Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 12:49

Eκδήλωση για το Υπομέτρο 6.3 «Ανάπτυξη μικρών Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική εκδήλωση του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας "Η ΕΝΩΣΗ"  για το Υπομέτρο 6.3 «Ανάπτυξη μικρών Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» με θέμα «Δεσμεύσεις του επαγγελματία αγρότη κατά τη διάρκεια του επιχειρηματικού του σχεδίου». Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι επιτυχόντες στο Υπομέτρο 6.3, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις δεσμεύσεις του προγράμματος καθώς και για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν προκειμένου να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα με επιτυχία!!!

Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 10:38

ETEπ: Δανειακές συμβάσεις 300 εκατ.ευρώ για στήριξης γεωργίας- ενέργειας

Στην υπογραφή τριών δανειακών συμβάσεων για τις οποίες το Υπουργείο Οικονομικών παρέχει τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Οι πρώτες δύο συμβάσεις, ύψους 200 εκατ. ευρώ, αφορούν τη συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ και του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ με την ΕΤΕπ για τη στήριξη των επενδύσεων στον γεωργικό και αγροδιατροφικό κλάδο καθώς και στον κλάδο της βιο-οικονομίας

 Η τρίτη σύμβαση, ύψους 100 εκατ. ευρώ, αφορά στη ΔΕΗ ΔΕΗ στο πλαίσιο στήριξης του επενδυτικού προγράμματος του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) με στόχο την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας

«Μαζί μπορούμε να επικεντρωθούμε στη χρηματοδότηση επενδύσεων για την απολιγνιτοποίηση και της αλλαγή του ενεργειακού μίγματος υπέρ των ανανεώσιμων πηγών, για την ενίσχυση γεωγραφικών περιοχών που θα πληγούν από το κόστος της μετάβασης, για την αποτελεσματική διασύνδεση της νησιωτικής χώρας, για την εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης»  δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά το τέλος της συνάντησης με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ Werner Hoyer.

Μάλιστα εκτίμησε ότι εφέτος οι δανειακές συμβάσεις που θα υπογραφούν θα ξεπεράσουν τα 3,1 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, συμπλήρωσε ότι το 2019 η τράπεζα υπέγραψε δανειακές συμβάσεις ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ σε τομείς της ενέργειας, των υποδομών, της καινοτομίας. Όσον αφορά για εφέτος, η ΕΤΕπ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην χρηματοδότηση δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθώς έχει αποφασίσει το 50% των κονδυλίων που θα διαθέσει  θα πρέπει να κατευθυνθούν σε δράσεις για την ενέργεια και το κλίμα.

Πηγή "naftemporiki.gr"

Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2020 10:44

Με «σημαία» τα τοπικά προϊόντα

Στην ταυτοποίηση και ανάδειξη των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας προχωρά η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια της περιοχής. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες αποφασίστηκε ότι τρία έως πέντε προϊόντα σε καθένα από τους επτά νομούς της Κ. Μακεδονίας θα αναδειχθούν ως «προϊόντα - σημαία» με στόχο να προωθηθούν ως τέτοια στις διεθνείς αγορές. Πρόκειται για προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ή Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ). Ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης και πρώην υφυπουργός Γεωργίας Κώστας Κιλτίδης τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη η κατοχύρωση των προϊόντων με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, υψηλής προστιθέμενης αξίας, που έχουν αναφορά ιστορικότητας και διατροφικού πολιτισμού της Μακεδονίας.

Και τούτο διότι δεν θα πρέπει να επαναληφθούν φαινόμενα όπως με τον τοματοπολτό της Κ. Μακεδονίας ή το μπούκοβο από την Αριδαία, η κατοχύρωση των οποίων χάθηκε επειδή απλώς κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. «Πρέπει να προλάβουμε ανάλογες εξελίξεις σε σπουδαία προϊόντα, όπως το μέλι της Χαλκιδικής, το τσάι Χολομώντα, το τσάι Ολύμπου», ανέφερε ο κ. Κιλτίδης. Μία τέτοια πρωτοβουλία είναι σίγουρα θετική και πρέπει να τελεσφορήσει για να κατοχυρωθεί η ταυτότητα και να αναδειχθεί ακριβώς η ποιοτική διαφορά των ελληνικών προϊόντων.

