Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 08:34

DW: Η τρομερή σπατάλη των αγροτικών προϊόντων

Είναι σχεδόν αυτονόητο ότι ψωνίζουμε και συχνά πετάμε προϊόντα που θα μπορούσαν να καταναλωθούν. Στη Γερμανία και όχι μόνο, μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής μένει στα χωράφια. Γιατί;

Μια πατάτα εδώ, μια πατάτα εκεί. Υπάρχουν σε αφθονία και η μια μετά την άλλη μπαίνουν σε μικρότερα σακιά ή σε διχτάκια για να βρουν το δρόμο τους προς την αγορά. Για μέρες ολόκληρες οι γεωργοί μαζί με τους εργάτες τις μαζεύουν. Μένουν όμως πολλές αχρησιμοποίητες, όχι μόνο γιατί κάποιες είναι χαλασμένες αλλά γιατί απλά δεν έχουν το σχήμα που θα έπρεπε να έχουν. Περίπου 30 άνθρωποι από το Βερολίνο και τα περίχωρα μάζεψαν τέτοιες πατάτες από τα χωράφια του Φρανκ Πρόχνο κάτω από βροχή και θερμοκρασία που δεν ξεπερνούσε τους 8 βαθμούς Κελσίου. Κατάφεραν να μαζέψουν πολύ περισσότερες από όσες χρειάζονταν.

Αυτό λίγο-πολύ συμβαίνει σε πολλές καλλιέργειες στη Γερμανία. «Το πρόβλημα αυτό το είχαμε και με βιολογικά προϊόντα. Πετάξαμε πολλά από αυτά» λέει ο Φρανκ Πρόχνο.

Ως καταναλωτής ντρέπεται, όπως λέει, να πετάει τόσα προϊόντα. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF κάθε χρόνο πετιούνται στη Γερμανία 18 τόνοι αγροτικών προϊόντων, ένας παράγοντας ιδιαίτερα ανασταλτικός για την προστασία του κλίματος.

Ο Φραν Πρόχνο έχει προσκαλέσει πολλές φορές απλούς πολίτες ή σχολικές τάξεις μετά την περίοδο της συγκομιδής να δουν από κοντά την παραγωγή. Μένουν πάντα με το στόμα ανοιχτό για το πόσα πολλά προϊόντα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, απλά καταλήγουν στα σκουπίδια. Ο ίδιος ο Φρανκ Πρόχνο πολλές από τις πατάτες ή άλλα προϊόντα που μένουν τα χρησιμοποιεί για ζωοτροφές. Τα στοιχεία είναι σε κάθε περίπτωση σοκαριστικά. Σύμφωνα πάλι με τη WWF, το 30% της παραγωγής στη Μεγάλη Βρετανία δεν φεύγει ποτέ από τα χωράφια.

Ανταγωνισμός και από τα βιολογικά προϊόντα

Στη Γερμανία ο εκπρόσωπος των Γερμανών Αγροτών τονίζει πως οι γεωργοί προσπαθούν να μην αφήνουν τίποτα στα χωράφια. Με το πέρασμα του χρόνου υποστηρίζει πως η παραγωγή έχει βελτιωθεί και έχουν καταφέρει να είναι μικρότερη ώστε να μην υπάρχει μεγάλη σπατάλη. Για τον Φρανκ Πρόχνο πάντως μεγάλη ευθύνη για αυτή τη σπατάλη φέρουν και οι καταναλωτές, οι οποίοι δεν είναι πρόθυμοι να αγοράσουν προϊόντα των οποίων το μέγεθος και το χρώμα δεν είναι όπως θα έπρεπε να είναι.

Ένας ακόμα λόγος είναι ο μεγάλος ανταγωνισμός από τα βιολογικά προϊόντα. Κάποιοι παραγωγοί και σε αυτόν τον τομέα παράγουν πολύ περισσότερο από όσο χρειάζεται. Παρόλο που υπάρχουν συμφωνίες με τις εταιρείες χονδρικού εμπορίου. στο τέλος οι χονδρέμποροι μπορεί να μην πάρουν τα προϊόντα, όταν διαπιστώσουν ότι υπάρχουν ατέλειες.

