ. Ευρώ).

Μείωση 452 εκατομμυρίων ευρώ σημειώθηκε στην αξία των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ, καθοδηγούμενη από αλκοολούχα ποτά και κρασί, χυμούς φρούτων και τυρί, ενώ η αξία των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής μειώθηκε κατά 451 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως λόγω της πτώσης η πρόσληψη σόγιας στις ΗΠΑ από την ΕΕ.

Η αξία των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 927 εκατομμύρια ευρώ. Τα οινοπνευματώδη ποτά και τα λικέρ, τα ζυμαρικά και τα γλυκά, καθώς και η σοκολάτα και τα ζαχαροπλαστικά ήταν μεταξύ των κύριων κατηγοριών προϊόντων που παρουσίασαν πτώση. Η αξία των εξαγωγών της ΕΕ27 στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 359 εκατομμύρια ευρώ, με αξιοσημείωτη πτώση στις εξαγωγές κρασιού, κρέατος πουλερικών, βουτύρου, παρασκευασμάτων φρούτων και λαχανικών και ζώντων ζώων.

Οι δυσκολίες στο εμπόριο γεωργικών ειδών διατροφής καταγράφηκαν επίσης σε σχέση με το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, όπου η αξία των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ μειώθηκε κατά 288 εκατομμύρια ευρώ και 284 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Οι πτώσεις στην αξία των εισαγωγών στην ΕΕ σημειώθηκαν σε σχέση με προϊόντα από την Ουκρανία (κατά 457 εκατομμύρια ευρώ) και την Ινδία (κάτω από 253 εκατομμύρια ευρώ)

Οι υψηλές εισαγωγές κραμβόσπορων και κόκκων από ελαιοκράμβη, σιτάρι και φασόλια σόγιας οδήγησαν σε αύξηση αξίας εισαγωγής 590 εκατομμυρίων ευρώ από τον Καναδά, ενώ η αύξηση της πρόσληψης φοινικέλαιου είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών εισαγωγής από την Ινδονησία (622 εκατομμύρια ευρώ) Μαλαισία (352 εκατομμύρια ευρώ). Οι αυξήσεις σημειώθηκαν επίσης στην αξία των εισαγωγών από τη Βραζιλία (όπου οι σπόροι σόγιας προώθησαν αύξηση 519 εκατομμυρίων ευρώ) και η Τουρκία (ένα άλμα 404 εκατομμυρίων ευρώ, με επικεφαλής τους ξηρούς καρπούς και τα εσπεριδοειδή).

Ορισμένα προϊόντα γεωργικής διατροφής της ΕΕ παρουσίασαν εξαιρετική απόδοση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι ισχυρότερες αυξήσεις στις εξαγωγικές αξίες σημειώθηκαν στις περιπτώσεις χοιρινού κρέατος (αύξηση 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ) και σίτου (αύξηση 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ), ακολουθούμενες από χονδροειδείς κόκκους (έως 454 εκατομμύρια ευρώ) και ελαιοκράμβη και ηλιέλαιο (αύξηση 325 ευρώ) εκατομμύριο).

Ωστόσο, σημειώθηκαν σημαντικές πτώσεις στην εξαγωγή αλκοολούχων ποτών: η αξία εξαγωγής του οίνου της ΕΕ μειώθηκε κατά 1,16 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα οινοπνευματώδη ποτά και τα λικέρ μειώθηκαν κατά 1,11 δισεκατομμύρια ευρώ. Άλλες κατηγορίες προϊόντων που αντιμετώπισαν δυσκολίες ήταν τα ακατέργαστα δέρματα (των οποίων η αξία εξαγωγής μειώθηκε κατά 650 εκατομμύρια ευρώ) και το βαμβάκι (των οποίων η αξία μειώθηκε κατά 308 εκατομμύρια ευρώ).

Οι αυξήσεις στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ οφείλονται σε φρέσκα και αποξηραμένα τροπικά φρούτα (αύξηση 767 εκατ. Ευρώ), ελαιούχους σπόρους εκτός από τη σόγια (αύξηση 539 εκατ. Ευρώ, κυρίως σπόρους ελαιοκράμβης και ηλίανθου) και φοινικέλαιο και φοινικέλαιο (523 εκατ. Ευρώ).

Ωστόσο, οι μειώσεις καταγράφηκαν στην εισαγωγή χονδροειδών σπόρων (850 εκατ. Ευρώ), οινοπνευματωδών ποτών και λικέρ (349 εκατ. Ευρώ) και κέικ ελαίου (420 εκατ. Ευρώ) και βοείου κρέατος (267 εκατ. Ευρώ).