Πηγή "Ναυτεμπορική"

Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2020 11:12

Ρεκόρ άντλησης πόσιμου νερού από τον αέρα

H έλλειψη πόσιμου νερού αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του αναπτυσσόμενου κόσμου, και, σε αυτό το πλαίσιο, επιστήμονες στο Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (APL) στο Λόρελ του Μέριλαντ, ανακάλυψαν εξαιρετικά απορροφητικά υλικά που είναι σε θέση να αντλούν πόσιμο νερό από τον αέρα- εν δυνάμει ανοίγοντας τον δρόμο για τεχνολογίες που θα παρέχουν πόσιμο νερό στις πιο άνυδρες περιοχές του πλανήτη.

Οι επιστήμονες- μια ομάδα του Research and Exploratory Development Department υπό τους Ζιγιόνγκ Σιά, Μάθιου Λόγκαν και Σπένσερ Λάνγκεβιν, περιγράφουν την ανακάλυψή τους στο Scientific Reports.

Η έρευνά τους αξιοποιεί τις δυνατότητες που παρέχουν τα MOF (metal-organic frameworks), υλικό επόμενης γενιάς που έχει τις μεγαλύτερες γνωστές εκτάσεις επιφάνειας ανά γραμμάριο- ένα και μόνο γραμμάριο MOF μπορεί να απορροφήσει υλικό που αντιστοιχεί σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, εάν το υλικό αυτό ήταν απλωμένο σε μονό στρώμα στο γήπεδο. Οι συγκεκριμένοι κρύσταλλοι- «σφουγγάρια» μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή, αποθήκευση και απελευθέρωση χημικών ενώσεων- όπως το νερό – και η μεγάλη επιφάνεια παρέχει περισσότερο χώρο για χημικές αντιδράσεις και απορρόφηση μορίων.

Τα MOF έχουν φανεί πολλά υποσχόμενα για συλλογή νερού, αλλά δεν έχουν γίνει πολλές έρευνες για να διαπιστωθεί ποιες είναι οι καλύτερες ιδιότητες για ταχεία και αποτελεσματική παραγωγή νερού. «Τα αρχικά πειράματα έχουν αποδείξει πως αυτό το concept μπορεί να λειτουργεί» είπε ο Σιά. «Αλλά το πρόβλημα είναι η χωρητικότητα. Άλλες ερευνητικές ομάδες ήταν σε θέση να παράγουν μέχρι και περίπου 1,3 λίτρα νερού την ημέρα ανά κιλό απορροφητικού, υπό άνυδρες συνθήκες- αρκετό μόλις για ένα άτομο. Για τη δημιουργία μιας πραγματικά καλής συσκευής συλλογής νερού απαιτείται καλύτερη κατανόηση της σχέσης των ιδιοτήτων δομής που διέπουν την απορρόφηση και την παροχή».

Ο Σιά και η ομάδα του μελέτησαν μια σειρά από MOF και διερεύνησαν τις πιθανές επιπτώσεις της θερμοκρασίας, της υγρασίας και άλλων παραγόντων, για να διαπιστωθεί πώς επιτυγχάνονταν οι βέλτιστες δυνατές παράμετροι. «Βρήκαμε ένα MOF που μπορούσε να παράγει 8,66 λίτρα την ημέρα ανά κιλό MOF, υπό ιδανικές συνθήκες- ένα ασυνήθιστο εύρημα» είπε ο Σιά. «Αυτό θα μας βοηθήσει να εμβαθύνουμε την κατανόησή μας ως προς αυτά τα υλικά και να καθοδηγήσουμε την ανακάλυψη μεθόδων συλλογής νερού νέας γενιάς».

Πηγή "Naftemporiki.gr"

Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 08:26

Πώς ωφελεί το κουνουπίδι την υγεία μας

Το κουνουπίδι φαίνεται να αποκτά όλο και περισσότερο έδαφος στις καθημερινές διατροφικές μας επιλογές, αφού πλέον το συναντάμε από την ζύμη μιας λαχταριστής πίτσας έως και στις αχνιστές τηγανιτές πατάτες, που κανείς μας δεν μπορεί να αντισταθεί. Αν και η δημοφιλία του μπορεί να προκαλέσει έκπληξη σε κάποιους ή να ξενίσει ορισμένους, από διατροφικής πλευράς είναι απολύτως κατανοητό και οι ακόλουθοι έξι λόγοι σίγουρα θα το επιβεβαιώσουν.

