Ypourgeio ependyseisFLNEAETPA

Δευτέρα, 18 Μαϊος 2020 21:50

Μπρόκολο: Μια υπερτροφή στο πιάτο μας

Πρόκειται για ένα είδος λάχανου που προήλθε από το άγριο λάχανο έπειτα από συνεχείς καλλιέργειες που είχαν βάση την εξέλιξη των ταξιανθών. Τελικά έγινε ένα από τα πιο ισχυρά σε θρεπτικά συστατικά λαχανικά στον κόσμο. Κατάγεται από την Ανατολική Μεσόγειο και ήταν οι Ιταλοί τον 18ο αιώνα που βοήθησαν να εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εκτός από το κλασικό μας πράσινο μπρόκολο, υπάρχει και το μοβ και το σκούρο πορτοκαλί.

Η διατροφική του αξία αδιαμφισβήτητη. Το μπρόκολο περιέχει μεγάλες ποσότητες β-καροτένιων, βιταμινών Β1, Β6, C, E, Κ, φυλλικού οξέος. Περιέχει επίσης φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και σίδηρο.

Βελτιώνει τη μνήμη μας

Το μπρόκολο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι γνωστή για την ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας και τη βελτίωση του πνευματικού δυναμικού. Οι ερευνητές έχουν αναφέρει ότι επειδή το μπρόκολο έχει υψηλή συγκέντρωση μιας συγκεκριμένης κατηγορίας ουσιών που ονομάζονται γλυκοσινολάτες, μπορεί να επιβραδύνει την καταστροφή της ακετυλοχολίνης, την οποία χρειαζόμαστε για να λειτουργήσει σωστά το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα χαμηλά επίπεδα ακετυλοχολίνης σχετίζονται και με το Alzheimer.

Δυναμώνει την καρδιά μας

Τα κραμβοειδή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, φαίνεται ότι δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα, χάρη στην πλούσια αντιοξειδωτική τους σύνθεση. Μάλιστα τα κραμβοειδή είναι από τα κυριότερα λαχανικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, σύμφωνα με μακροχρόνια επιδημιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard.

Προστατεύει το στομάχι

Η σουλφοραφάνη που περιέχει το μπρόκολο φαίνεται ότι έχει ισχυρή δράση και κατά των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροοργανισμών, ενώ συνδέεται και με την καταπολέμηση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, που ενοχοποιείται για την πρόκληση γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους.

Πώς το επιλέγουμε

Στην επιλογή του μας καθοδηγεί το ζωηρό πράσινο χρώμα του. Οσο μάλιστα πιο έντονο το πράσινο χρώμα του τόσο μεγαλύτερη η εγγύηση ότι περιέχει όλα αυτά τα πολύτιμα συστατικά.

Πέμπτη, 14 Μαϊος 2020 08:29

Εκτοξεύθηκαν κατά 31,3% οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών στο α΄ τρίμηνο του 2020

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών, το πρώτο τρίμηνο 2020, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, επεξεργασμένα από το Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS.

Η αύξηση σε αξία έφτασε το 31,3%, με το συνολικό ποσό των εξαγωγών σε νωπά φρούτα και λαχανικά να ανέρχεται σε 326,6 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ κατά 17,5% μεγεθύνθηκαν οι εξαγωγές σε όγκο, φτάνοντας τους 440,56 χιλιάδες τόνους.

Αυξημένες κατά 24,4% ήταν το πρώτο τρίμηνου του τρέχοντος έτους οι αποστολές-εξαγωγές λαχανικών, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2019, ανερχόμενες σε 72.339 τόνους και κατά 29,2% σε αξία, η οποία φτάνει τα 59,512 εκατομμύρια ευρώ.

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι εξαγωγές φρούτων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 16,3%, φτάνοντας τους 368.225 τόνους, ενώ σε 267,09 εκατομμύρια ευρώ ανήλθε η αξία τους, αυξημένη κατά 31,8%.

Ο όγκος των λαχανικών που εξήχθη μεγεθύνθηκε κατά 24,2% και διαμορφώθηκε σε 72,34 χιλ. τόνους. Αύξηση 8,8% καταγράφηκε στις εξαγωγές της ντομάτας (11.346 τόνοι), 41,8% στις πιπεριές (12.935 τόνοι), 9,9% στα αγγούρια & αγγουράκια (17.155 τόνοι) και 44% στις πατάτες (12.935 τόνοι).

