Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019 12:11

Έως 80.000 ευρώ η χρηματοδότηση για κάθε πρόταση ευφυούς γεωργίας

Για τον τρόπο με τον οποίο η διασύνδεση και η συνεργασία ερευνητικών, πανεπιστημιακών και άλλων φορέων μπορεί να προσφέρει τεχνολογικές λύσεις στην τοπική κοινωνία και εν προκειμένω στον αγροτικό τομέα, μίλησε ο υπεύθυνος του εργαστηρίου Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων & Εφαρμογών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Πάτρα, Νικόλαος Βώρος.

Μέσω του ενταγμένου στο «Horizon 2020» έργου Smart4All, ο υπεύθυνος του έργου μας εξήγησε τη λειτουργία μιας «πύλης καινοτομίας»: «Το εργαστήριό μας αναπτύσσει τεχνολογίες για ‘‘κυβερνοφυσικά συστήματα’’, που σημαίνει τεχνολογίες που περιλαμβάνουν αισθητήρες, τεχνητή νοημοσύνη κ.ά. Είμαστε αναγνωρισμένη πύλη καινοτομίας (Digital Innovation Hub) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε λύσεις σε ανθρώπους, εν προκειμένω σε αγρότες, που δεν έχουν επαφή με τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Πρώτο βήμα είναι να χτίσουμε ένα δίκτυο τοπικών φορέων, ώστε σε επόμενο επίπεδο οι κόμβοι αυτοί να γίνουν εθνικοί. Μία από τις τέσσερις θεματικές δραστηριοποίησης του έργου είναι και η ψηφιακή γεωργία

Το Smart4All έχει στόχο να διασυνδέσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ψηφιακές πύλες καινοτομίας με τοπική αυτοδιοίκηση, εταιρείες, ερευνητικά ιδρύματα/ινστιτούτα, πανεπιστήμια κ.λπ. και να μπορεί να μεταφέρει τεχνογνωσία και καλές πρακτικές μεταξύ αυτών των φορέων και μεταξύ των διασυνδεδεμένων χωρών. Το έργο είναι τετραετούς διάρκειας και έχει συνολικό προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε χώρες της Κεντρικής, Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πρώτο βήμα είναι να χτίσουμε ένα δίκτυο τοπικών φορέων, ώστε σε επόμενο επίπεδο οι κόμβοι αυτοί να γίνουν εθνικοί. Μία από τις τέσσερις θεματικές δραστηριοποίησης του έργου είναι και η ψηφιακή γεωργία».

Εισαγωγή ψηφιακών τεχνολογιών στο χωράφι

 Στη συνέχεια, ο κ. Βώρος μας εξήγησε πώς οι ενδιαφερόμενοι αγρότες θα υποστηριχθούν ώστε να εισάγουν ψηφιακές τεχνολογίες στο χωράφι: «Από τον ανωτέρω προϋπολογισμό, τα 2,2 εκατ. θα οδηγηθούν σε ανοιχτές προσκλήσεις, οι οποίες θα βγαίνουν δύο φορές τον χρόνο (οι πρώτες αναμένεται να βγουν από το νέο έτος). Κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και στοιχεία, αφορά αγρότες που ενδιαφέρονται να εισάγουν ψηφιακές τεχνολογίες στο χωράφι τους, σε συνεργασία με Ευρωπαϊκούς τεχνολογικούς εταίρους που είτε θα έχουν βρει είτε μπορούν να τον βρουν και με τη δική μας αρωγή, θα υποβάλουν μια πρόταση. Οι προτάσεις θα αξιολογούνται από ειδικούς αξιολογητές, εγκεκριμένους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εφόσον μία πρόταση εγκριθεί, θα έχει έναν χρονικό ορίζοντα έξι μηνών για να υλοποιηθεί.