 

Πηγή: https://www.in.gr

Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2020 08:08

Μια τροφή που αγαπάμε πολύ, έχει μια ουσία που δεν μας κάνει καλό.

Οι πατάτες είναι σίγουρα ένα από τα αγαπημένα μας συνοδευτικά σε διάφορα πιάτα και είναι πλούσιες σε ανθεκτικό άμυλο, ένα είδος αμύλου που δεν αφομοιώνεται στο λεπτό έντερο και υφίσταται ζύμωση από τα καλά βακτήρια. Ουσιαστικά είναι ένα είδος διαλυτής, ζυμώσιμης φυτικής ίνας. Αυτό είναι στα καλά της πατάτας.

Στα αρνητικά της, πρέπει να προσθέσουμε τη σολανίνη, η οποία αοτελεί μια τοξίνη που βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στη φλούδα της πατάτας και σε υψηλότερα επίπεδα στις πράσινες πατάτες (πατάτες που έχουν μείνει στο φως του ήλιου) και σε νέους βλαστούς. Η επίδραση αυτής της τοξίνης έχει να κάνει κυρίως με το γαστρεντερικό σύστημα, παρ’ όλο που η δηλητηρίαση μπορεί να γίνει ακόμη πιο επικίνδυνη σε μεγαλύτερη απορρόφηση και να επιδράσει στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Σημαντικό είναι, μάλιστα, ότι αυτή η τοξίνη δεν καταστρέφεται με τη θερμότητα και το μαγείρεμα.

Σολανίνη παράγεται επίσης και στο σκοτάδι, όταν κατά την αποθήκευση της πατάτας η θερμοκρασία ξεπερνά τους 10 βαθμούς Κελσίου. Η παραγωγή της όμως στο σκοτάδι είναι πολύ μικρότερη αυτής που παράγεται με την έκθεση στον ήλιο.

Τι κάνετε λοιπόν; Το μυστικό είναι να αποθηκεύετε τις πατάτες σε θερμοκρασίες γύρω στους 7 βαθμούς Κελσίου, μακριά από το φως του ήλιου, να καθαρίζετε καλά τη φλούδα και αν πρασινίσει ή έχει βγάλει φύτρα, καλό είναι να την απορρίπτετε.

Πηγή "Ναυτεμπορική"

 

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 08:57

Την ημέρα και την ώρα που θα μπουν τα λεφτά στους λογαριασμούς των 539.609 δικαιούχων σε όλη την χώρα ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τη μεγάλη πληρωμή που περιμένουν χιλιάδες δικαιούχοι και ανακοίνωσε το πότε θα μπουν τα λεφτά στους λογαριασμούς.H πληρωμή της προκαταβολής ανέρχεται στο 70% της βασικής ενίσχυσης, ενώ αφορά 539.609 δικαιούχους σε όλη τη χώρα και το ύψος της πληρωμής ανέρχεται σε 696.596.038,36 ευρώ.Tο αρχείο πληρωμής των δικαιούχων απεστάλη στην τράπεζα και από σήμερα το απόγευμα 21/10/2020, θα ξεκινήσει η διαδικασία πίστωσης των δικαιούμενων ποσών κάθε παραγωγού, στον τραπεζικό λογαριασμό τους.

Με βάση την ισχύουσα ΚΑΠ της περιόδου 2015-2020, οι συνολικές άμεσες ενισχύσεις που θα πληρωθούν στους Έλληνες αγρότες για το 2020 ανέρχονται σε 2.022.400.000 ευρώ. από τα οποία το ποσό των 1.091.170.000 ευρώ αφορά την βασική ενίσχυση ενώ το υπόλοιπο ποσό των 550.385.000 ευρώ το πρασίνισμα, των 344.153.000 ευρώ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τέλος το ποσό των 36.692.000 ευρώ για τους νέους σε ηλικία αγρότες (κάτω των 40 ετών)

Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2020 υπέβαλλαν 653.283 παραγωγοί, εκ των οποίων δικαιούχοι βασικής ενίσχυσης είναι 589.192, ενώ το ανωτέρω καταβληθέν ποσό αντιστοιχεί στο 99,22% της συνολικά δικαιούμενης ενίσχυσης με βάση τις αιτήσεις για το έτος 2020.

Στην πληρωμή της προκαταβολής περιλαμβάνονται 30.131 αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων 2020 σε αντίθεση με πέρυσι που πληρώθηκαν κατά την εξόφληση της ενίσχυσης