Σε ότι αφορά στα φρούτα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο όγκος των εξαγωγών το πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθε σε 368,23 χιλ. τόνους, αυξημένος κατά 16,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019. Κατά 23,9% αυξήθηκαν, σε όγκο, οι εξαγωγές στα πορτοκάλια (181.310 τόνοι ), κατά 17,9% στα λεμόνια (7.277 τόνοι), 34,4% στις φράουλες (17.480 τόνοι) και κατά 15,7% στα ακτινίδια (71.510 τόνοι). Αντίθετα, κάμψη παρουσίασαν οι εξαγωγές σε μήλα (-5,5%, 20.485 τόνοι), και σε μανταρίνια (-4%, 26.399 τόνοι).

«Η αύξηση της αξίας των εξαχθέντων φρούτων κατά 31,3% είναι εντυπωσιακή και δείχνει την αυξημένη μεσοσταθμική τιμή μονάδος των προϊόντων μας, οφειλόμενη κυρίως στα πορτοκάλια και ακτινίδια που δημιούργησαν ρεκόρ εξαγωγών», υπογράμμισε ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης.

Μάλιστα όπως τόνισε «οι ενδείξεις από την εξαγωγή μέχρι και σήμερα 13/5/2020 βάσει προσωρινών στοιχείων ΥΠΑΑΤ δείχνουν ότι διατηρούνται τα ποσοστά αύξησης τους στο επίπεδο των 17,5% με εκτιμώμενες τις αυξήσεις σε αξία άνω των 35% που εάν δεν υπάρξουν ζημιές, λόγω καιρικών συνθηκών, οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών θα έχουν προοπτικές ρεκόρ 10ετίας» προσθέτοντας όμως ότι «υπήρξε μια μείωση των εισαγωγών το αντίστοιχο τρίμηνο στην χώρα μας, κατά -7,0% σε όγκο, με σημαντική την μείωση εισαγωγών κυρίως σε λαχανικά -14,6% κατ όγκο και κατά -16,6% σε αξία».

Μεταξύ άλλων ο κ. Πολυχρονάκης επισήμανε πως «απαραίτητη προϋπόθεση για την διατήρηση της φήμης των προϊόντων μας στις καταναλωτικές αγορές είναι η αυστηρή εφαρμογή των εθνικών και ενωσιακών κανόνων για προδιαγραφές εμπορίας -ποιότητος με πλήρη ιχνηλασιμότητα που παρέχει την ασφάλεια στον καταναλωτή για την ποιότητα τους και με τήρηση των κανόνων υγιεινής σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα των προϊόντων μας».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τρίτη, 12 Μαϊος 2020 09:49

Άσπρα μούρα: δοκιμάστε τη νέα υπερτροφή

Η λευκή μουριά (Morus Alba) είναι ένα δένδρο μικρότερο από τον κόκκινο συγγενή του και μπορεί να φτάσει σε ύψος 10-20 μέτρων.  Προέρχεται από τη Βόρεια Κίνα αλλά σήμερα καλλιεργείται σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο καρπός της είναι πολύ γλυκός αλλά δεν έχει την έντονη γεύση των κόκκινων ή μαύρων μούρων. Καλλιεργείται ευρέως καθώς τα φύλλα της τρώγονται από τους μεταξοσκώληκες που παράγουν το πολύτιμο μετάξι. Είναι δημοφιλής και ως διακοσμητικό δέντρο που παρέχει σκιά σε πάρκα και κήπους. Οι αρχαίοι Κινέζοι θεωρούσαν τα λευκά μούρα αναπόσπαστο συστατικό της ιατρικής τους και έκαναν χρήση όχι μόνο των καρπών αλλά και των φύλλων και του φλοιού των δένδρων. Τα λευκά μούρα αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών ουσιών όπως οι βιταμίνες C και Κ, ο σίδηρος, η ριβοφλαβίνη, το κάλιο, το ασβέστιο και ο φώσφορος.  Περιέχουν επίσης επαρκή ποσότητα διαιτητικών ινών και ένα ευρύ φάσμα οργανικών σύνθετων ουσιών όπως η ζεαξανθίνη, η ρεσβερατρόλη, οι ανθοκυανίνες, η λουτεΐνη και πολλές άλλες πολυφαινολικές ενώσεις.

