Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 08:26

Πώς ωφελεί το κουνουπίδι την υγεία μας

Το κουνουπίδι φαίνεται να αποκτά όλο και περισσότερο έδαφος στις καθημερινές διατροφικές μας επιλογές, αφού πλέον το συναντάμε από την ζύμη μιας λαχταριστής πίτσας έως και στις αχνιστές τηγανιτές πατάτες, που κανείς μας δεν μπορεί να αντισταθεί. Αν και η δημοφιλία του μπορεί να προκαλέσει έκπληξη σε κάποιους ή να ξενίσει ορισμένους, από διατροφικής πλευράς είναι απολύτως κατανοητό και οι ακόλουθοι έξι λόγοι σίγουρα θα το επιβεβαιώσουν.

Ένα φλιτζάνι ωμό κουνουπίδι περιέχει πάνω από το 75% της ελάχιστης ημερήσιας δόσης της βιταμίνης C. Εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, τα θρεπτικά του συστατικά είναι απαραίτητα για την επισκευή του DNA, όπως και για την παραγωγή τόσο του κολλαγόνου όσο και της σεροτονίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για το αίσθημα της ευτυχίας και τον ποιοτικό ύπνο. Η βιταμίνη Κ που εμπεριέχεται σε αυτό απαιτείται για το σχηματισμό των οστών, με το έλλειμμα της να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Το κουνουπίδι παρέχει επίσης μικρότερες ποσότητες άλλων θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων της βιταμίνης B, του φωσφόρου, του μαγνησίου και του καλίου.

Οι βιοενεργές ενώσεις που εμπεριέχονται σε αυτό είναι γνωστό ότι μειώνουν τις φλεγμονές στο σώμα. Το συγκεκριμένο λαχανικό είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, με την συχνή κατανάλωσή του να σηματοδοτεί την σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων ενώ συμβάλλει και στην διατήρηση της καλής κατάστασης της επιδερμίδας.

Αποτελώντας μέλος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και το μπρόκολο, το κουνουπίδι συμβάλλει καθοριστικά στην μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων όπως και ποικίλων τύπων καρκίνου. Περιέχοντας φυσικές ουσίες, που προστατεύουν τις κυρτώσεις όπως και τις διακλαδώσεις των αιμοφόρων αγγείων – περιοχές ιδιαίτερα επιρρεπείς σε φλεγμονές – αποτελεί ένα ισχυρό προστάτη που θωρακίζει την καρδιά μας.

Οι φυσικές ουσίες του κουνουπιδιού, όπως η σουλφοραφάνη, μπορούν να επηρεάσουν τα γονίδια με τρόπους που επιβραδύνουν την βιοχημική διαδικασία γήρανσης, αφήνοντας την επιδερμίδα σας απαλή και φρέσκια. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι οι ενώσεις του προστατεύουν την λειτουργία τόσο του εγκεφάλου όσο και του νευρικού συστήματος.

Τρώγοντας κουνουπίδι μπορείτε να χάσετε μερικά περιττά κιλά με υγιές και ασφαλή τρόπο, καθώς οι ίνες του ενισχύουν το αίσθημα της πληρότητας, καθυστερώντας την αίσθηση της πείνας. Παράλληλα βοηθούν στην ρύθμιση της γλυκόζης αλλά και των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα.

Οι φυτικές ίνες στο κουνουπίδι πέρα από την απώλεια κιλών, συμβάλλουν στην πεπτική υγεία, προάγοντας την σωστή λειτουργία του εντέρου μέσω των ωφέλιμων βακτηριδίων, που συνδέονται με αντιφλεγμονώδη δράση αλλά και την ανοσία σε μικρόβια. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι ενδέχεται να προκαλέσει δυσφορία σε ορισμένους ανθρώπους και ειδικά σε όσους έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, για αυτό η κατανάλωσή του σε αυτήν την περίπτωση συστήνεται με προσοχή.

Υπάρχουν πράγματι ατελείωτοι τρόποι για να εντάξετε το κουνουπίδι στις διατροφικές σας επιλογές, καθώς μπορείτε είτε να το προσθέσετε στην βρώμη σας, αφού το χτυπήσετε με λεμόνι, να αντικαταστήσετε με αυτό το λευκό ρύζι ή και να το συνδυάσετε με αβοκάντο για ένα εξαιρετικά θρεπτικό σνακ.

 

Πηγή:www.vita.gr

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020 10:38

Ανακάλυψη πιθανώς κατοικήσιμου πλανήτη στο μέγεθος της Γης

To TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) της NASA ανακάλυψε τον πρώτο του πλανήτη μεγέθους αντίστοιχου αυτού της Γης που βρίσκεται στην αποκαλούμενη κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του (δηλαδή στο εύρος των αποστάσεων όπου οι συνθήκες πιθανώς να επιτρέπουν την παρουσία νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του πλανήτη).

