Items filtered by date: Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019

Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ, που θα αποφέρουν 8.000 θέσεις εργασίας έρχονται στην Ελλάδα από τον τομέα της παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης, με έντονη παρουσία στην Κεντρική Μακεδονία και δη στο Κιλκίς, την ίδια ώρα που η διεθνής ζήτηση και αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης αυξάνεται με μεγάλες ταχύτητες.

Όπως ανέφερε η προϊσταμένη Αδειοδότησης Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικών Πάρκων του υπουργείου Ανάπτυξης, Ειρήνη Πιτταρά, στη διάρκεια του 8ου Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, μέχρις στιγμής έχουν κατατεθεί 116 αιτήματα, από τα οποία έχουν εγκριθεί τα 38 (οκτώ απομένει να τυπωθούν στο ΦΕΚ). Επίσης, υπάρχουν 14 εγκρίσεις εγκατάστασης που είναι στη διαδικασία υπογραφών, ενώ έχουν απορριφθεί τέσσερις αιτήσεις και έχουν αποσυρθεί δύο. Οι 11 εκ των 38 εν λόγω επενδύσεων θα εδρεύουν στην Κεντρική Μακεδονία και οι οκτώ από αυτές στο Κιλκίς και πολλές έχουν ήδη περάσει σε κατασκευαστικό στάδιο. «Η Κεντρική Μακεδονία είναι στην καλύτερη σχεδόν θέση» τόνισε η κ. Πιτταρά και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το 2020 θα αποτελεί πραγματικότητα η ελληνική φαρμακευτική κάνναβη.

Σύμφωνα με την ίδια, επίσης, η Ευρώπη εκτιμάται ότι θα αποτελεί το 2028 τη μεγαλύτερη αγορά φαρμακευτικής κάνναβης με μέγεθος 55,2 δισ. ευρώ, ενώ 30 εκατομμύρια ασθενείς θα τη λαμβάνουν ως αγωγή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η senior manager της Deloitte, Χριστίνα Αμοιραδάκη, τόνισε ότι η αγορά της κάνναβης, είτε πρόκειται για φαρμακευτική είτε για ψυχαγωγική χρήση, είναι ανερχόμενη και το 2017 οι πωλήσεις έφτασαν τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, με το 93% να προέρχεται από ΗΠΑ και Καναδά και αναμένεται να εκτιναχθούν στα 13,5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2023.

Την ανάγκη συνεργασίας επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να παραχθούν εξειδικευμένα προϊόντα από βιομηχανική κάνναβη, τόνισε από την πλευρά του ο Δημήτρης Τσιλιακούδης, γενικός διευθυντής των «Μύλων Καπλανίδη», η οποία έχει παράξει μίγμα για ψωμί με αλεύρι κάνναβης και αλεύρι για γλυκά με πρωτεΐνη κάνναβης χωρίς γλουτένη, τονίζοντας ότι «η κάνναβη είναι μεγάλη ευκαιρία για την παραγωγή προϊόντων, αρκεί το κράτος να προστατεύσει την παραγωγική διαδικασία».

Πηγή:"Ναυτεμπορική"

Published in Blog

Όπως οι άνθρωποι που καμιά φορά κραυγάζουν λόγω έντονου στρες, έτσι και τα φυτά, όταν βιώνουν στρες λόγω ξηρασίας ή φυσικής βλάβης, συχνά εκπέμπουν υπερηχητικές κραυγές, που δε γίνονται αντιληπτές από τους ανθρώπους.

Αυτό υποστηρίζει πρώτη φορά μια νέα έρευνα από ισραηλινούς επιστήμονες, σύμφωνα με την οποία τα φυτά όχι μόνο βλέπουν, μυρίζουν και ακούνε, αλλά επίσης είναι μόνο φαινομενικά σιωπηλά, καθώς στην πραγματικότητα «μιλάνε» και μάλιστα «φωνάζουν», όταν… ζορίζονται.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, με επικεφαλής τον Ιτζάκ Καΐτ, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στη βάση δεδομένων bioRxiv (ακόμη δεν έχει υπάρξει κανονική επιστημονική δημοσίευση), τοποθέτησαν ευαίσθητα μικρόφωνα κοντά σε ντοματιές και φυτά καπνού, που βίωναν συνθήκες στρες.