Διάφορες έρευνες, κυρίως σε ποντίκια, δείχνουν ότι η λευκή μουριά μπορεί να αποτελέσει ισχυρό σύμμαχο για την υγεία. Αρκετές μελέτες σε διαβητικά ποντίκια έδειξαν ότι οι ανθοκυανίνες που περιέχονται στα λευκά μούρα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των ζώων, προστατεύουν την καρδιά, αναστέλλουν τη συσσωμάτωση αιμοπεταλίων και την αύξηση του οξειδίου του αζώτου και μειώνουν τον κίνδυνο σκλήρυνση των αρτηριών. Οι φυτικές ίνες ενισχύουν την υγεία της καρδιάς ρυθμίζοντας τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό.  Έρευνες σε ποντίκια έδειξαν ότι η θεραπεία με εκχύλισμα λευκών μούρων μείωσε τα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης στα ζώα των οποίων η δίαιτα είχε υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και η κερσετίνη συνέβαλε στην αναστολή της αθηροσκλήρωσης.  

Είναι γνωστό ότι, η αυξημένη πίεση στο σώμα επιφέρει οξειδωτική βλάβη σε κύτταρα και ιστούς και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Μελέτες σε πειραματόζωα δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά στο χυμό των μούρων μπορεί να μειώσουν το οξειδωτικό στρες, μειώνοντας δυνητικά τον κίνδυνο του καρκίνου. Βοηθούν επίσης, στην πρόληψη νευρικών δυσλειτουργιών όπως της νόσου του Alzheimer και του Parkinson.  Τα φύλλα της λευκής μουριάς έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη θεραπεία των φλεγμονών που προκαλούνται από χρόνιες ασθένειες.

Η δραστική φυτοχημική ουσία που εντοπίζεται στα άσπρα μούρα (και στο κόκκινο κρασί), η ρεσβερατρόλη, μειώνει την αποθήκευση λίπους στο ήπαρ. Λόγω της βιταμίνης C που περιέχουν,  θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και οι διαιτητικές ίνες βοηθούν στη βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος, μειώνοντας τα φουσκώματα, τις κράμπες και τη δυσκοιλιότητα.  Περιέχουν ακόμη υψηλά επίπεδα βιταμινών Α και Ε που με τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλουν στην υγεία των μαλλιών και του δέρματος. Μια άλλη σύνθετη ουσία, η ζεαξανθίνη, μειώνει το στρες σε επιμέρους οφθαλμικά κύτταρα στον αμφιβληστροειδή, ενισχύοντας την όραση μας. Τέλος, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Κ και φώσφορο προσφέροντας προστασία στον οστίτη ιστό.

Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 10:27

Δελτίο τύπου

Με απόφαση του ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη και του ΥφΑΑΤ, Κ. Σκρέκα
παρατείνεται για ένα μήνα η προθεσμία υποβολής της ΕΑΕ 2020

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης και ο Υφυπουργός, Κώστας Σκρέκας αντιλαμβανόμενοι τις έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου του κορωνοϊού (COVID-19) παρατείνουν κατά ένα μήνα την προθεσμία υποβολής της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης 2020 (ΕΑΕ 2020).

Κατόπιν της απόφασης αυτής ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ ορίζεται η Παρασκευή 15 Ιουνίου 2020 αντί της 15ης Μαΐου που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Επίσης, με την ίδια απόφαση ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής τροποποίησης η 30η Ιουνίου 2020, ημέρα Σάββατο αντί της 31ης Μαΐου.

Η παραπάνω απόφαση ελήφθη κατόπιν αξιοποίησης του εκτελεστικού Κανονισμού ΕΕ/2020/501 για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών και τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020 09:05

Η αγροτική στήριξη έναντι της πανδημίας

Ο αγροδιατροφικός τομέας επηρεάζεται σημαντικά από την αιφνιδιαστική οικονομική κρίση που ξέσπασε ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid-19, κυρίως λόγω της προκαλούμενης διάρρηξης της εφοδιαστικής αλυσίδας και της αυξημένης αβεβαιότητας που επέρχεται σε έναν παραγωγικό τομέα, ο οποίος παραδοσιακά αποστρέφεται τον κίνδυνο.

Στο πλαίσιο αυτό, μια από τις πρωταρχικές αποκρίσεις θα πρέπει να περιλαμβάνει πολιτικές που δημιουργούν ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης, αυξάνουν τη ρευστότητα των παραγωγών και των επιχειρήσεων και διευκολύνουν την ανάληψη εκ μέρους τους μεγαλύτερου ρίσκου.

Μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης καταδεικνύει ότι τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορονοϊού που εφαρμόζονται έχουν προκαλέσει σε διεθνές επίπεδο πλήγμα στην κατανάλωση και στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ως επακόλουθο της αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων εστίασης, αναψυχής, ξενοδοχείων, λαϊκών αγορών κ.λπ. και του περιορισμού στις μετακινήσεις των πολιτών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, θα πρέπει να διασφαλιστεί η χρηματοδοτική στήριξη των πληττόμενων κλάδων και επιχειρήσεων, ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας στη λειτουργία και εμπορική τους δραστηριότητα. Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αξιοποιούν κάθε δυνατό μέσο και μηχανισμό στήριξης σε συνεργασία με την Ε.Ε., την ΕΤΕπ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τα Επενδυτικά και Διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε. κ.λπ.

Σε πρώτη φάση ενσωματώσαμε στη σχετική λίστα με τους κλάδους που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση τους ΚΑΔ των πληττόμενων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Γεωργία και στην Αλιεία. Επιπλέον, κατόπιν συνεννοήσεως με το υπουργείο Οικονομικών, έχουμε στη διάθεσή μας ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ για την παροχή άμεσων ενισχύσεων προς τους παραγωγούς και τη στοχευμένη ενίσχυση των κλάδων που πλήττονται.

Τα μέγιστα ποσά που μπορούν να διατεθούν για γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ανέρχονται στο όριο των 100.000 ευρώ και για αλιευτικές στο όριο των 120.000 ευρώ.

Επιπλέον, στο ίδιο πλαίσιο δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών και αλιευτικών προϊόντων να ενταχθούν σε αντίστοιχα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τα οποία αφορούν την επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 1,2 δισ., στο ταμείο εγγυοδοσίας ύψους 2 δισ. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην επιδότηση τόκων ενήμερων δανείων ύψους 1 δισ. Επιπρόσθετα, υπάρχει και η δυνατότητα το ΥΠΑΑΤ να χρησιμοποιήσει και τα υπόλοιπα αδιάθετα ποσά των κρατικών ενισχύσεων De Minimis για τους κλάδους γεωργίας - κτηνοτροφίας (συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ), καθώς και αλιείας - υδατοκαλλιέργειας (συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ).

Ταυτόχρονα, αξιοποιούμε τις δυνατότητες που παρέχουν τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. για την Αγροτική Ανάπτυξη και την Αλιεία. Για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στην ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (χρησιμοποιώντας πόρους 80 εκατ. ευρώ), το οποίο σε πρώτη φάση μπορεί να μοχλεύσει πόρους άνω των 400 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση δανείων με προνομιακούς όρους.

Μάλιστα, με τις τροποποιήσεις που εισηγηθήκαμε μέσω των δύο προσωρινών πακέτων στήριξης της Ε.Ε. αυξάνεται η ευελιξία του, με την πρόβλεψη παροχής κεφαλαίου κίνησης έως 200.000 ευρώ στους τελικούς αποδέκτες. Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει για την τόνωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τις ελληνικές τράπεζες, πρωτοβουλία που αφορά τη διάθεση 200 εκατ. ευρώ περίπου, για την παροχή μακροπρόθεσμων δανείων χαμηλού επιτοκίου.

Αντίστοιχες ενέργειες κάνουμε και για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας, όπου στο πλαίσιο διεύρυνσης των επιλεξιμοτήτων που πετύχαμε στις πρόσφατες τροποποιήσεις των σχετικών κανονισμών της Ε.Ε., ετοιμάζουμε δύο νέα μέτρα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ (προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων και μέτρα για τη δημόσια υγεία), τα οποία θα αφορούν τη στήριξη των αλιέων και υδατοκαλλιεργητών εξαιτίας της απώλειας εισοδήματός τους ως αποτέλεσμα της αναστολής ή του περιορισμού των δραστηριοτήτων τους, λόγω της πανδημίας.

Τέλος, πολύ σημαντικές δυνατότητες ως προς την απαιτούμενη ρευστότητα για την υλοποίηση των αναγκαίων πολιτικών αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης αναμένεται να προκύψουν από την εξειδίκευση των πρωτοβουλιών που αναλήφθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο με το πακέτο στήριξης των 540 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε πρόσφατα (100 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του εργαλείου SURE, 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, 240 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας).

Η διασφάλιση της βιωσιμότητας του πρωτογενούς μας τομέα την κρίσιμη αυτή περίοδο είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τους ίδιους τους παραγωγούς, αλλά και για τη συνολικότερη στήριξη της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής της ελληνικής υπαίθρου, τη διατροφική επάρκεια και την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, καθώς και τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για την ταχεία ανάκαμψη από την κρίση την επόμενη μέρα.