Επιστήμονες επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη του TOI 700 d χρησιμοποιώντας το Spitzer Space Telescope και δημιούργησαν μοντέλα για τα πιθανά περιβάλλοντα του πλανήτη.Ο ΤΟΙ 700 d είναι ένας από λίγους μόνο πλανήτες στο μέγεθος της Γης που έχουν ανακαλυφθεί σε κατοικήσιμες ζώνες άστρων ως τώρα. Μεταξύ αυτών βρίσκονται πλανήτες στο σύστημα TRAPPIST-1 και άλλοι κόσμοι που έχουν ανακαλυφθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler.

«Το TESS σχεδιάστηκε και εκτοξεύτηκε ειδικά για να βρίσκει πλανήτες μεγέθους Γης σε τροχιά γύρω από κοντινά άστρα» είπε ο Πολ Χερτς, διευθυντής του τμήματος αστροφυσικής στα κεντρικά της NASA στην Ουάσιγκτον. «Οι πλανήτες γύρω από τα κοντινά άστρα είναι ευκολότερο να διερευνηθούν περαιτέρω με μεγαλύτερα τηλεσκόπια στο διάστημα και τη Γη».

Το ΤΟΙ 700 είναι ένα μικρό, ψυχρό άστρο- νάνος κατηγορίας Μ, σε απόσταση 100 ετών φωτός, στον αστερισμό Ντοράντο. Έχει περίπου το 40% της μάζας και του μεγέθους του ήλιου μας και περίπου τη μισή θερμοκρασία στην επιφάνειά του. Αρχικά είχε καταχωρηθεί λανθασμένα στη βάση δεδομένων του TESS ως άστρο πιο παρεμφερές στον ήλιο, κάτι που σήμαινε πως οι πλανήτες εμφανίζονταν μεγαλύτεροι και θερμότεροι από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Αρκετοί ερευνητές, μεταξύ των οποίων και ένας μαθητής λυκείου που συνεργαζόταν με μέλη της ομάδας του TESS, βρήκαν το λάθος- και όταν διορθώθηκαν οι σχετικές παράμετροι τα μεγέθη των πλανητών μειώθηκαν και διαπιστώθηκε πως ο εξώτερος αυτών είχε περίπου το μέγεθος της Γης και βρισκόταν στην κατοικήσιμη ζώνη. Επίσης, δεν παρατηρήθηκαν εκλάμψεις του άστρου, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες ο πλανήτης να είναι κατοικήσιμος- ενώ επίσης καθιστά ευκολότερη τη δημιουργία μοντέλων για τις συνθήκες στην ατμόσφαιρα και την επιφάνειά του.

Ο εσώτερος πλανήτης, ΤΟΙ 700 b, έχει μέγεθος περίπου ίδιο με της Γης, είναι πιθανότατα βραχώδης και ολοκληρώνει μια περιστροφή κάθε 10 ημέρες. Ο μέσος, ΤΟΙ 700 c, είναι 2,6 φορές μεγαλύτερος από τη Γη (μεταξύ των μεγεθών της Γης και του Ποσειδώνα), κάνει μια περιστροφή κάθε 16 ημέρες και είναι πιθανότατα ένας κόσμος όπου κυριαρχούν τα αέρια. Ο ΤΟΙ 700 d, ο εξώτερος γνωστός πλανήτης στο σύστημα και ο μόνος στην κατοικήσιμη ζώνη, έχει μέγεθος 20% μεγαλύτερο από αυτό της Γης, κάνει μια περιστροφή κάθε 37 ημέρες και λαμβάνει από το άστρο του το 86% της ενέργειας που ο ήλιος παρέχει στη Γη.

Μελλοντικές έρευνες ενδεχομένως να αποκαλύψουν εάν οι πλανήτες έχουν ατμόσφαιρες και, αν ισχύει αυτό, ακόμα και να διαπιστώσουν τις συνθέσεις/ συστάσεις τους.

Πηγή "Ναυτεμπορική"

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 13:37

Επενδυτικό «φάρμακο» 1,5 δισ. από την κάνναβη

Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ, που θα αποφέρουν 8.000 θέσεις εργασίας έρχονται στην Ελλάδα από τον τομέα της παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης, με έντονη παρουσία στην Κεντρική Μακεδονία και δη στο Κιλκίς, την ίδια ώρα που η διεθνής ζήτηση και αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης αυξάνεται με μεγάλες ταχύτητες.

Όπως ανέφερε η προϊσταμένη Αδειοδότησης Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικών Πάρκων του υπουργείου Ανάπτυξης, Ειρήνη Πιτταρά, στη διάρκεια του 8ου Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, μέχρις στιγμής έχουν κατατεθεί 116 αιτήματα, από τα οποία έχουν εγκριθεί τα 38 (οκτώ απομένει να τυπωθούν στο ΦΕΚ). Επίσης, υπάρχουν 14 εγκρίσεις εγκατάστασης που είναι στη διαδικασία υπογραφών, ενώ έχουν απορριφθεί τέσσερις αιτήσεις και έχουν αποσυρθεί δύο. Οι 11 εκ των 38 εν λόγω επενδύσεων θα εδρεύουν στην Κεντρική Μακεδονία και οι οκτώ από αυτές στο Κιλκίς και πολλές έχουν ήδη περάσει σε κατασκευαστικό στάδιο. «Η Κεντρική Μακεδονία είναι στην καλύτερη σχεδόν θέση» τόνισε η κ. Πιτταρά και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το 2020 θα αποτελεί πραγματικότητα η ελληνική φαρμακευτική κάνναβη.