Κάθε εγκεκριμένη πρόταση θα λάβει ενίσχυση 80.000 ευρώ, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα υποστηριχθούν και με άλλες υπηρεσίες (μάρκετινγκ, σεμινάρια χρηματοδότησης) από την πύλη ψηφιακής καινοτομίας». Όπως διευκρίνισε ο κ. Βώρος, προτεραιότητα θα έχουν συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών. «Επίσης, το smart4all προβλέπει και τη χρηματοδότηση για “internships”, δηλαδή επισκέψεις και διαμονή σε κάποιον φορέα του εξωτερικού, όπου ένας παραγωγός θα μπορεί, για παράδειγμα, να δει και να μάθει ψηφιακές πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό στην καλλιέργεια που τον ενδιαφέρει».

Πηγή "Υπαιθρος Χώρα"

Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019 09:15

Δημιουργήθηκε ο πρώτος δακτύλιος καθαρού άνθρακα

Μια ομάδα επιστημόνων στην Ευρώπη κατάφερε να συνθέσει το πρώτο μόριο καθαρού άνθρακα με τη μορφή δακτυλίου, που περιλαμβάνει 18 άτομα. Το επίτευγμα έλαβε χώρα έπειτα από επίπονες προσπάθειες, και αφού οι περισσότεροι χημικοί στη Γη είχαν εγκαταλείψει την προσπάθεια.

Το κυκλικό μόριο ονομάζεται «κυκλο-άνθρακας» και μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία τρανζίστορ μοριακής κλίμακας και άλλων ηλεκτρονικών νανοσυσκευών, καθώς το νέο μόριο, όπως έδειξε η πρώτη μελέτη των ιδιοτήτων του, δρα ως ημιαγωγός.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν με ένα τριγωνικό μόριο άνθρακα και οξυγόνου, το οποίο στη συνέχεια «χειραγώγησαν» με ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε να καταλήξουν σε ένα δακτύλιο καθαρού άνθρακα.

Οι επιστήμονες του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της IBM Research στη Ζυρίχη έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science.

Για «απολύτως εντυπωσιακό έργο που ανοίγει ένα νέο πεδίο έρευνας», έκανε λόγο ο ιάπωνας χημικός Γιοσίτο Τόμπε του Πανεπιστημίου της Οσάκα, σύμφωνα με το Nature.

«Πολλοί επιστήμονες, μεταξύ αυτών κι εγώ, είχαμε προσπαθήσει να δημιουργήσουμε κυκλο-άνθρακες και να προσδιορίσουμε τις μοριακές δομές τους, αλλά μάταια» πρόσθεσε.

Ο καθαρός άνθρακας συναντάται σε διάφορες μορφές, όπως στα διαμάντια, στο γραφίτη και στους νανοσωλήνες άνθρακα.

Τα άτομα άνθρακα μπορούν να σχηματίσουν χημικούς δεσμούς μεταξύ τους με διάφορους τρόπους, όπως τετραπλούς δεσμούς που οδηγούν σε πυραμιδοειδές σχήμα (διαμάντια) ή τριπλούς δεσμούς που δημιουργούν εξάγωνα (γραφένιο).

Η δημιουργία όμως δακτυλίων άνθρακα, όπου το κάθε άτομο συνδέεται μόνο με δύο «γείτονές» του, είχε αποδειχθεί αδύνατη έως τώρα.

Οι επιστήμονες θα μελετήσουν πλέον τις βασικές ιδιότητες του νέου μορίου, από το οποίο μπορούν μέχρι στιγμής να συνθέσουν μόνο ένα κάθε φορά.

Στόχος τους είναι επίσης να βρουν μια νέα μέθοδο για να παράγουν κυκλο-άνθρακες σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Προς διερεύνηση είναι ακόμη το κατά πόσον ο κυκλο-άνθρακας είναι σταθερός στην πράξη.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019 08:39

Πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ ύψους 765 χιλιάδων ευρώ

Το ποσό των 765.806,35 € πλήρωσε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) στις 14/08/2019 σε συνολικά 94 δικαιούχους. 

Οι πληρωμές αφορούν κυρίως ανειλημμένες υποχρεώσεις νέων αγροτών. 

Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019 13:08

Πέντε χρόνια ρωσικού εμπάργκο, επανεξέταση των μέτρων κατά Ρωσίας

Συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο στις εισαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών της Ε.Ε. χωρίς να έχουν αποκατασταθεί οι ενωσιακές εξαγωγές σε τρίτες χώρες στα επίπεδα πριν από το εμπάργκο της 7ης Αυγούστου 2014.