Ένα φλιτζάνι ωμό κουνουπίδι περιέχει πάνω από το 75% της ελάχιστης ημερήσιας δόσης της βιταμίνης C. Εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, τα θρεπτικά του συστατικά είναι απαραίτητα για την επισκευή του DNA, όπως και για την παραγωγή τόσο του κολλαγόνου όσο και της σεροτονίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για το αίσθημα της ευτυχίας και τον ποιοτικό ύπνο. Η βιταμίνη Κ που εμπεριέχεται σε αυτό απαιτείται για το σχηματισμό των οστών, με το έλλειμμα της να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Το κουνουπίδι παρέχει επίσης μικρότερες ποσότητες άλλων θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων της βιταμίνης B, του φωσφόρου, του μαγνησίου και του καλίου.

Οι βιοενεργές ενώσεις που εμπεριέχονται σε αυτό είναι γνωστό ότι μειώνουν τις φλεγμονές στο σώμα. Το συγκεκριμένο λαχανικό είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, με την συχνή κατανάλωσή του να σηματοδοτεί την σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων ενώ συμβάλλει και στην διατήρηση της καλής κατάστασης της επιδερμίδας.

Αποτελώντας μέλος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και το μπρόκολο, το κουνουπίδι συμβάλλει καθοριστικά στην μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων όπως και ποικίλων τύπων καρκίνου. Περιέχοντας φυσικές ουσίες, που προστατεύουν τις κυρτώσεις όπως και τις διακλαδώσεις των αιμοφόρων αγγείων – περιοχές ιδιαίτερα επιρρεπείς σε φλεγμονές – αποτελεί ένα ισχυρό προστάτη που θωρακίζει την καρδιά μας.

Οι φυσικές ουσίες του κουνουπιδιού, όπως η σουλφοραφάνη, μπορούν να επηρεάσουν τα γονίδια με τρόπους που επιβραδύνουν την βιοχημική διαδικασία γήρανσης, αφήνοντας την επιδερμίδα σας απαλή και φρέσκια. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι οι ενώσεις του προστατεύουν την λειτουργία τόσο του εγκεφάλου όσο και του νευρικού συστήματος.

Τρώγοντας κουνουπίδι μπορείτε να χάσετε μερικά περιττά κιλά με υγιές και ασφαλή τρόπο, καθώς οι ίνες του ενισχύουν το αίσθημα της πληρότητας, καθυστερώντας την αίσθηση της πείνας. Παράλληλα βοηθούν στην ρύθμιση της γλυκόζης αλλά και των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα.

Οι φυτικές ίνες στο κουνουπίδι πέρα από την απώλεια κιλών, συμβάλλουν στην πεπτική υγεία, προάγοντας την σωστή λειτουργία του εντέρου μέσω των ωφέλιμων βακτηριδίων, που συνδέονται με αντιφλεγμονώδη δράση αλλά και την ανοσία σε μικρόβια. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι ενδέχεται να προκαλέσει δυσφορία σε ορισμένους ανθρώπους και ειδικά σε όσους έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, για αυτό η κατανάλωσή του σε αυτήν την περίπτωση συστήνεται με προσοχή.

Υπάρχουν πράγματι ατελείωτοι τρόποι για να εντάξετε το κουνουπίδι στις διατροφικές σας επιλογές, καθώς μπορείτε είτε να το προσθέσετε στην βρώμη σας, αφού το χτυπήσετε με λεμόνι, να αντικαταστήσετε με αυτό το λευκό ρύζι ή και να το συνδυάσετε με αβοκάντο για ένα εξαιρετικά θρεπτικό σνακ.

 

Πηγή:www.vita.gr

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020 10:38

Ανακάλυψη πιθανώς κατοικήσιμου πλανήτη στο μέγεθος της Γης

To TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) της NASA ανακάλυψε τον πρώτο του πλανήτη μεγέθους αντίστοιχου αυτού της Γης που βρίσκεται στην αποκαλούμενη κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του (δηλαδή στο εύρος των αποστάσεων όπου οι συνθήκες πιθανώς να επιτρέπουν την παρουσία νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του πλανήτη).