Σύμφωνα με την ίδια, επίσης, η Ευρώπη εκτιμάται ότι θα αποτελεί το 2028 τη μεγαλύτερη αγορά φαρμακευτικής κάνναβης με μέγεθος 55,2 δισ. ευρώ, ενώ 30 εκατομμύρια ασθενείς θα τη λαμβάνουν ως αγωγή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η senior manager της Deloitte, Χριστίνα Αμοιραδάκη, τόνισε ότι η αγορά της κάνναβης, είτε πρόκειται για φαρμακευτική είτε για ψυχαγωγική χρήση, είναι ανερχόμενη και το 2017 οι πωλήσεις έφτασαν τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, με το 93% να προέρχεται από ΗΠΑ και Καναδά και αναμένεται να εκτιναχθούν στα 13,5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2023.

Την ανάγκη συνεργασίας επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να παραχθούν εξειδικευμένα προϊόντα από βιομηχανική κάνναβη, τόνισε από την πλευρά του ο Δημήτρης Τσιλιακούδης, γενικός διευθυντής των «Μύλων Καπλανίδη», η οποία έχει παράξει μίγμα για ψωμί με αλεύρι κάνναβης και αλεύρι για γλυκά με πρωτεΐνη κάνναβης χωρίς γλουτένη, τονίζοντας ότι «η κάνναβη είναι μεγάλη ευκαιρία για την παραγωγή προϊόντων, αρκεί το κράτος να προστατεύσει την παραγωγική διαδικασία».

Πηγή:"Ναυτεμπορική"

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 09:31

Κάθε φυτό έχει τη δική του υπερηχητική «υπογραφή» σε περίπτωση στρεσαρίσματος

Όπως οι άνθρωποι που καμιά φορά κραυγάζουν λόγω έντονου στρες, έτσι και τα φυτά, όταν βιώνουν στρες λόγω ξηρασίας ή φυσικής βλάβης, συχνά εκπέμπουν υπερηχητικές κραυγές, που δε γίνονται αντιληπτές από τους ανθρώπους.

Αυτό υποστηρίζει πρώτη φορά μια νέα έρευνα από ισραηλινούς επιστήμονες, σύμφωνα με την οποία τα φυτά όχι μόνο βλέπουν, μυρίζουν και ακούνε, αλλά επίσης είναι μόνο φαινομενικά σιωπηλά, καθώς στην πραγματικότητα «μιλάνε» και μάλιστα «φωνάζουν», όταν… ζορίζονται.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, με επικεφαλής τον Ιτζάκ Καΐτ, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στη βάση δεδομένων bioRxiv (ακόμη δεν έχει υπάρξει κανονική επιστημονική δημοσίευση), τοποθέτησαν ευαίσθητα μικρόφωνα κοντά σε ντοματιές και φυτά καπνού, που βίωναν συνθήκες στρες.

Τα μικρόφωνα «έπιασαν» υπερηχητικά ουρλιαχτά από απόσταση περίπου δέκα εκατοστών.

«Τα ευρήματά μας μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για το φυτικό βασίλειο, το οποίο έχει θεωρηθεί σχεδόν σιωπηλό μέχρι τώρα» σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ήχοι είναι στην γκάμα των 20 έως 100 kilohertz, η οποία μπορεί να γίνει αντιληπτή από μερικούς οργανισμούς σε απόσταση έως πέντε μέτρων από τα φυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι κραυγές αυτές ακούγονται από ορισμένα έντομα, άλλα ζώα και φυτά.

Θα μπορούσαν, όμως, να τις ακούσουν και οι άνθρωποι με τα κατάλληλα όργανα, πράγμα που θα ειδοποιούσε έγκαιρα π.χ. για την έλλειψη νερού στις γεωργικές καλλιέργειες.

Όπως τα ζώα, έτσι και τα φυτά αντιδρούν στο φυσικό στρες με διάφορους τρόπους, π.χ. την απελευθέρωση χημικών ουσιών με διακριτές οσμές, την αλλαγή του χρώματος ή του σχήματός τους κ.ά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι αρκετά ζώα φαίνεται να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται σε αυτά τα σήματα, ενώ ακόμη και άλλα φυτά ανιχνεύουν τις οσμές-σήματα στον αέρα.

Είχε επίσης διαπιστωθεί παλαιότερα ότι ορισμένα φυτά αντιδρούν στους ήχους, αλλά η νέα έρευνα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι τα ίδια βγάζουν ηχητικά σήματα, όταν κάτι δεν πάει καλά στο περιβάλλον τους.