Αυτό τονίζει ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, INCOFRUIT - HELLAS και προσθέτει:

«Τα μέτρα που έλαβαν η ΕΕ και τα 28 Κράτη Μέλη και ιδιαιτέρως η χώρα μας για να ανοίξουν νέες αγορές δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν τον χαμένο όγκο εξαγωγών νωπών οπωροκηπευτικών, που το 2013 για ολόκληρη την ΕΕ ανήρχοντο σε 2,4 εκατ. τόνους, αξίας 1,9 δις ευρώ, σε σύνολο εισαγωγών φρούτων και λαχανικών της Ρωσίας αξίας 6,989 δις ευρώ, βάσει στοιχείων του COMTRADE. 

Το 2013, το έτος πριν από την έναρξη ισχύος του εμπάργκο, οι κύριοι προμηθευτές σε φρούτα και λαχανικά στη Ρωσία ήταν: Εκουαδόρ με 1.282 χιλιάδες τόνους, η Τουρκία με 1.157 χιλ. τόνοι , ακολουθούμενη από την Πολωνία με 977, την Κίνα με 655 , Ισπανία με 412, Μαρόκο 326, Ολλανδία 255, και Ελλάδα με 140 χιλιάδες τόνους (12% συνολικών εξαγωγών της χώρας μας).

Το 2018, οι εισαγωγές οπωροκηπευτικών ανήλθαν σε 5,859 δις ευρώ, και οι εξαγωγές της ΕΕ προς την Αμερική και την Ασία αυξήθηκαν, εντούτοις δεν αντισταθμίζουν τις απώλειες πωλήσεων στη Ρωσία τα πέντε χρόνια, με  επιπτώσεις και στις μεσοσταθμικές τιμές που διαμορφώθηκαν στην ΕΕ από την απορρόφηση της υπερβολικής προσφοράς.

Η πορεία που ακολούθησαν μέχρι σήμερα οι εξαγωγές ενεργοποίησε την χώρα μας και την ΕΕ προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης- διόρθωσης των πολιτικών και προσανατολισμού των εξαγωγών μας. Ήδη έδωσε την ευκαιρία στην χώρα μας να στραφεί τόσο στις παραδοσιακές αγορές αλλά και σε νέες προκειμένου να υπάρξουν θετικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Παρόλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η ρωσική αγορά παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και χρειάζεται η «επανεξέταση» εκ μέρους της ΕΕ των επιβληθέντων μέτρων κατά της Ρωσίας προκειμένου να αρθεί το εμπάργκο σε βάρος των κοινοτικών οπωροκηπευτικών στην Ρωσία».

Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2019 14:15

Νέες πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ, ύψους 800.000 ευρώ

Στην καταβολή ποσού ύψους 833.019,32 ευρώ πραγματοποίησε ο  Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) από την Παρασκευή 2 Αυγούστου έως και την Δευτέρα 5 Αυγούστου. Οι πληρωμές αφορούν μολις 44 δικαιούχους συνολικά.

Πηγή: Υπαιθρος Χώρα

Τρίτη, 06 Αυγούστου 2019 12:30

Γιατί κοκκινίζουν τα δάση της Ευρώπης;