Επιστήμονες επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη του TOI 700 d χρησιμοποιώντας το Spitzer Space Telescope και δημιούργησαν μοντέλα για τα πιθανά περιβάλλοντα του πλανήτη.Ο ΤΟΙ 700 d είναι ένας από λίγους μόνο πλανήτες στο μέγεθος της Γης που έχουν ανακαλυφθεί σε κατοικήσιμες ζώνες άστρων ως τώρα. Μεταξύ αυτών βρίσκονται πλανήτες στο σύστημα TRAPPIST-1 και άλλοι κόσμοι που έχουν ανακαλυφθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler.

«Το TESS σχεδιάστηκε και εκτοξεύτηκε ειδικά για να βρίσκει πλανήτες μεγέθους Γης σε τροχιά γύρω από κοντινά άστρα» είπε ο Πολ Χερτς, διευθυντής του τμήματος αστροφυσικής στα κεντρικά της NASA στην Ουάσιγκτον. «Οι πλανήτες γύρω από τα κοντινά άστρα είναι ευκολότερο να διερευνηθούν περαιτέρω με μεγαλύτερα τηλεσκόπια στο διάστημα και τη Γη».

Το ΤΟΙ 700 είναι ένα μικρό, ψυχρό άστρο- νάνος κατηγορίας Μ, σε απόσταση 100 ετών φωτός, στον αστερισμό Ντοράντο. Έχει περίπου το 40% της μάζας και του μεγέθους του ήλιου μας και περίπου τη μισή θερμοκρασία στην επιφάνειά του. Αρχικά είχε καταχωρηθεί λανθασμένα στη βάση δεδομένων του TESS ως άστρο πιο παρεμφερές στον ήλιο, κάτι που σήμαινε πως οι πλανήτες εμφανίζονταν μεγαλύτεροι και θερμότεροι από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Αρκετοί ερευνητές, μεταξύ των οποίων και ένας μαθητής λυκείου που συνεργαζόταν με μέλη της ομάδας του TESS, βρήκαν το λάθος- και όταν διορθώθηκαν οι σχετικές παράμετροι τα μεγέθη των πλανητών μειώθηκαν και διαπιστώθηκε πως ο εξώτερος αυτών είχε περίπου το μέγεθος της Γης και βρισκόταν στην κατοικήσιμη ζώνη. Επίσης, δεν παρατηρήθηκαν εκλάμψεις του άστρου, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες ο πλανήτης να είναι κατοικήσιμος- ενώ επίσης καθιστά ευκολότερη τη δημιουργία μοντέλων για τις συνθήκες στην ατμόσφαιρα και την επιφάνειά του.

Ο εσώτερος πλανήτης, ΤΟΙ 700 b, έχει μέγεθος περίπου ίδιο με της Γης, είναι πιθανότατα βραχώδης και ολοκληρώνει μια περιστροφή κάθε 10 ημέρες. Ο μέσος, ΤΟΙ 700 c, είναι 2,6 φορές μεγαλύτερος από τη Γη (μεταξύ των μεγεθών της Γης και του Ποσειδώνα), κάνει μια περιστροφή κάθε 16 ημέρες και είναι πιθανότατα ένας κόσμος όπου κυριαρχούν τα αέρια. Ο ΤΟΙ 700 d, ο εξώτερος γνωστός πλανήτης στο σύστημα και ο μόνος στην κατοικήσιμη ζώνη, έχει μέγεθος 20% μεγαλύτερο από αυτό της Γης, κάνει μια περιστροφή κάθε 37 ημέρες και λαμβάνει από το άστρο του το 86% της ενέργειας που ο ήλιος παρέχει στη Γη.

Μελλοντικές έρευνες ενδεχομένως να αποκαλύψουν εάν οι πλανήτες έχουν ατμόσφαιρες και, αν ισχύει αυτό, ακόμα και να διαπιστώσουν τις συνθέσεις/ συστάσεις τους.

Πηγή "Ναυτεμπορική"

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 13:37

Επενδυτικό «φάρμακο» 1,5 δισ. από την κάνναβη

Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ, που θα αποφέρουν 8.000 θέσεις εργασίας έρχονται στην Ελλάδα από τον τομέα της παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης, με έντονη παρουσία στην Κεντρική Μακεδονία και δη στο Κιλκίς, την ίδια ώρα που η διεθνής ζήτηση και αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης αυξάνεται με μεγάλες ταχύτητες.