Τα ισραηλινά πειράματα δείχνουν ότι διαφορετικά είδη φυτών βγάζουν διαφορετικούς ήχους, και ακόμη ότι το ίδιο φυτό «κραυγάζει» διαφορετικά ανάλογα με την αιτία που του προκαλεί το στρες που αυτό βιώνει (λειψυδρία, κόψιμο φύλλου κ.ά.).

Τα διψασμένα φυτά του καπνού, π.χ., έχουν πιο δυνατή «φωνή» από τα φυτά που τους κόβονται τα φύλλα.

Οι ντοματιές βγάζουν κατά μέσον όρο περίπου 35 υπερηχητικές κραυγές την ώρα σε περίπτωση έλλειψης νερού και 25 όταν κάποιος κόβει ένα κλαδί τους.

Στα φυτά του καπνού οι κραυγές στις δύο αυτές περιπτώσεις στρες είναι 11 και 15 αντίστοιχα.

Από την άλλη, φυτά χωρίς τέτοιους παράγοντες στρες εκπέμπουν λιγότερη από μία υπερηχητική κραυγή ανά ώρα.

Με τη βοήθεια προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης, που έκανε αναλύσεις των ήχων σε υπολογιστή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε φυτό έχει τη δική του υπερηχητική «υπογραφή», ξεχωριστή για τις τρεις κατηγορίες «ξηρασία», «κόψιμο», «ανέπαφο».

Στο μέλλον οι γεωργοί μπορεί να χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνολογία για να «ακούνε» τις καλλιέργειες στα χωράφια τους, κατά πόσο χρειάζονται περισσότερο νερό, κάτι το οποίο είναι ολοένα και πιο αναγκαίο λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι επιστήμονες δεν εξέτασαν κατά πόσον τα φυτά «φωνάζουν» επίσης σε περίπτωση ασθένειας, υπερβολικού αλατιού στο χώμα, ακραία χαμηλής ή υψηλής θερμοκρασίας κ.ά.

Επίσης, είναι άγνωστο κατά πόσον όλα τα φυτά βγάζουν ήχους ή μόνο μερικά. Και τα δύο αυτά ζητήματα χρειάζονται περισσότερη έρευνα.

Άλλοι πάντως επιστήμονες, όπως ο καθηγητής βιολογίας των φυτών Έντουαρντ Φάρμερ του Πανεπιστημίου της Λωζάννης, σύμφωνα με το New Scientist, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί ως προς το κατά πόσον όλοι οι ήχοι που έπιασαν τα μικρόφωνα όντως προέρχονται από τα φυτά ή και από άλλες αιτίες, όπως το χώμα που ξεραίνεται.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019 08:54

Φθηνότερο ρεύμα για το χωράφι

Τροπολογία που περιορίζει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στο χωράφι, νομοθετική ρύθμιση για τη διαχείριση των ανακτήσεων πακέτων κρατικών ενισχύσεων του παρελθόντος, καθώς και το νέο καθεστώς για τους συνεταιρισμούς βρίσκονται στην τρέχουσα νομοθετική «ατζέντα» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αρχής γενομένης από τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, χθες ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης γνωστοποίησε ότι με τροπολογία βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που θα ενταχθεί στο προς ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, προβλέπεται η αύξηση του ποσοστού της πλεονάζουσας παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας για ιδιοπαραγωγή (net - metering) από φωτοβολταϊκά που μπορεί να διοχετευθεί στο δίκτυο προς πώληση. Συγκεκριμένα προβλέπεται η αύξηση από 20% σε 75% στο ποσοστό πώλησης ρεύματος από φωτοβολταϊκά στο δίκτυο που θα μπορούν να διοχετεύουν οι αγρότες που πραγματοποιούν ιδιοπαραγωγή.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, η τροπολογία αυτή αναμένεται να γίνει δεκτή έπειτα και από συνεννόηση που είχε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. «Με αυτόν τον τρόπο έχουμε λύσει ένα σημαντικό κομμάτι του προβλήματος όσον αφορά το κόστος παραγωγής» ανέφερε ο κ. Βορίδης, προσθέτοντας ότι είναι ένα σημαντικό μέτρο ενίσχυσης γιατί έτσι αυξάνεται η δυνατότητα οικονομικής απόσβεσης της επένδυσης.

Στο μεταξύ, έτοιμα για διαβούλευση στις αρχές του Δεκέμβρη αναμένεται να είναι δύο νομοσχέδια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το πρώτο αφορά τις πολυαναμενόμενες αλλαγές στο καθεστώς των συνεταιρισμών -λεπτομέρειες του οποίου ωστόσο δεν γνωστοποίησε χθες ο υπουργός- και το δεύτερο θα είναι ένα «πολυνομοσχέδιο» στο οποίο θα εντάσσονται διάφορα θέματα του υπουργείου μεταξύ των οποίων και ρύθμιση για να καλυφθεί ένα μέρος από το ποσό των ανακτήσεων κρατικών ενισχύσεων παρελθοντικών ετών.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Βορίδης, «για ένα τμήμα των ποσών που πρέπει να ανακτηθούν βρισκόμαστε σε αρκετά ώριμη φάση ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, οι οποίες θα είναι ικανοποιητικές. Στην παρούσα φάση υπάρχει επικοινωνία με την Ε.Ε. και σύντομα η σχετική ρύθμιση θα είναι έτοιμη. Το τμήμα αυτό που είναι έτοιμο θα μπορεί να αποτελέσει "μοντέλο" και για τη διαχείριση και των υπόλοιπων εκκρεμοτήτων των κοινοτικών κυρώσεων». 