Του δρ. Κωνσταντίνου Ν. Μπαγινέτα

* Ο δρ. Κωνσταντίνος Ν. Μπαγινέτας είναι γεωπόνος - ειδικευμένος σε θέματα Αειφορικής Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης και γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ.

Πηγή "Ναυτεμπορική"

 

Τετάρτη, 22 Απριλίου 2020 08:49

Η φάβα απειλεί να «εκθρονίσει» τη σόγια

Επιστήμονες στο UCPH (Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης) βρήκαν έναν τρόπο δημιουργίας πρωτεϊνικής σκόνης χρησιμοποιώντας φάβα- μια πιο «φιλική» στο περιβάλλον εναλλακτική, που φαίνεται ικανή να «εκθρονίσει» τη σόγια ως φυτική πηγή πρωτεΐνης.

Η πρωτεΐνη με βάση τη σόγια χρησιμοποιείται πολύ στη μαγειρική για χορτοφάγους ή vegan, ωστόσο η έρευνα αυτή δείχνει πως οι σπόροι φάβας αποδεικνύονται πολλά υποσχόμενοι ως πηγή φυτικής πρωτεΐνης, ενώ επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον. «Πολλοί καταναλωτές ζητούν εναλλακτικές στη σόγια, η καλλιέργεια της οποίας επιβαρύνει πολύ το περιβάλλον.

Αυτό μας προέτρεψε να βρούμε μια μέθοδο επεξεργασίας σπόρων φάβας με τέτοιο τρόπο που μας επιτρέπει την παραγωγή μιας συμπυκνωμένης πρωτεϊνικής σκόνης. Ένα από τα πλεονεκτήματα των σπόρων φάβας είναι πως μπορούν να καλλιεργηθούν εδώ, τοπικά, στη Δανία.

Αυτό είναι πολύ καλό νέο για το κλίμα» είπε η Ίμπεν Λίκε Πέτερσεν, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Τροφίμων του πανεπιστημίου και μία εκ των ερευνητών πίσω από την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Foods.

Η φάβα είναι καλύτερη από κλιματικής άποψης, επειδή μπορεί να καλλιεργηθεί τοπικά, αντίθετα με τη σόγια, που καλλιεργείται κυρίως στις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική, και μετά εξάγεται. Επιπρόσθετα, πολλές φάρμες στη Βραζιλία και την Παραγουάη έχουν αποψιλώσει μεγάλες εκτάσεις δασών για να δημιουργήσουν χώρο για καλλιέργεια σόγιας, με πολύ αρνητικές συνέπειες για την άγρια ζωή, τη βιοποικιλότητα και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. «Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας είναι πως, αντίθετα με τη φάβα, μεγάλη ποσότητα σόγιας έχει τροποποιηθεί γενετικά για να μπορεί να ανέχεται το Roundup, ένα φυτοφάρμακο.

Σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί καταναλωτές αποδοκιμάζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της σόγιας» πρόσθεσε η Πέτερσεν.

Οι ερευνητές δοκίμασαν διάφορες καλλιέργειες, αναζητώντας αυτές με τις καλύτερες επιδόσεις για τη δημιουργία πρωτεϊνικής σκόνης, καθώς και τη δυνατότητα τοπικής καλλιέργειας.

Η φάβα τα πήγε πολύ καλύτερα από τις φακές, την κινόα, τον αμάραντο και το φαγόπυρο.

Χρησιμοποιώντας μια ειδική μέθοδο, ονόματι υγρή κλασμάτωση, οι ερευνητές κατάφεραν να συμπυκνώσουν πρωτεΐνη από σπόρους φάβας και να απομακρύνουν ουσίες που θα δυσκόλευαν τη χώνεψη της πρωτεΐνης.

Αυτό επιτρέπει την καλύτερη απορρόφηση των πρωτεϊνών της φάβας.

«Η υγρή κλασμάτωση επιτυγχάνεται αλέθοντας σπόρους σε αλεύρι, και μετά προσθέτοντας νερό και αναμειγνύοντας το μείγμα σε σούπα. Από εκεί και πέρα γίνεται ευκολότερο να ξεχωρίσουμε τις λιγότερο ωφέλιμες ουσίες και να παράγουμε ένα βελτιστοποιημένο προϊόν» είπε η Πέτερσεν, τονίζοντας πως η μέθοδος αυτή αυξάνει σημαντικά την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. «Επιπλέον, μέσω των δοκιμών μας, μπορούμε να δούμε πως αυτή η πρωτεΐνη χωνεύεται το ίδιο εύκολα όπως όταν διασπούμε πρωτεΐνη από ζωικά προϊόντα, όπως κρέας και αυγά».