Στα Βόσγια Όρη, στη Βορειανατολική Γαλλία,  το δάσος υποφέρει και τα έλατα έχουν γίνει...κόκκινα. Περίπου το 10% αυτών είναι ήδη νεκρά,  έχοντας εξαντληθεί από τις ξηρασίες και τα επαναλαμβανόμενα κύματα καύσωνα.  Στην Ελβετία έλατα και οξιές κοκκινίζουν επίσης με ταχείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι αρχές να έχουν κηρύξει το Καντόνι Γιούρα σε κατάσταση «δασικής καταστροφής» στις αρχές Ιουλίου. Και στη Γερμανία δασολόγοι και ερευνητές προειδοποιούν ότι τα παράκτια δάση βρίσκονται στα πρόθυρα οικολογικής κατάρρευσης.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί άμεσα τα δάση της Ευρώπης. Με 73 νομούς να υπόκεινται σε περιορισμούς ύδατος από τις 24 Ιουλίου, η Γαλλία είναι μεταξύ των χωρών, που επηρεάζονται εντονότερα από την ξηρασία. Υπό κανονικές συνθήκες τα δέντρα έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν τα φύλλα τους πέντε έως δέκα βαθμούς κάτω από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Ωστόσο σε περίπτωση ξηρασίας και θερμοκρασιών- ρεκόρ, όπως αυτές που βιώνει αυτή την περίοδο η Ευρώπη, τα δέντρα βιώνουν «υδατική καταπόνηση» και αντιδρούν με δύο διαφορετικούς τρόπους. Είτε κλείνουν τους πόρους για να αποφύγουν την αφυδάτωση, αλλά στη συνέχεια κινδυνεύουν από υπερθέρμανση, είτε απαιτούν πολύ νερό, αλλά διατρέχουν τον κίνδυνο εμβολής. Το νερό περνά μέσα από μικρά κανάλια και αν υπάρχει υπερβολική ζήτηση για νερό, φυσαλλίδες αέρα εισέρχονται στα κανάλια, τα οποία κόβουν την κυκλοφορία, όπως εξηγούν ειδικοί στην Monde. .

«Τα φυτά καλούνται να αντιμετωπίσουν συνθήκες που δεν έχουν ποτέ γνωρίσει. Μια οξιά που είναι συνηθισμένη να ζει σε 30 ή 35 βαθμούς Κελσίου το πολύ, δεν μπορεί να επιβώσει στους 40 βαθμούς» τονίζει ο Hervé Cochard, διευθυντής έρευνας στο INRA Clermont-Ferrand. Ο ερευνητής είχε από το 2012 προειδοποιήσει σε μελέτη του ότι 70% των ειδών ήταν στα πρόθυρα της εμβολής.

Στη Γερμανία σύμφωνα με τη Deutsche Welle περισσότερο από 1 εκατομμύρια δέντρα έχουν πεθάνει από το 2018 ως αποτέλεσμα της ξηρασίας, των χειμερινών καταιγίδων και παρασίτων.

Τα δάση της χώρας αναμφισβήτητα υποφέρουν από την αλλαγή του κλίματος, παρά τα εκατομμύρια φυτά που φυτεύτηκαν με την ελπίδα να διαφοροποιηθούν και να αποκατασταθούν τα πεθαμένα δάση, προειδοποιεί ο Ulrich Dohle, πρόεδρος της ένωσης Bunds Deutscher Forstleute (BDF). «Είναι μια καταστροφή. Τα γερμανικά δάση είναι κοντά στην κατάρρευση» τόνισε ο Dohle σε συνέντευξή του στο t-online. 

Οι περιορισμένες βροχοπτώσεις το περασμένο καλοκαίρι είχαν ως αποτέλεσμα η στάθμη των ποταμών της Γερμανίας να υποχωρεί σε νέα χαμηλά. Ο Helge Bruelheide, συν-διευθυντής του Γερμανικού Κέντρου Ολοκληρωμένης Βιοποικιλότητας, προειδοποίησε: «Αν επικρατήσει η τάση και η ετήσια βροχόπτωση πέφτει κάτω από 400 χιλιοστά (15,7 ίντσες) τότε θα υπάρχουν περιοχές στη Γερμανία, όπου δεν θα μπορούν να υπάρχουν πια δάση». 

Πηγή:naftemporiki.gr

Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2019 08:49

«Καμπανάκι» για τα εσπεριδοειδή

Έντονη ανησυχία εκφράζουν οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς εσπεριδοειδών και δη οι Ισπανοί σχετικά με τον αντίκτυπο της «αμερικανικής λίστας» για επιβολή πρόσθετων δασμών, η οποία περιλαμβάνει πορτοκάλια, μανταρίνια, κλημεντίνες, γκρέιπφρουτ και λεμόνια, εξέλιξη που θα επηρεάσει έμμεσα και τις ελληνικές εξαγωγές εσπεριδοειδών.