Όπως ανέφερε η προϊσταμένη Αδειοδότησης Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικών Πάρκων του υπουργείου Ανάπτυξης, Ειρήνη Πιτταρά, στη διάρκεια του 8ου Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, μέχρις στιγμής έχουν κατατεθεί 116 αιτήματα, από τα οποία έχουν εγκριθεί τα 38 (οκτώ απομένει να τυπωθούν στο ΦΕΚ). Επίσης, υπάρχουν 14 εγκρίσεις εγκατάστασης που είναι στη διαδικασία υπογραφών, ενώ έχουν απορριφθεί τέσσερις αιτήσεις και έχουν αποσυρθεί δύο. Οι 11 εκ των 38 εν λόγω επενδύσεων θα εδρεύουν στην Κεντρική Μακεδονία και οι οκτώ από αυτές στο Κιλκίς και πολλές έχουν ήδη περάσει σε κατασκευαστικό στάδιο. «Η Κεντρική Μακεδονία είναι στην καλύτερη σχεδόν θέση» τόνισε η κ. Πιτταρά και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το 2020 θα αποτελεί πραγματικότητα η ελληνική φαρμακευτική κάνναβη.

Σύμφωνα με την ίδια, επίσης, η Ευρώπη εκτιμάται ότι θα αποτελεί το 2028 τη μεγαλύτερη αγορά φαρμακευτικής κάνναβης με μέγεθος 55,2 δισ. ευρώ, ενώ 30 εκατομμύρια ασθενείς θα τη λαμβάνουν ως αγωγή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η senior manager της Deloitte, Χριστίνα Αμοιραδάκη, τόνισε ότι η αγορά της κάνναβης, είτε πρόκειται για φαρμακευτική είτε για ψυχαγωγική χρήση, είναι ανερχόμενη και το 2017 οι πωλήσεις έφτασαν τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, με το 93% να προέρχεται από ΗΠΑ και Καναδά και αναμένεται να εκτιναχθούν στα 13,5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2023.

Την ανάγκη συνεργασίας επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να παραχθούν εξειδικευμένα προϊόντα από βιομηχανική κάνναβη, τόνισε από την πλευρά του ο Δημήτρης Τσιλιακούδης, γενικός διευθυντής των «Μύλων Καπλανίδη», η οποία έχει παράξει μίγμα για ψωμί με αλεύρι κάνναβης και αλεύρι για γλυκά με πρωτεΐνη κάνναβης χωρίς γλουτένη, τονίζοντας ότι «η κάνναβη είναι μεγάλη ευκαιρία για την παραγωγή προϊόντων, αρκεί το κράτος να προστατεύσει την παραγωγική διαδικασία».

Πηγή:"Ναυτεμπορική"

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 09:31

Κάθε φυτό έχει τη δική του υπερηχητική «υπογραφή» σε περίπτωση στρεσαρίσματος

Όπως οι άνθρωποι που καμιά φορά κραυγάζουν λόγω έντονου στρες, έτσι και τα φυτά, όταν βιώνουν στρες λόγω ξηρασίας ή φυσικής βλάβης, συχνά εκπέμπουν υπερηχητικές κραυγές, που δε γίνονται αντιληπτές από τους ανθρώπους.

Αυτό υποστηρίζει πρώτη φορά μια νέα έρευνα από ισραηλινούς επιστήμονες, σύμφωνα με την οποία τα φυτά όχι μόνο βλέπουν, μυρίζουν και ακούνε, αλλά επίσης είναι μόνο φαινομενικά σιωπηλά, καθώς στην πραγματικότητα «μιλάνε» και μάλιστα «φωνάζουν», όταν… ζορίζονται.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, με επικεφαλής τον Ιτζάκ Καΐτ, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στη βάση δεδομένων bioRxiv (ακόμη δεν έχει υπάρξει κανονική επιστημονική δημοσίευση), τοποθέτησαν ευαίσθητα μικρόφωνα κοντά σε ντοματιές και φυτά καπνού, που βίωναν συνθήκες στρες.

Τα μικρόφωνα «έπιασαν» υπερηχητικά ουρλιαχτά από απόσταση περίπου δέκα εκατοστών.