Πηγή:"Ναυτεμπορική"

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 08:36

Πατάτα : Η ιστορία της και ο ρόλος του Καποδίστρια

Η πατάτα και συγκεκριμένα οι κόνδυλοι του φυτού αποτελούν μία από τις σημαντικότερες τροφές του ανθρώπου εδώ και αιώνες. Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, εισήχθη στην Ευρώπη την εποχή των Ανακαλύψεων, κάπου τον 16ο αιώνα, ενώ στον ελλαδικό χώρο έγινε γνωστή αμέσως μετά την Επανάσταση, χάρη στον Ιωάννη Καποδίστρια.

Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα, οι ιθαγενείς Αμερικανοί, που ζούσαν στην οροσειρά των Περουβιανών και Βολιβιανών Άνδεων, γνώριζαν την πατάτα περίπου 4.000 χρόνια προτού ο γευστικός αυτός βολβός ξετρελάνει τους Ευρωπαίους. Την αποκαλούσαν με διάφορα ονόματα και σε ορισμένες, μάλιστα, περιοχές αποτελούσε βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής τους.

Ο πρώτος που εισήγαγε την πατάτα στην Ευρώπη, σύμφωνα με ένα δημοφιλή μύθο, ήταν o πολυτάλαντος και πολυάσχολος άγγλος γαιοκτήμονας Γουόλτερ Ράλεϊ, που χρηματοδότησε πολλές αποστολές στο Νέο Κόσμο. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο ίδιος είχε φυτέψει την πρώτη πατάτα σε κτήμα του, στην πόλη Κορν της Ιρλανδίας. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία γραπτή απόδειξη που να επαληθεύει τη θεωρία αυτή.

Πιο τεκμηριωμένη ιστορικά είναι η θεωρία που θέλει ως πρωτοπόρο τον άγγλο πειρατή Φράνσις Ντρέικ, που αργότερα απέκτησε τίτλους ευγενείας κι έγινε «σερ». Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ο Ντρέικ, επιστρέφοντας το 1586 στην Αγγλία, έπειτα από μία μάχη με τους Ισπανούς στην Καραϊβική, έκανε μια στάση στην Κολομβία για προμήθειες κι εκεί πληροφορήθηκε για την ύπαρξη της πατάτας, την πρωτοεισήγαγε στην Ευρώπη.

Κατά μια τρίτη θεωρία, ο πρώτος βολβός πατάτας ξεβράστηκε στις ακτές της Ιρλανδίας, μαζί με τα συντρίμμια της Ισπανικής Αρμάδας, το 1588.

Πάντως, η πρώτη γραπτή μαρτυρία για την εισαγωγή πατάτας στην Ευρώπη είναι μία απόδειξη με ημερομηνία 28 Νοεμβρίου 1567 ενός εξαγωγέα πατάτας από τα Κανάρια Νησιά προς έναν έμπορο της Αμβέρσας.

Το νέο φυτό προσέλκυσε από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον των ευρωπαίων αγροτών, που διαπίστωσαν ότι η καλλιέργειά του ήταν πολύ ευκολότερη και παρείχε πολύ μεγαλύτερη σοδειά απ’ ότι το σιτάρι και η βρώμη. Μέχρι το 1650 είχε κυριαρχήσει στη διατροφή των Ιρλανδών και είχε αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις καλλιέργειες των σιτηρών. Οι Ιρλανδοί άποικοι ήταν και οι πρώτοι που εισήγαγαν την πατάτα στη Βόρειο Αμερική και την πρωτοκαλλιέργησαν στην περιοχή Λόντοντερι του Νιου Χαμσάιρ, το 1719.

Έως το τέλος του 18ου αιώνα, η πατάτα είχε γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γαλλία και στις γειτονικές χώρες, χάρη στην επιμονή του Αντουάν-Ογκιστέν Παρμαντιέ, ενός από τους αυλικούς του βασιλιά Λουδοβίκου του 15ου. Οι Γάλλοι την ονόμασαν «pomme de terre» («μήλο της γης»), που πέρασε και στα ελληνικά ως γεώμηλο.

Πιο επιφυλακτικοί, οι Ρώσοι, αρχικά αποκαλούσαν τις πατάτες «μήλα του διαβόλου», πιθανότατα εξαιτίας του γεγονότος ότι αναπτύσσονταν κάτω από την επιφάνεια της γης. Γρήγορα, όμως, κατάλαβαν τη χρησιμότητά της, γιατί, εκτός από φθηνή και θρεπτική τροφή, μπορούσαν να παρασκευάζουν από την πατάτα και την αγαπημένη τους βότκα.

