Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019 13:35

Τι συμβαίνει στην ιστορική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Mercosur;

Μετά από δύο δεκαετίες διαπραγματεύσεων, η ΕΕ και η νοτιοαμερικανική ομάδα Mercosur ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε μια «ιστορική» συμφωνία σχετικά με μια συνθήκη ελεύθερου εμπορίου την Παρασκευή.Καθώς οι ηγέτες του κόσμου συναντήθηκαν σε μια διάσκεψη κορυφής της G20 στην Ιαπωνία εν μέσω προστατευτικών ανησυχιών, η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Cecilia Malmstrom δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι η συμφωνία έστειλε ένα "δυνατό και σαφές μήνυμα" προς υποστήριξη του ανοιχτού εμπορίου.Αλλά το σύμφωνο έχει επίσης ασκήσει έντονη κριτική από περιβαλλοντικές ομάδες και ευρωπαίους αγρότες. Είναι πιθανό να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις καθώς οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει ακόμα να υποστηρίξουν.

Τι υπάρχει στη συμφωνία;

Επίσημα η κοινή αγορά του Νότου, τα πλήρη μέλη του εμπορικού μπλοκ είναι η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη. Η Βενεζουέλα είναι πλήρες μέλος αλλά έχει ανασταλεί από το 2016.
Για την Mercosur, η ΕΕ είναι ο πρώτος σημαντικός εταίρος με τον οποίο έχει επιτύχει ένα εμπορικό σύμφωνο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις της ΕΕ να ξεκινήσουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός και επενδυτικός εταίρος της Mercosur και ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της.
Όσον αφορά τη μείωση των δασμών, θα μπορούσε να είναι η πιο προσοδοφόρα εμπορική συμφωνία της ΕΕ μέχρι σήμερα, με περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ δασμών που εξοικονομούνται στις εξαγωγές της, τέσσερις φορές περισσότερο από τη συμφωνία της με την Ιαπωνία.Η Ευρώπη θα κερδίσει απότομες δασμολογικές μειώσεις σε αγαθά όπως τα αυτοκίνητα και το κρασί και το μπλοκ θα έχει το βλέμμα του για την αύξηση της πρόσβασης των εταιρειών που κατασκευάζουν βιομηχανικά προϊόντα.
Εν τω μεταξύ, η Mercosur στοχεύει στην αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων. Θα λάβει μια νέα ποσόστωση βοείου κρέατος 99.000 τόνων με δασμό 7,5%, σταδιακά σε διάστημα πέντε ετών, καθώς και μηδενικές δασμολογικές ποσοστώσεις 180.000 τόνων για ζάχαρη και πουλερικά.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro δήλωσε στο Twitter ότι η συμφωνία ήταν ιστορική και ήταν μία από τις σημαντικότερες εμπορικές συμφωνίες όλων των εποχών.

Ανησυχίες από περιβαλλοντικές ομάδες και αγρότες

Προηγούμενες προθεσμίες έχουν έρθει και εξήλθαν εξαιτίας των νευρώνων της ΕΕ για την αύξηση των εισαγωγών βοείου κρέατος και τον δισταγμό της Mercosur να ανοίξει σε ορισμένους βιομηχανικούς τομείς, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία.
Η Γαλλία και ορισμένες άλλες χώρες της ΕΕ φοβούνται τον αντίκτυπο της απότομης αύξησης των εισαγωγών βοείου κρέατος, ενώ περιβαλλοντικές ομάδες, η επιρροή των οποίων είναι ισχυρότερη στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποστηρίζουν ότι η συμφωνία θα μπορούσε να επιδεινώσει την αποδάσωση.
Και τα δύο μέρη δήλωσαν ότι έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος και ότι ένα ειδικό κεφάλαιο για την αειφόρο ανάπτυξη θα καλύπτει ζητήματα όπως η διατήρηση των δασών και τα εργασιακά δικαιώματα.
Ο αρμόδιος για την γεωργία Επίτροπος της ΕΕ, Phil Hogan, δήλωσε ότι αναγνώρισε τις ανησυχίες των αγροτών, μεταξύ άλλων από τη δική του χώρα, την Ιρλανδία, αλλά ότι οι συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών που επλήγησαν από το σύνολο του συνόλου ανοίγουν αγορές για τους αγρότες της ΕΕ.
Η Copa-Cogeca, μια ένωση που εκπροσωπεί τους αγρότες σε επίπεδο ΕΕ, χτύπησε τη συμφωνία στο Twitter.
"Οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων της # Mercosur θα καθιερώσουν de facto διπλά πρότυπα και αθέμιτο ανταγωνισμό για ορισμένους βασικούς ευρωπαϊκούς παραγωγικούς τομείς, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους", ανέφερε η ένωση.

 

Πηγή "Euronews"

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.