Τα μικρόφωνα «έπιασαν» υπερηχητικά ουρλιαχτά από απόσταση περίπου δέκα εκατοστών.

«Τα ευρήματά μας μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για το φυτικό βασίλειο, το οποίο έχει θεωρηθεί σχεδόν σιωπηλό μέχρι τώρα» σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ήχοι είναι στην γκάμα των 20 έως 100 kilohertz, η οποία μπορεί να γίνει αντιληπτή από μερικούς οργανισμούς σε απόσταση έως πέντε μέτρων από τα φυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι κραυγές αυτές ακούγονται από ορισμένα έντομα, άλλα ζώα και φυτά.

Θα μπορούσαν, όμως, να τις ακούσουν και οι άνθρωποι με τα κατάλληλα όργανα, πράγμα που θα ειδοποιούσε έγκαιρα π.χ. για την έλλειψη νερού στις γεωργικές καλλιέργειες.

Όπως τα ζώα, έτσι και τα φυτά αντιδρούν στο φυσικό στρες με διάφορους τρόπους, π.χ. την απελευθέρωση χημικών ουσιών με διακριτές οσμές, την αλλαγή του χρώματος ή του σχήματός τους κ.ά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι αρκετά ζώα φαίνεται να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται σε αυτά τα σήματα, ενώ ακόμη και άλλα φυτά ανιχνεύουν τις οσμές-σήματα στον αέρα.

Είχε επίσης διαπιστωθεί παλαιότερα ότι ορισμένα φυτά αντιδρούν στους ήχους, αλλά η νέα έρευνα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι τα ίδια βγάζουν ηχητικά σήματα, όταν κάτι δεν πάει καλά στο περιβάλλον τους.

Τα ισραηλινά πειράματα δείχνουν ότι διαφορετικά είδη φυτών βγάζουν διαφορετικούς ήχους, και ακόμη ότι το ίδιο φυτό «κραυγάζει» διαφορετικά ανάλογα με την αιτία που του προκαλεί το στρες που αυτό βιώνει (λειψυδρία, κόψιμο φύλλου κ.ά.).

Τα διψασμένα φυτά του καπνού, π.χ., έχουν πιο δυνατή «φωνή» από τα φυτά που τους κόβονται τα φύλλα.

Οι ντοματιές βγάζουν κατά μέσον όρο περίπου 35 υπερηχητικές κραυγές την ώρα σε περίπτωση έλλειψης νερού και 25 όταν κάποιος κόβει ένα κλαδί τους.

Στα φυτά του καπνού οι κραυγές στις δύο αυτές περιπτώσεις στρες είναι 11 και 15 αντίστοιχα.

Από την άλλη, φυτά χωρίς τέτοιους παράγοντες στρες εκπέμπουν λιγότερη από μία υπερηχητική κραυγή ανά ώρα.

Με τη βοήθεια προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης, που έκανε αναλύσεις των ήχων σε υπολογιστή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε φυτό έχει τη δική του υπερηχητική «υπογραφή», ξεχωριστή για τις τρεις κατηγορίες «ξηρασία», «κόψιμο», «ανέπαφο».

Στο μέλλον οι γεωργοί μπορεί να χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνολογία για να «ακούνε» τις καλλιέργειες στα χωράφια τους, κατά πόσο χρειάζονται περισσότερο νερό, κάτι το οποίο είναι ολοένα και πιο αναγκαίο λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι επιστήμονες δεν εξέτασαν κατά πόσον τα φυτά «φωνάζουν» επίσης σε περίπτωση ασθένειας, υπερβολικού αλατιού στο χώμα, ακραία χαμηλής ή υψηλής θερμοκρασίας κ.ά.

Επίσης, είναι άγνωστο κατά πόσον όλα τα φυτά βγάζουν ήχους ή μόνο μερικά. Και τα δύο αυτά ζητήματα χρειάζονται περισσότερη έρευνα.

Άλλοι πάντως επιστήμονες, όπως ο καθηγητής βιολογίας των φυτών Έντουαρντ Φάρμερ του Πανεπιστημίου της Λωζάννης, σύμφωνα με το New Scientist, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί ως προς το κατά πόσον όλοι οι ήχοι που έπιασαν τα μικρόφωνα όντως προέρχονται από τα φυτά ή και από άλλες αιτίες, όπως το χώμα που ξεραίνεται.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Published in Blog