Στην Ελλάδα, έπρεπε να περιμένουμε το τέλος της Επανάστασης και την άφιξη του πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια για να γίνει γνωστή η πατάτα.

Ο Καποδίστριας την είχε δοκιμάσει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ευρώπη κι έκρινε ότι θα ήταν μία βασική και θρεπτική τροφή για τον χειμαζόμενο ελληνικό λαό των μετεπαναστικών χρόνων.

Όταν εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο, προσπάθησε να δώσει πατάτες στους χωρικούς, που φιλύποπτοι και συντηρητικοί καθώς ήταν τις πέταξαν στα σκουπίδια.

Ο Καποδίστριας, όμως, ήξερε πολύ καλά την ψυχολογία και τις διαθέσεις των συμπατριωτών του και μιμούμενος τον Φρειδερίκο τον Μέγα της Πρωσίας και τον Παρμαντιέ της Γαλλίας, που είχαν μεταχειριστεί παρόμοια κόλπα, περιέφραξε το μέρος όπου ήταν αποθηκευμένες οι πατάτες κι έβαλε σκοπούς να τις φυλάνε μέρα – νύχτα.

Μέσα σε μια εβδομάδα δεν είχε μείνει ούτε μια…

Πηγή : SanSimera

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019 10:41

Heliogen: «Άλμα» στην ηλιακή ενέργεια από startup που υποστηρίζει ο Μπιλ Γκέιτς

Η Heliogen, startup που υποστηρίζει ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ανακοίνωσε πως κατάφερε για πρώτη τη «συμπύκνωση» ηλιακής ενέργειας σε βαθμό που επιτρέπει να επιτευχθούν θερμοκρασίες άνω των 1.000 βαθμών Κελσίου. Σε αυτό το επίπεδο θερμοκρασίας η Heliogen, όπως υποστηρίζει, είναι σε θέση να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα σε κρίσιμης σημασίας βιομηχανικές διαδικασίες, όπως η παραγωγή τσιμέντου, χάλυβα και πετροχημικών- με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των ρύπων από αυτές τις δραστηριότητας.

Το εν λόγω επίτευγμα επετεύχθη στις εγκαταστάσεις της Heliogen στο Λάνκαστερ της Καλιφόρνια. Όπως υπογραμμίζει η εταιρεία, στόχος της είναι η δημιουργία της πρώτης τεχνολογίας που θα μπορεί να αντικαταστήσει χωρίς ρύπους διοξειδίου του άνθρακα, σε επίπεδο εμπορικής εκμετάλλευσης/ δραστηριότητας, τα ορυκτά καύσιμα με εξαιρετικά μεγάλη θερμότητα από τον ήλιο και η «μετατροπή ηλιακού φωτός σε καύσιμα σε κλίμακα», πραγματοποιώντας ένα σημαντικό βήμα που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η τεχνολογία αυτή αποτελεί σημαντική εξέλιξη στον κλάδο της συμπυκνωμένης ηλιακής ενέργειας, ο οποίος υπάρχει εδώ και καιρό, επιτρέποντας παραγωγή ενέργειας, αλλά δεν πετύχαινε τόσο υψηλές θερμοκρασίες- οπότε δεν ενδεικνυόταν για πολλές βιομηχανικές εφαρμογές, όπου παραδοσιακά χρησιμοποιούνται ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι δυνατότητες της τεχνολογίας αυτής είναι τεράστιες: «Με θερμοκρασίες από τη θερμική τεχνολογία ηλιακής συμπύκνωσης να υπερβαίνουν τους 1.000 βαθμούς Κελσίου, η Heliogen θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει τα καύσιμα που παράγουν εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από βιομηχανικές διαδικασίες με ηλιακή ενέργεια για πρώτη φορά. Για παράδειγμα, η παραγωγή τσιμέντου- μία από τις βιομηχανικές δραστηριότητες για τις οποίες ενδείκνυται περισσότερο η τεχνολογία της Heliogen- από μόνη της αντιστοιχεί σε άνω του 7% των παγκοσμίων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» υποστηρίζει η εταιρεία.

Τα σχέδια της Heliogen περιλαμβάνουν επίτευξη θερμοκρασιών μέχρι και 1.500 βαθμών Κελσίου, όπου μπορεί να επιτευχθεί διάσπαση διοξειδίου του άνθρακα και νερού για την παραγωγή «καυσίμων 100% ελεύθερων από ορυκτά».

Για τους σκοπούς της η εταιρεία χρησιμοποιεί προηγμένο λογισμικό computer vision, που επιτρέπει σε μεγάλο αριθμό καθρεφτών να εστιάζουν το φως του ήλιου σε ένα σημείο. Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Μπιλ Γκρος, ενώ η ομάδα της Heliogen περιλαμβάνει επιστήμονες και μηχανικούς από το Caltech, το ΜΙΤ και άλλα πανεπιστήμια.