Το πρόβλημα αναδεικνύει σε επιστολή της προς την επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ η Οργάνωση Fruit Vegetables EUROPE - EUCOFEL. Όπως επισημαίνει η EUCOFEL, η επιβολή πρόσθετου δασμολογικού συντελεστή στα εσπεριδοειδή της Ε.Ε., ιδίως στις κλημεντίνες, θα είχε καταστροφικό αντίκτυπο στον τομέα των εξαγωγών. Όπως εξηγείται στην επιστολή, «επί του παρόντος, οι ισπανικές κλημεντίνες πρέπει να αντιμετωπίσουν πρόσθετα εμπόδια στην είσοδο στην αγορά των ΗΠΑ και να πληρώσουν δασμό 1,9 σεντ / κιλό, ενώ ανταγωνιστικές χώρες όπως η Αυστραλία, η Χιλή, το Ισραήλ, η Νότια Κορέα, το Μαρόκο, το Μεξικό και το Περού απαλλάσσονται από αυτόν τον δασμολογικό συντελεστή. Επιπλέον, οι ισπανικές εταιρείες πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας της Ε.Ε., που είναι αυστηρότερες από τις παραπάνω χώρες. Ως εκ τούτου, ένας πρόσθετος δασμολογικός συντελεστής μέχρι 100% (μέχρι 1,10-1,35 δολ./κιλό) θα σήμαινε την υποχρέωση πώλησης των ισπανικών κλημεντινών στην αγορά των ΗΠΑ στα 2,45 δολ/ kg.

 

Αυτό ουσιαστικά βγάζει τις ισπανικές κλημεντίνες εκτός αμερικανικής αγοράς». Το «κλείσιμο» της αμερικάνικης αγοράς για τους Ισπανούς δημιουργεί ένα ντόμινο επί ευρωπαϊκού εδάφους, αφού σηματοδοτεί ότι οι αδιάθετες ποσότητες των ισπανικών προϊόντων στις ΗΠΑ θα επιδιωχθεί να πωληθούν εντός Ε.Ε. ή σε άλλες χώρες με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεση πίεση για τις άλλες χώρες παραγωγούς όπως η Ελλάδα. Όσον αφορά το διμερές εμπόριο Ελλάδας-ΗΠΑ στα οπωροκηπευτικά (νωπά και μεταποιημένα), το 2018 η αξία του ανήλθε σε 186,9 εκατ. ευρώ έναντι 32,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα με κύρια προϊόντα τα μεταποιημένα (κομπόστες) και με μοναδικό σχεδόν νωπό προϊόν τα ακτινίδια. Τα αντίστοιχα στοιχεία το 2012 ήταν 100,2 εκατ. έναντι 19 εκατ. ευρώ.

Ελαιόλαδο - Ελιές

Ήδη στον κατάλογο προϊόντων στα οποία δρομολογείται να επιβληθεί δασμός εισαγωγής ύψους από 25% μέχρι και 100% της εμπορικής τους αξίας, τον οποίο εξέδωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ (USTR) τη 12η Απριλίου 2019 και συμπεριλαμβάνει 425 κωδικούς προϊόντων, συνολικής ετήσιας αξίας εισαγωγών στις ΗΠΑ 21 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβάνεται το ελαιόλαδο. Επίσης στις αρχές Ιουλίου εκδόθηκε συμπληρωματικός κατάλογος που περιλαμβάνει 89 επιπλέον προϊόντα συνολικής αξίας ετησίων εισαγωγών στις ΗΠΑ 4 δισ. δολαρίων, ανεβάζοντας την αξία των εν δυνάμει μέτρων στα 25 δισ. δολάρια. Μεταξύ άλλων αγροτικών προϊόντων, στον συμπληρωματικό κατάλογο είναι και οι πράσινες ελιές σε άλμη.