«Τα ευρήματά μας μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για το φυτικό βασίλειο, το οποίο έχει θεωρηθεί σχεδόν σιωπηλό μέχρι τώρα» σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ήχοι είναι στην γκάμα των 20 έως 100 kilohertz, η οποία μπορεί να γίνει αντιληπτή από μερικούς οργανισμούς σε απόσταση έως πέντε μέτρων από τα φυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι κραυγές αυτές ακούγονται από ορισμένα έντομα, άλλα ζώα και φυτά.

Θα μπορούσαν, όμως, να τις ακούσουν και οι άνθρωποι με τα κατάλληλα όργανα, πράγμα που θα ειδοποιούσε έγκαιρα π.χ. για την έλλειψη νερού στις γεωργικές καλλιέργειες.

Όπως τα ζώα, έτσι και τα φυτά αντιδρούν στο φυσικό στρες με διάφορους τρόπους, π.χ. την απελευθέρωση χημικών ουσιών με διακριτές οσμές, την αλλαγή του χρώματος ή του σχήματός τους κ.ά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι αρκετά ζώα φαίνεται να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται σε αυτά τα σήματα, ενώ ακόμη και άλλα φυτά ανιχνεύουν τις οσμές-σήματα στον αέρα.

Είχε επίσης διαπιστωθεί παλαιότερα ότι ορισμένα φυτά αντιδρούν στους ήχους, αλλά η νέα έρευνα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι τα ίδια βγάζουν ηχητικά σήματα, όταν κάτι δεν πάει καλά στο περιβάλλον τους.

Τα ισραηλινά πειράματα δείχνουν ότι διαφορετικά είδη φυτών βγάζουν διαφορετικούς ήχους, και ακόμη ότι το ίδιο φυτό «κραυγάζει» διαφορετικά ανάλογα με την αιτία που του προκαλεί το στρες που αυτό βιώνει (λειψυδρία, κόψιμο φύλλου κ.ά.).

Τα διψασμένα φυτά του καπνού, π.χ., έχουν πιο δυνατή «φωνή» από τα φυτά που τους κόβονται τα φύλλα.

Οι ντοματιές βγάζουν κατά μέσον όρο περίπου 35 υπερηχητικές κραυγές την ώρα σε περίπτωση έλλειψης νερού και 25 όταν κάποιος κόβει ένα κλαδί τους.

Στα φυτά του καπνού οι κραυγές στις δύο αυτές περιπτώσεις στρες είναι 11 και 15 αντίστοιχα.

Από την άλλη, φυτά χωρίς τέτοιους παράγοντες στρες εκπέμπουν λιγότερη από μία υπερηχητική κραυγή ανά ώρα.

Με τη βοήθεια προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης, που έκανε αναλύσεις των ήχων σε υπολογιστή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε φυτό έχει τη δική του υπερηχητική «υπογραφή», ξεχωριστή για τις τρεις κατηγορίες «ξηρασία», «κόψιμο», «ανέπαφο».

Στο μέλλον οι γεωργοί μπορεί να χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνολογία για να «ακούνε» τις καλλιέργειες στα χωράφια τους, κατά πόσο χρειάζονται περισσότερο νερό, κάτι το οποίο είναι ολοένα και πιο αναγκαίο λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι επιστήμονες δεν εξέτασαν κατά πόσον τα φυτά «φωνάζουν» επίσης σε περίπτωση ασθένειας, υπερβολικού αλατιού στο χώμα, ακραία χαμηλής ή υψηλής θερμοκρασίας κ.ά.

Επίσης, είναι άγνωστο κατά πόσον όλα τα φυτά βγάζουν ήχους ή μόνο μερικά. Και τα δύο αυτά ζητήματα χρειάζονται περισσότερη έρευνα.

Άλλοι πάντως επιστήμονες, όπως ο καθηγητής βιολογίας των φυτών Έντουαρντ Φάρμερ του Πανεπιστημίου της Λωζάννης, σύμφωνα με το New Scientist, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί ως προς το κατά πόσον όλοι οι ήχοι που έπιασαν τα μικρόφωνα όντως προέρχονται από τα φυτά ή και από άλλες αιτίες, όπως το χώμα που ξεραίνεται.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019 08:54