Εφόσον αφορά στη γεύση, η Πέτερσεν τόνισε πως, όταν γίνεται σωστή επεξεργασία της φάβας, τότε οι πρωτεΐνες διατηρούν τα επιθυμητά τους χαρακτηριστικά. «Οι κατασκευαστές προτιμούν ένα προϊόν το οποίο είναι άγευστο, έχει ουδέτερο χρώμα και σταθερή υφή.

Οι σπόροι φάβας πληρούν όλες τις προϋποθέσεις» υπογράμμισε.

Πηγή"Ναυτεμπορική"

Κυριακή, 05 Απριλίου 2020 12:09

Διευκρινιστικές οδηγίες για την υποβολή δηλώσεων ΕΑΕ2020

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ με αφορμή ερωτήματα από τα ΚΥΔ.

Μεταξύ άλλων διευκρινίζει ότι τα συνημμένα στην αίτηση δικαιολογητικά έγγραφα, που είναι αδύνατο να υποβληθούν σ' αυτή τη φάση ηλεκτρονικά θα μπορούν να υποβληθούν και μετά την αναστολή των μέτρων περιορισμού μετακινήσεων. Για το λόγο αυτό μετά την αναστολή των μέτρων θα ορισθούν προθεσμίες υποβολής δικαιολογητικών που δεν έχουν κατατεθεί.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ως εξής:

Σε συνέχεια της υπ΄ αρ. 7335 ΕΞ 2020/23/03/2020 εγκυκλίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης περί ηλεκτρονικής υπεύθυνης δήλωσης και εξουσιοδότησης, των από 31.03.2020 και 01.04.2020 Δελτίων Τύπου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της από 31.03.2020 ανακοίνωσης του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στην ιστοσελίδα του, όπως επίσης εξ αφορμής ερωτημάτων που λαμβάνουμε από ΚΥΔ τις τελευταίες ημέρες, σημειώνουμε τα εξής αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας τους την περίοδο ισχύος των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων:

1. Η υποβολή των δηλώσεων στα ΚΥΔ θα γίνεται μόνο μέσω ηλεκτρονικής εξουσιοδότησης του εκπροσώπου του ΚΥΔ σύμφωνα με την υπ΄αριθ. ΑΠ 7335ΕΞ2020/23/03/2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, (δείτε πατώντας https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A97%CE%96%CE%A846%CE%9C%CE%A4%CE%9B%CE%A0-%CE%A1%CE%A5%CE%A6?inline=true">εδώ).

2. Σε ό,τι αφορά ερωτήματα για τυχόν μεταβίβαση ευθύνης του παραγωγού προς τον εξουσιοδοτούμενο εκπρόσωπο του εκάστοτε ΚΥΔ επισημαίνουμε ότι, όπως πάγια προβλέπεται στις οδηγίες διαδικασίας υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης, βλ. ενδεικτικά οδηγίες έτους 2020, υπ΄ αρ. 17090/27.02.2020 έγγραφο της Διοίκησης του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., η ορθή καταχώρηση και υποβολή της ενιαίας αίτησης στη διαδικτυακή εφαρμογή, η πληρότητα του ηλεκτρονικού φακέλου και η εμπρόθεσμη οριστικοποίησή της, είναι αποκλειστική ευθύνη του αιτούντος. Επομένως ο εξουσιοδοτών παραγωγός εξακολουθεί να έχει την ευθύνη της ορθότητας και πληρότητας της αίτησης.

3. Αναφορικά με την επισύναψη δικαιολογητικών επισημαίνουμε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλοι οι πρόσφοροι τρόποι ηλεκτρονικής υποβολής (π.χ. ενοικιαστήρια μέσω taxis ή ενοικιαστήρια σκαναρισμένα που συνοδεύονται από ηλεκτρονικές ΥΔ των συμβαλλόμενων περί αποδοχής του περιεχομένου κλπ).

4. Κύρια στόχευσή μας παραμένει η έγκαιρη συλλογή των ΕΑΕ. Τα συνημμένα στην αίτηση δικαιολογητικά έγγραφα, που είναι αδύνατο να υποβληθούν σ' αυτή τη φάση ηλεκτρονικά θα μπορούν να υποβληθούν και μετά την αναστολή των μέτρων περιορισμού μετακινήσεων. Για το λόγο αυτό μετά την αναστολή των μέτρων θα ορισθούν προθεσμίες υποβολής δικαιολογητικών που δεν έχουν κατατεθεί.