«Σήμερα, οι βιομηχανικές διαδικασίες όπως αυτές για την παραγωγή τσιμέντου, χάλυβα και άλλων υλικών είναι υπεύθυνες για πάνω από το 1/5 όλων των ρύπων» δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς. «Αυτά τα υλικά είναι παντού στις ζωές μας, αλλά δεν έχουμε επιβεβαιωμένα επιτεύγματα που θα μας παρέχουν εκδόσεις μηδενικών ρύπων. Αν είναι να επιτύχουμε μηδενικές εκπομπές άνθρακα, πρέπει να κάνουμε πολλές εφευρέσεις. Χαίρομαι που ήμουν πρώιμος υποστηρικτής της πρωτοποριακής ηλιακής τεχνολογίας συμπύκνωσης του Μπιλ Γκρος. Η δυνατότητά της να επιτυγχάνει τις υψηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται για αυτές τις διαδικασίες είναι μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη στον δρόμο για να αντικαταστήσουμε μία ημέρα τα ορυκτά καύσιμα».

Μεταξύ των επενδυτών της Heliogen είναι η venture capital firm Neotribe και ο Πάτρικ Σουν-Σιόνγκ, επενδυτής και επιχειρηματίας, ο οποίος τόνισε πως «για χάρη των μελλοντικών γενεών μας πρέπει να ασχοληθούμε με τον υπαρξιακό κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής επειγόντως...μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και παράγοντας μια καθαρή πηγή ενέργειας, η θαυμαστή τεχνολογία της Heliogen θα μας βοηθήσει να πετύχουμε στην αποστολή αυτή και επίσης να βελτιώσουμε ουσιωδώς τον κόσμο που αφήνουμε στα παιδιά μας».

Πηγή:"Ναυτεμπορικη"

Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019 13:20

Εντός του 2021 θα έχουν κλείσει όλες οι χωματερές στην Πελοπόννησο

Εντός του 2021 το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο θα έχει επιλυθεί οριστικά, τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. 

 Το έργο -ΣΔΙΤ- ξεκινά στο α ΄εξάμηνο του 2020 για να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών. Και προβλέπεται η λειτουργία του για 21 έτη, έναντι των 28 τόνισε ο πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε πως μέχρι την έναρξη της λειτουργίας των νέων εγκαταστάσεων, η εταιρεία έχει συμβατική υποχρέωση να δέχεται τα απορρίμματα εντός 10 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης και άρα το αργότερο εντός του 2021.

 «Με την αναθεωρημένη ημερομηνία έναρξης της μεταβατικής διαχείρισης, εντός δεκάμηνου δηλαδή, όλοι οι δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα κατευθύνουν τα αστικά τους απόβλητα στις εγκαταστάσεις των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ). Και έτσι ανοίγει ο δρόμος για το κλείσιμο και τη σταδιακή αποκατάσταση των 21 παράνομων χωματερών. Εκτιμούμε ότι μέχρι του τέλος του 2021 θα έχουν κλείσει όλες» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

 Ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε, τέλος, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου εγκαταστάθηκαν συμβολικά και ήδη λειτουργούν κάδοι διαλογής ανακυκλώσιμου υλικού και κάθε μέρα γεμίζουν. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στις γειτονιές μας. Ανταποκρινόμαστε, λοιπόν, όλοι στο μικρό, καθημερινό καθήκον μας. Και το αποτέλεσμα θα είναι μεγάλο και διαρκές προς όφελος όλων, υπογράμμισε.

 Ο στόχος της κυβέρνησης για τα απορρίμματα έως το 2030 συνοψίζεται σε ένα τριμερές σχήμα: 50% - 30% - 20%, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

  Το πρώτο 50% αντιστοιχεί στον όγκο αστικών αποβλήτων, που μπορεί να ανακτάται στην πηγή (μπλε κάδους) και βιοαπόβλητα (καφέ κάδους) σε επίπεδο δήμου. Τα οικιακά οργανικά κατάλοιπα -από τις φλούδες μέχρι το υπόλειμμα του καφέ - θα τοποθετούνται στους καφέ κάδους. «Με την ευαισθητοποίηση όλων, ο στόχος σε μερικά χρόνια για ανάκτηση του 35% των βιοαποβλήτων, έναντι 6,5% που είναι σήμερα, είναι ρεαλιστικός» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Το υπόλοιπο, εξήγησε, αντιπροσωπεύει τα ανακτώμενα υλικά από τα μικτά απορρίμματα που τώρα πέφτουν στους πράσινους κάδους. 

«Το θέμα συνδέεται με την υγεία και την ίδια τη ζωή μας μέσω της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, ενώ τα κατάλοιπα της καθημερινότητάς μας μπορούν να μετατραπούν σε πλούτο και αι να οδηγήσουν σε μία αποτελεσματική κυκλική οικονομία: Με φθηνή παραγωγή ενέργειας, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη οικο-καινοτομίας. Και βέβαια, ένα καλύτερο περιβάλλον για όλους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Πηγή ΑΜΠΕ

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019 08:31

Φοιτήτριες έφτιαξαν βακτήριο που τρώει τα πλαστικά από τις θάλασσες

Μέχρι το 2050 στα βάθη των ωκεανών θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από ότι ψάρια, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία.