Φθηνότερο ρεύμα για το χωράφι

Τροπολογία που περιορίζει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στο χωράφι, νομοθετική ρύθμιση για τη διαχείριση των ανακτήσεων πακέτων κρατικών ενισχύσεων του παρελθόντος, καθώς και το νέο καθεστώς για τους συνεταιρισμούς βρίσκονται στην τρέχουσα νομοθετική «ατζέντα» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αρχής γενομένης από τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, χθες ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης γνωστοποίησε ότι με τροπολογία βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που θα ενταχθεί στο προς ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, προβλέπεται η αύξηση του ποσοστού της πλεονάζουσας παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας για ιδιοπαραγωγή (net - metering) από φωτοβολταϊκά που μπορεί να διοχετευθεί στο δίκτυο προς πώληση. Συγκεκριμένα προβλέπεται η αύξηση από 20% σε 75% στο ποσοστό πώλησης ρεύματος από φωτοβολταϊκά στο δίκτυο που θα μπορούν να διοχετεύουν οι αγρότες που πραγματοποιούν ιδιοπαραγωγή.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, η τροπολογία αυτή αναμένεται να γίνει δεκτή έπειτα και από συνεννόηση που είχε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. «Με αυτόν τον τρόπο έχουμε λύσει ένα σημαντικό κομμάτι του προβλήματος όσον αφορά το κόστος παραγωγής» ανέφερε ο κ. Βορίδης, προσθέτοντας ότι είναι ένα σημαντικό μέτρο ενίσχυσης γιατί έτσι αυξάνεται η δυνατότητα οικονομικής απόσβεσης της επένδυσης.

Στο μεταξύ, έτοιμα για διαβούλευση στις αρχές του Δεκέμβρη αναμένεται να είναι δύο νομοσχέδια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το πρώτο αφορά τις πολυαναμενόμενες αλλαγές στο καθεστώς των συνεταιρισμών -λεπτομέρειες του οποίου ωστόσο δεν γνωστοποίησε χθες ο υπουργός- και το δεύτερο θα είναι ένα «πολυνομοσχέδιο» στο οποίο θα εντάσσονται διάφορα θέματα του υπουργείου μεταξύ των οποίων και ρύθμιση για να καλυφθεί ένα μέρος από το ποσό των ανακτήσεων κρατικών ενισχύσεων παρελθοντικών ετών.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Βορίδης, «για ένα τμήμα των ποσών που πρέπει να ανακτηθούν βρισκόμαστε σε αρκετά ώριμη φάση ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, οι οποίες θα είναι ικανοποιητικές. Στην παρούσα φάση υπάρχει επικοινωνία με την Ε.Ε. και σύντομα η σχετική ρύθμιση θα είναι έτοιμη. Το τμήμα αυτό που είναι έτοιμο θα μπορεί να αποτελέσει "μοντέλο" και για τη διαχείριση και των υπόλοιπων εκκρεμοτήτων των κοινοτικών κυρώσεων». 

Πηγή:"Ναυτεμπορική"

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 08:36

Πατάτα : Η ιστορία της και ο ρόλος του Καποδίστρια

Η πατάτα και συγκεκριμένα οι κόνδυλοι του φυτού αποτελούν μία από τις σημαντικότερες τροφές του ανθρώπου εδώ και αιώνες. Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, εισήχθη στην Ευρώπη την εποχή των Ανακαλύψεων, κάπου τον 16ο αιώνα, ενώ στον ελλαδικό χώρο έγινε γνωστή αμέσως μετά την Επανάσταση, χάρη στον Ιωάννη Καποδίστρια.

Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα, οι ιθαγενείς Αμερικανοί, που ζούσαν στην οροσειρά των Περουβιανών και Βολιβιανών Άνδεων, γνώριζαν την πατάτα περίπου 4.000 χρόνια προτού ο γευστικός αυτός βολβός ξετρελάνει τους Ευρωπαίους. Την αποκαλούσαν με διάφορα ονόματα και σε ορισμένες, μάλιστα, περιοχές αποτελούσε βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής τους.

Ο πρώτος που εισήγαγε την πατάτα στην Ευρώπη, σύμφωνα με ένα δημοφιλή μύθο, ήταν o πολυτάλαντος και πολυάσχολος άγγλος γαιοκτήμονας Γουόλτερ Ράλεϊ, που χρηματοδότησε πολλές αποστολές στο Νέο Κόσμο. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο ίδιος είχε φυτέψει την πρώτη πατάτα σε κτήμα του, στην πόλη Κορν της Ιρλανδίας. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία γραπτή απόδειξη που να επαληθεύει τη θεωρία αυτή.