Σε αυτό το πλαίσιο, το θέμα του ενδεχομένου επιβολής αντιποίνων από τις ΗΠΑ κατά της Ε.Ε. σε γεωργικά προϊόντα της, διά της επιβολής υψηλών εισαγωγικών δασμών, τέθηκε από την πλευρά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Ο υπουργός έθεσε το θέμα εκφράζοντας τις πάγιες απόψεις της Ε.Ε., αλλά και επισημαίνοντας την ιδιαίτερη φιλική σχέση που έχουν αναπτύξει ΗΠΑ και Ελλάδα. «Ο εμπορικός αυτός πόλεμος δεν αφορά την Ελλάδα. Αντιθέτως, από το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε γεωργικά προϊόντα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι το ελαιόλαδο, οι βρώσιμες ελιές, οι κομπόστες φρούτων και τα κατεψυγμένα κεράσια, θα πληγεί το εισόδημα μεγάλου αριθμού μικρών παραγωγών», ανέφερε στον κ. Πάιατ ο κ. Βορίδης, ενώ ζήτησε από τον Αμερικανό πρέσβη να διαβιβάσει προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ το αίτημα της ελληνικής ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να επιβληθούν δασμοί σε αυτά τα προϊόντα.

Πηγή "Ναυτεμπορική"

Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2019 13:13

Πιστώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ 2.332.666 ευρώ στις 29 και 30 Ιουλίου

Συνολικό ποσό 2.332.666 ευρώ σε 58 δικαιούχους πλήρωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τις 29/07/2019 έως τις 30/07/2019.

Οι πληρωμές αφορούν κυρίως πληρωμές για το Μέτρο 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», μεταφορικά νησιών Αιγαίου και Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων.

Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019 10:09

Κίνητρο για τους συνεταιρισμούς ο συντελεστής φόρου 10%

Την ανάγκη να υπάρξουν θεσμικοί συνομιλητές με το υπουργείο και κυρίως τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, εμπλέκοντας σε αυτό το σημείο και την ιδέα για τη σύσταση Αγροτικού Επιμελητηρίου, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης κατά την παρουσίαση των δύο νέων γραμματέων του υπουργείου, Γιώργου Στρατάκου και Κωνσταντίνου Μπαγινέτα.

Το θέμα είναι είπε να περάσουμε σε σχήματα που δημιουργούν οικονομίες κλίμακας και έχουν ισχυρή διαπραγματευτική ισχύς στη διακίνηση της παραγωγής και την προμήθεια των εφοδίων.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι όσον αφορά τις Ομάδες Παραγωγών και το πλαίσιο που έχει υπάρξει, εδώ εντοπίζονται διάφορα νομικά ζητήματα (π.χ Ομάδες χωρίς ΑΦΜ υπό την ομπρέλα συνεταιρισμών) ενώ μίλησε για την ανάγκη ενός καθαρού νομικού πλαισίου χωρίς περιπλοκές στη λειτουργία και την εκπροσώπηση των συλλογικών σχημάτων.

«Χρειάζεται θεσμικό πλαίσιο αλλά και κίνητρα» ανέφερε στη συνέχεια ο υπουργός, μιλώντας για τη φορολογία και έναν ενιαίο φόρο στα έσοδα των συλλογικών σχημάτων που θα είναι στο 10% (από 13% που είναι σήμερα) χωρίς διακυμάνσεις, νομοθεσία που θα πρέπει να έχει θεσπιστεί έως το Δεκέμβριο του 2019.  Βέβαια, για να υπάρξει ένα νέα θεσμικό πλαίσιο, υπάρχουν διάφορα μεταβατικά κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν (π.χ συνεταιρισμοί σε εκκαθάριση), αναφέροντας εδώ «την αξία του να έχεις ένα δικηγόρο στο αγροτικής ανάπτυξης».

Πηγή "Υπαιθρος Χώρα"

Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019 13:35

Τι συμβαίνει στην ιστορική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Mercosur;

Μετά από δύο δεκαετίες διαπραγματεύσεων, η ΕΕ και η νοτιοαμερικανική ομάδα Mercosur ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε μια «ιστορική» συμφωνία σχετικά με μια συνθήκη ελεύθερου εμπορίου την Παρασκευή.Καθώς οι ηγέτες του κόσμου συναντήθηκαν σε μια διάσκεψη κορυφής της G20 στην Ιαπωνία εν μέσω προστατευτικών ανησυχιών, η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Cecilia Malmstrom δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι η συμφωνία έστειλε ένα "δυνατό και σαφές μήνυμα" προς υποστήριξη του ανοιχτού εμπορίου.Αλλά το σύμφωνο έχει επίσης ασκήσει έντονη κριτική από περιβαλλοντικές ομάδες και ευρωπαίους αγρότες. Είναι πιθανό να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις καθώς οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει ακόμα να υποστηρίξουν.