Δύο φοιτήτριες της βιολογίας, η Jeanny Yao και η Miranda Wang,  ξόδεψαν ένα μεγάλο μέρος των μαθητικών και φοιτητικών τους χρόνων πάνω σε μελέτες προκειμένου να δώσουν λύση στη δραματική μόλυνση των υδάτων και πλέον έχουν το δικαίωμα να υπερηφανεύονται πως κατάφεραν κάτι πραγματικά σημαντικό.

Δημιούργησα ένα βακτήριο το οποίο θα επιτίθεται στα πλαστικά που βουλιάζουν στα άδυτα των ωκεανών και θα τα διαλύει, μετατρέποντας τα σε νερό.

Οι δύο νεαρές ερευνήτριες, που είναι 20 ετών, έχουν ήδη κερδίσει 5 βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς για την σημαντική ανακάλυψη τους και έχουν γίνει οι πιο νεαρές επιστήμονες που κερδίζουν ποτέ το ερευνητικό βραβείο Perlman Science Prize.

«Είναι πρακτικά αδύνατο να σταματήσουν τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν πλαστικά. Ο μοναδικός τρόπος να σταματήσουμε την ολοκληρωτική καταστροφή των υδάτων είναι να βρεθεί ένας τρόπος να διαλύσουμε εντελώς το υλικό, βιοδιασπώντας το».

Οι μελέτες συνεχίζονται προκειμένου να τελειοποιηθεί η διαδικασία ώστε να είναι σύντομα σε θέση να λειτουργήσει εκτός εργαστηρίου, στις πραγματικές υγρές συνθήκες της θάλασσας.

Πηγή "in.gr"

Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2019 10:54

Κλιματική κρίση: Για «ανείπωτο πόνο» στην ανθρωπότητα προειδοποιούν 11.000 επιστήμονες

Η κλιματική αλλαγή έχει εξελιχθεί σε μία «ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη» κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η προειδοποίηση έρχεται από ομάδα 11.000 επιστημόνων, που υιοθέτησαν μελέτη, σύμφωνα με την οποία χωρίς βαθιές αλλαγές η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει «ανείπωτο πόνο».

Η μελέτη, που στηρίχθηκε σε δεδομένα 40 ετών, επισημαίνει ότι οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Απαιτούνται βαθιές αλλαγές διαρκείας για να αποφευχθεί η τεράστια καταστροφή, ξεκαθαρίζει. Αξίζει να σημειωθεί ότι δόθηκε στη δημοσιότητα την ίδια ημέρα, που τα δεδομένα δορυφόρων έδειξαν ότι ο περασμένος μήνας ήταν παγκοσμίως ο θερμότερος Οκτώβριος όλων των εποχών.

Οι επιστήμονες, που τονίζουν ότι έχουν ηθική υποχρέωση να προειδοποιήσουν για την έκταση της απειλής, εξέτασαν δείκτες όπως η ανάπτυξη του πληθυσμού ανθρώπων και ζώνων, η κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος, η χρήση των ορυκτών καυσίμων και η αποψίλωση των δασών.

Κάποια πρόοδος έχει γίνει σε ορισμένους τομείς. Για παράδειγμα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν αναπτυχθεί αισθητά, με την κατανάλωση αιολικής και ηλιακής ενέργειας να αυξάνεται με ρυθμούς 373% ανά δεκαετία. Ωστόσο εξακολουθούσε να είναι 28 φορές μικρότερη από τη χρήση ορυκτών καυσίμων το 2018.

Οι επιστήμονες, που προέρχονται από 153 χώρες, εξηγούν ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι θετικοί δείκτες, όπως για παράδειγμα η μείωση των ποσοστών γεννήσεων και η αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι περισσότεροι δείκτες δείχνουν ότι η ανθρωπότητα με ταχείς ρυθμούς κατευθύνεται προς την λανθασμένη κατεύθυνση.

Στα αρνητικά βήματα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αύξηση της κατανάλωσης κρέατος, η αύξηση της αεροπορικής κίνησης, η καταστροφή των δασών και η αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών διοξείδιού του άνθρακα.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι ο κόσμος θα πρέπει να αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης αυτής, να ακολουθεί την εξέλιξη του και να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες του σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Για να γίνει αυτό προσθέτουν, θα πρέπει να υπάρξουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις στον τρόπο που λειτουργούν οι κοινωνίες και στον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούν με τα φυσικά οικοσυστήματα.

Όπως σημειώνουν πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε έξι βασικούς στόχους: την αντικατάσταση των συμβατικών καυσίμων, την κατάργηση της χρήσης μεθανίου και αιθάλης, την προστασία και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, την μείωση της κατανάλωσης κρέατος, τη μετατροπή της οικονομίας σε οικονομία χωρίς άνθρακα και τέλος τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης του πληθυσμού.

Πηγή: BBC