5. Είναι σαφές ότι τα ΚΥΔ έχουν την ευθύνη οργάνωσης της δουλειάς τους σεβόμενα απολύτως τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που έχουν ληφθεί.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η χρονική συγκυρία είναι για όλους μας δυσχερής, αλλά ελπίζουμε στην καλή συνεργασία όλων των φορέων, ώστε να ολοκληρωθεί και φέτος το μεγάλο έργο της υποβολής αιτήσεων των παραγωγών.

Ο Πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ

Δρ. Γρηγόριος Νικ. Βάρρας

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020 10:57

Δάνεια με επιδότηση για τους αγρότες - Ποιοι μπορούν να τα πάρουν

Το ποσό των 30 εκατ. ευρώ παρέχει στους έλληνες αγρότες το Μέτρο 4.1.2 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την άρδευση αγροτικών καλλιεργειών. Το εν λόγω μέτρο έχει ως στόχο την αποκατάσταση, τη διατήρηση και την ενίσχυση των οικοσυστημάτων που συνδέονται με τη γεωργία, καθώς και την εξοικονόμηση ύδατος μέσω της μείωσης της ποσότητας που αντλείται από τα υπόγεια ή επιφανειακά υδατικά συστήματα. Επίσης, στοχεύει στην αύξηση της αποδοτικότητας χρήσης ύδατος με την εισαγωγή προηγμένων αρδευτικών συστημάτων και στη βελτίωση του περιβαλλοντικού προφίλ των καλλιεργειών, ενώ εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Το πρόγραμμα αφορά επενδύσεις αγοράς, μεταφοράς και εγκατάστασης καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού (υποβρύχιες αντλίες, συστήματα στάγδην άρδευσης κ.ά.) και δικαιούχοι είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα, αυτά πρέπει:

Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

Να έχουν υποβάλει Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης κατά το έτος που ορίζεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερα. Στην περίπτωση που ο υποψήφιος φυσικό πρόσωπο έχει υποβάλει αίτημα ασφάλισης στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, οφείλει να προσκομίσει έγγραφο του ΕΦΚΑ ότι εκκρεμεί η διαδικασία αυτή και συνεπώς δεν μπορεί να εκδοθεί ασφαλιστική ενημερότητα.

Να μην είναι άμεσα συνταξιοδοτούμενοι από οποιοδήποτε Ταμείο του εσωτερικού ή εξωτερικού, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας.

Σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα πρέπει:

Να έχουν υποβάλει Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης κατά το έτος που ορίζεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερα.

Να έχουν διάρκεια - κατ' ελάχιστο - 10 έτη από το έτος υποβολής της αίτησης στήριξης, ώστε να καλύπτεται η περίοδος των μακροχρόνιων υποχρεώσεων. Συνεπώς αν το έτος υποβολής είναι το έτος ν, η διάρκεια του νομικού προσώπου πρέπει να καλύπτει την 31η Δεκεμβρίου του έτους ν+10. Στην περίπτωση κατά την οποία η διάρκεια δεν ορίζεται ή έχει λήξει, πρέπει να οριστεί/ανανεωθεί πριν από την υποβολή της αίτησης στήριξης.

Να μην τελούν υπό πτώχευση, λύση, αναγκαστική διαχείριση, εκκαθάριση.

Να έχουν κύρια δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας.

Κατά την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος στήριξης πρέπει να ισχύουν τα εξής:

Το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί στην Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης κατά το έτος που ορίζεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Ολες οι εκμεταλλεύσεις πρέπει να πληρούν τα κοινοτικά πρότυπα που τις αφορούν. Εξαιρούνται οι εκμεταλλεύσεις των νέων γεωργών που εγκαθίστανται για πρώτη φορά.

Ενισχύονται οι εξής επενδύσεις:

Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού με στόχο την εξοικονόμηση ύδατος, και πιο συγκεκριμένα αρδευτικά συστήματα, δεξαμενές όγκου έως 500 κ.μ. (πλαστικές, μεταλλικές κ.λπ.).

Μηχανολογικός εξοπλισμός που αποσκοπεί στην επαναχρησιμοποίηση των υδάτων (π.χ. από βιολογικό καθαρισμό).