Πιο τεκμηριωμένη ιστορικά είναι η θεωρία που θέλει ως πρωτοπόρο τον άγγλο πειρατή Φράνσις Ντρέικ, που αργότερα απέκτησε τίτλους ευγενείας κι έγινε «σερ». Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ο Ντρέικ, επιστρέφοντας το 1586 στην Αγγλία, έπειτα από μία μάχη με τους Ισπανούς στην Καραϊβική, έκανε μια στάση στην Κολομβία για προμήθειες κι εκεί πληροφορήθηκε για την ύπαρξη της πατάτας, την πρωτοεισήγαγε στην Ευρώπη.

Κατά μια τρίτη θεωρία, ο πρώτος βολβός πατάτας ξεβράστηκε στις ακτές της Ιρλανδίας, μαζί με τα συντρίμμια της Ισπανικής Αρμάδας, το 1588.

Πάντως, η πρώτη γραπτή μαρτυρία για την εισαγωγή πατάτας στην Ευρώπη είναι μία απόδειξη με ημερομηνία 28 Νοεμβρίου 1567 ενός εξαγωγέα πατάτας από τα Κανάρια Νησιά προς έναν έμπορο της Αμβέρσας.

Το νέο φυτό προσέλκυσε από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον των ευρωπαίων αγροτών, που διαπίστωσαν ότι η καλλιέργειά του ήταν πολύ ευκολότερη και παρείχε πολύ μεγαλύτερη σοδειά απ’ ότι το σιτάρι και η βρώμη. Μέχρι το 1650 είχε κυριαρχήσει στη διατροφή των Ιρλανδών και είχε αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις καλλιέργειες των σιτηρών. Οι Ιρλανδοί άποικοι ήταν και οι πρώτοι που εισήγαγαν την πατάτα στη Βόρειο Αμερική και την πρωτοκαλλιέργησαν στην περιοχή Λόντοντερι του Νιου Χαμσάιρ, το 1719.

Έως το τέλος του 18ου αιώνα, η πατάτα είχε γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γαλλία και στις γειτονικές χώρες, χάρη στην επιμονή του Αντουάν-Ογκιστέν Παρμαντιέ, ενός από τους αυλικούς του βασιλιά Λουδοβίκου του 15ου. Οι Γάλλοι την ονόμασαν «pomme de terre» («μήλο της γης»), που πέρασε και στα ελληνικά ως γεώμηλο.

Πιο επιφυλακτικοί, οι Ρώσοι, αρχικά αποκαλούσαν τις πατάτες «μήλα του διαβόλου», πιθανότατα εξαιτίας του γεγονότος ότι αναπτύσσονταν κάτω από την επιφάνεια της γης. Γρήγορα, όμως, κατάλαβαν τη χρησιμότητά της, γιατί, εκτός από φθηνή και θρεπτική τροφή, μπορούσαν να παρασκευάζουν από την πατάτα και την αγαπημένη τους βότκα.

Στην Ελλάδα, έπρεπε να περιμένουμε το τέλος της Επανάστασης και την άφιξη του πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια για να γίνει γνωστή η πατάτα.

Ο Καποδίστριας την είχε δοκιμάσει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ευρώπη κι έκρινε ότι θα ήταν μία βασική και θρεπτική τροφή για τον χειμαζόμενο ελληνικό λαό των μετεπαναστικών χρόνων.

Όταν εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο, προσπάθησε να δώσει πατάτες στους χωρικούς, που φιλύποπτοι και συντηρητικοί καθώς ήταν τις πέταξαν στα σκουπίδια.

Ο Καποδίστριας, όμως, ήξερε πολύ καλά την ψυχολογία και τις διαθέσεις των συμπατριωτών του και μιμούμενος τον Φρειδερίκο τον Μέγα της Πρωσίας και τον Παρμαντιέ της Γαλλίας, που είχαν μεταχειριστεί παρόμοια κόλπα, περιέφραξε το μέρος όπου ήταν αποθηκευμένες οι πατάτες κι έβαλε σκοπούς να τις φυλάνε μέρα – νύχτα.

Μέσα σε μια εβδομάδα δεν είχε μείνει ούτε μια…

Πηγή : SanSimera