Τι υπάρχει στη συμφωνία;

Επίσημα η κοινή αγορά του Νότου, τα πλήρη μέλη του εμπορικού μπλοκ είναι η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη. Η Βενεζουέλα είναι πλήρες μέλος αλλά έχει ανασταλεί από το 2016.
Για την Mercosur, η ΕΕ είναι ο πρώτος σημαντικός εταίρος με τον οποίο έχει επιτύχει ένα εμπορικό σύμφωνο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις της ΕΕ να ξεκινήσουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός και επενδυτικός εταίρος της Mercosur και ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της.
Όσον αφορά τη μείωση των δασμών, θα μπορούσε να είναι η πιο προσοδοφόρα εμπορική συμφωνία της ΕΕ μέχρι σήμερα, με περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ δασμών που εξοικονομούνται στις εξαγωγές της, τέσσερις φορές περισσότερο από τη συμφωνία της με την Ιαπωνία.Η Ευρώπη θα κερδίσει απότομες δασμολογικές μειώσεις σε αγαθά όπως τα αυτοκίνητα και το κρασί και το μπλοκ θα έχει το βλέμμα του για την αύξηση της πρόσβασης των εταιρειών που κατασκευάζουν βιομηχανικά προϊόντα.
Εν τω μεταξύ, η Mercosur στοχεύει στην αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων. Θα λάβει μια νέα ποσόστωση βοείου κρέατος 99.000 τόνων με δασμό 7,5%, σταδιακά σε διάστημα πέντε ετών, καθώς και μηδενικές δασμολογικές ποσοστώσεις 180.000 τόνων για ζάχαρη και πουλερικά.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro δήλωσε στο Twitter ότι η συμφωνία ήταν ιστορική και ήταν μία από τις σημαντικότερες εμπορικές συμφωνίες όλων των εποχών.

Ανησυχίες από περιβαλλοντικές ομάδες και αγρότες

Προηγούμενες προθεσμίες έχουν έρθει και εξήλθαν εξαιτίας των νευρώνων της ΕΕ για την αύξηση των εισαγωγών βοείου κρέατος και τον δισταγμό της Mercosur να ανοίξει σε ορισμένους βιομηχανικούς τομείς, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία.
Η Γαλλία και ορισμένες άλλες χώρες της ΕΕ φοβούνται τον αντίκτυπο της απότομης αύξησης των εισαγωγών βοείου κρέατος, ενώ περιβαλλοντικές ομάδες, η επιρροή των οποίων είναι ισχυρότερη στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποστηρίζουν ότι η συμφωνία θα μπορούσε να επιδεινώσει την αποδάσωση.
Και τα δύο μέρη δήλωσαν ότι έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος και ότι ένα ειδικό κεφάλαιο για την αειφόρο ανάπτυξη θα καλύπτει ζητήματα όπως η διατήρηση των δασών και τα εργασιακά δικαιώματα.
Ο αρμόδιος για την γεωργία Επίτροπος της ΕΕ, Phil Hogan, δήλωσε ότι αναγνώρισε τις ανησυχίες των αγροτών, μεταξύ άλλων από τη δική του χώρα, την Ιρλανδία, αλλά ότι οι συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών που επλήγησαν από το σύνολο του συνόλου ανοίγουν αγορές για τους αγρότες της ΕΕ.
Η Copa-Cogeca, μια ένωση που εκπροσωπεί τους αγρότες σε επίπεδο ΕΕ, χτύπησε τη συμφωνία στο Twitter.
"Οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων της # Mercosur θα καθιερώσουν de facto διπλά πρότυπα και αθέμιτο ανταγωνισμό για ορισμένους βασικούς ευρωπαϊκούς παραγωγικούς τομείς, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους", ανέφερε η ένωση.

 

Πηγή "Euronews"