Εξηγώντας στα «ΝΕΑ» τα οφέλη του μέτρου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης σημείωσε πως αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο συγκρότησης ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου με σκοπό τη λελογισμένη χρήση των αρδευτικών υδάτων, παράλληλα με την αποκατάσταση, τη διατήρηση και την ενίσχυση των οικοσυστημάτων.

«Ενισχύουμε τον έλληνα αγρότη παρέχοντάς του τα χρηματοδοτικά κίνητρα που θα του επιτρέψουν μέσω του εκσυγχρονισμού του αρδευτικού του εξοπλισμού να βελτιώσει τις καλλιεργητικές του μεθόδους, να μειώσει το κόστος παραγωγής και να βελτιώσει το εισόδημά του. Απαντάμε έμπρακτα στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και μειώνουμε δραστικά τις ποσότητες υδάτων που αντλούνται. Παράλληλα όμως ενδυναμώνουμε και την αποδοτικότητα των αρδευτικών μεθόδων και βοηθάμε ουσιαστικά στην περιβαλλοντική βελτίωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων συνδυάζοντάς τη με αυτήν της ανταγωνιστικότητάς τους» επισήμανε.

 

Πηγή"www.tanea.gr"

Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 08:47

Υπερσύγχρονο θερμοκήπιο συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας στην Καρδίτσα

Mε το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας συνθέδηκε το θερμοκήπιο υδροπονικής καλλιέργειας «Κήποι Καρδίτσας», το οποίο  θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για παραγωγή ενέργειας και ζεστού νερού για τη θέρμανση του χώρου, ενώ θα αξιοποιεί επιπλέον τα καυσαέρια ως λίπασμα για την αύξηση της απόδοσης της καλλιέργειας.

Το θερμοκήπιο υδροπονικής καλλιέργειας «Κήποι Καρδίτσας» βρίσκεται στην Καρδιτσομαγούλα του Δήμου Καρδίτσας. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, αποτελείται από 2 μηχανές εσωτερικής καύσης ισχύος 9MW με καύσιμο φυσικό αέριο που χρησιμοποιούνται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ένα λέβητα 7,5 MW για τη θέρμανση ζεστού νερού με καύσιμο φυσικό αέριο. Η κατανάλωση φυσικού αερίου από τη Μονάδα προβλέπεται να ανέλθει σε 5.000.000 κυβικά μέτρα ετησίως.

Στη μονάδα, το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται κυρίως για θέρμανση, αφύγρανση και ανθρακολίπανση. Τα παραγόμενα καπναέρια της καύσης φυσικού αερίου διοχετεύονται στο θερμοκήπιο ως πρώτη ύλη ανθρακολίπανσης με παροχή διοξειδίου του άνθρακα στην καλλιέργεια η οποία μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητα της καλλιέργειας μέχρι και 30% ενώ παράλληλα, ο σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρισμού - θερμότητας δεσμεύει την θερμότητα που παράγεται (καπναέρια και ζεστό νερό) και θερμαίνει το θερμοκήπιο ώστε να επιτευχθούν οι κατάλληλες επιθυμητές συνθήκες για την καλλιέργεια.

Οι «Κήποι Καρδίτσας» είναι μεταξύ των τεσσάρων θερμοκηπίων νέας γενιάς στην Ελλάδα, το οποίο θα παράγει ντομάτα υδροπονικής καλλιέργειας προς πώληση στον ελλαδικό χώρο με την ετήσια προβλεπόμενη παραγωγή να ξεπερνά τους 5.000 τόνους.

Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδας Μπακούρας, «η εφαρμογή των χαμηλότερων τιμών διανομής και η μειωμένη περιβαλλοντική επιβάρυνση από την χρήση του φυσικού αερίου, αποτελούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και πόλο έλξης των μεγάλων, ενεργοβόρων και τεχνολογικά προηγμένων επενδύσεων».

Πηγή:naftemporiki.gr

Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 12:49

Eκδήλωση για το Υπομέτρο 6.3 «Ανάπτυξη μικρών Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική εκδήλωση του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας "Η ΕΝΩΣΗ"  για το Υπομέτρο 6.3 «Ανάπτυξη μικρών Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» με θέμα «Δεσμεύσεις του επαγγελματία αγρότη κατά τη διάρκεια του επιχειρηματικού του σχεδίου». Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι επιτυχόντες στο Υπομέτρο 6.3, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις δεσμεύσεις του προγράμματος καθώς και για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν προκειμένου να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα με επιτυχία!!!