Το τελευταίο διάστημα πάντως πυκνώνουν οι πρωτοβουλίες πολιτών για ενημερωτικές εκστρατείες και ευαισθητοποίηση των καταναλωτών. O Φρανκ Πρόχνο προσφέρει το περίσσευμά του σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη ή σε εκστρατείες ευαισθητοποίησης για το κλίμα.

 

Πηγή:"Ναυτεμπορική"

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 10:13

Δηλώσεις Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων

Υπενθυμίζουμε στους κατόχους αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου ότι θα πρέπει να υποβάλλουν «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων».

Η δήλωση γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας της επίσημης ιστοσελίδας του Υπ.Α.Α.Τ.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των Δηλώσεων Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων είναι η 30η Νοεμβρίου 2019.

Ο Συνεταιρισμός μας, στα πλαίσια της υποβοήθησης των παραγωγών στις συναλλαγές τους με τους δημόσιους φορείς, αναλαμβάνει την ηλεκτρονική καταχώρηση των δηλώσεων συγκομιδής.

  • Απαραίτητά δικαιολογητικά: Τιμολόγια
  • Πληροφορίες: 2710230604

 

Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 08:26

Πρόγραμμα Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων προεπιλογής  - Προγραμματική μελέτη για τη Δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας του Τροφίμου και Θερμοκοιτίασης Aγροδιατροφικών Eπιχειρήσεων

Το πρόγραμμα “Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά” είναι μια πρωτοβουλία που στοχεύει στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για νέους στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα. Το πανεπιστήμιο Rutgers ηγείται αυτού του καινοτόμου πολυετούς προγράμματος σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Το πρόγραμμα υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Οι εταίροι του έργου, διερευνούν τη δυνατότητα ανάπτυξης ενός Κέντρου Καινοτομίας του Τροφίμου και Θερμοκοιτίασης αγροδιατροφικών επιχειρήσεων {πρόγραμμα/εγκαταστάσεις}, που θα δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή της  Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Αναμένεται ότι το εν λόγω Κέντρο Καινοτομίας του Τροφίμου και Θερμοκοιτίασης αγροδιατροφικών επιχειρήσεων θα προσφέρει χρήσιμες και πρακτικές γνώσεις, οι οποίες θα βοηθούν τους νέους επιχειρηματίες να αναπτύξουν μια βιώσιμη καριέρα στον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας, να αναπτύξουν αγροτικά προϊόντα προστιθέμενης αξίας και να ξεκινήσουν νέες επιχειρήσεις τροφίμων.   

Οι εταίροι του έργου απευθύνουν την παρούσα πρόσκληση υποβολής αιτήσεων προεπιλογής σε συμβούλους που ενδιαφέρονται να διεξάγουν  προγραμματική μελέτη, για την αξιολόγηση της ανάγκης/ζήτησης του προτεινόμενου Κέντρου Καινοτομίας του Τροφίμου και Θερμοκοιτίασης αγροδιατροφικών επιχειρήσεων και των προγραμμάτων του.

Εάν σας ενδιαφέρει η διεξαγωγή της εν λόγω προγραμματικής μελέτης και επιθυμείτε περισσότερες πληροφορίες για το αντικείμενο της εργασίας και τα απαιτούμενα προσόντα, παρακαλούμε επισκεφθείτε τον διαδικτυακό τόπο του προγράμματος

http://bit.ly/proepilogi

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της δήλωσης προσόντων: 14 Οκτωβρίου 2019

Το πρόγραμμα “Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά¨ και οι δράσεις του στον κλάδο της αγροδιατροφής 

Το πολυετές πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα, υλοποιείται με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), συνολικού ύψους €24,5 εκατομμυρίων, υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Rutgers και σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στην Ελλάδα, στηρίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού κλάδου.

Οι δράσεις του προγράμματος προσφέρονται δωρεάν στους συμμετέχοντες και αφορούν τρεις βασικούς άξονες: την παροχή προγραμμάτων κατάρτισης και συμβουλευτικής, την υποστήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, καθώς και τη δημιουργία υποδομών. Μέσω των δράσεων αυτών,  το πρόγραμμα χτίζει τις δεξιότητες των ανθρώπων που απασχολούνται και επιχειρούν στον κλάδο, διευρύνει συμβουλευτικά δίκτυα, καλλιεργεί την καινοτομία, υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα και ενισχύει τη συνεργασία και το διάλογο.

Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία  στην Ελλάδα ενός Κέντρου Καινοτομίας του Τροφίμου και Θερμοκοιτίασης Αγροδιατροφικών Επιχειρήσεων, με διεθνείς προδιαγραφές. Πρόκειται για μία δομή μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα, που θα παρέχει υποστήριξη σε επιχειρήσεις τόσο σε επιστημονικό/τεχνικό επίπεδο όσο και σε επιχειρηματικό (έρευνα και ανάπτυξη, δημιουργία νέων προϊόντων, ανάλυση και έρευνα αγοράς, εξαγωγές κ.α).

Το έργο που προβλέπεται να αλλάξει το τοπίο στο χώρο της αγροδιατροφής στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας τις συνέργειες, προωθώντας τη μεταφορά τεχνογνωσίας από την έρευνα στην αγορά, ενισχύοντας την ανάπτυξη νέων προϊόντων και την εμπορική αξιοποίηση της γνώσης.

Το Πανεπιστήμιο Rutgers, το οποίο ηγείται του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», απευθύνει πρόσκληση σε εταιρείες συμβούλων προκειμένου να υποβάλουν το ενδιαφέρον τους σχετικά με την κατάρτιση προγραμματικής μελέτης για την κατασκευή του Κέντρου Καινοτομίας του Tροφίμου και Θερμοκοιτίασης Αγροδιατροφικών Επιχειρήσεων. 

Η συγκεκριμένη μελέτη θα καθορίσει μεταξύ άλλων την τοποθεσία στην οποία θα δημιουργηθεί η δομή, τις προσφερόμενες υπηρεσίες καθώς και το επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργίας της. Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης προβλέπεται επίσης εκτενή διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους του κλάδου.

 

Πηγή"Ναυτεμπορική"

Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 10:43

400-700 εκατ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη

Υπογράφεται σήμερα το μεσημέρι η συμφωνία μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕ) για τη σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ).

Πρόθεση είναι να δημιουργηθεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο με ανώτατο όριο εγγυήσεων, στο πλαίσιο του οποίου το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) θα μπορεί να καλύψει ένα σημαντικό μέρος του κινδύνου του χαρτοφυλακίου, ώστε να «ξεκλειδώσουν» τραπεζικά δάνεια προς τις αγροτικές επιχειρήσεις με ευνοϊκούς όρους και να «τρέξουν» επενδυτικοί σχεδιασμοί που θα ενισχύσουν τον πρωτογενή τομέα.

Λόγω της σημαντικής μόχλευσης που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, το σύνολο των δανείων που θα χορηγηθούν δύναται να φτάσει και τα 400 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι προσδοκίες της νέας ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ θέλουν το νέο χρηματοδοτικό σχήμα να μπορεί στην πλήρη εξέλιξή του να φτάσει στα 700 εκατ. ευρώ.

Με την υπογραφή της συμφωνίας, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα ξεκινήσει τις διαδικασίες επιλογής των τραπεζών που θα συμμετέχουν στο εγχείρημα και στις οποίες, με πόρους του ΠΑΑ 2014-2020, θα παρέχονται εγγυήσεις για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου δανείων προς γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Οι εγγυήσεις αυτές παρέχονται στις τράπεζες με μηδενικό κόστος, έτσι ώστε αυτές με τη σειρά τους να περάσουν τα οφέλη στους γεωργούς και τις επιχειρήσεις, χορηγώντας δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο, μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και μειωμένες εξασφαλίσεις.

Ο «κουμπαράς» από το ΠΑΑ περιλαμβάνει 80 εκατ. ευρώ, ωστόσο στα χρηματοδοτούμενα από το ΤΕΑΑ έργα, δύναται να επενδυθούν πόροι από εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, ιδιωτικές και λοιπές ευρωπαϊκές και εθνικές πηγές. Σημειώνεται ότι το νέο Ταμείο αποτελεί πρωτοβουλία της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ και γι' αυτόν τον λόγο έχουν προσκληθεί στην υπογραφή της συμφωνίας ο πρώην υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης και ο πρώην γενικός γραμματέας Χαράλαμπος Κασίμης.

Πηγή "Ναυτεμπορική"

Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2019 11:11

Ασφάλιση παραγωγης: Τα πάνω-κάτω θα φέρει η νέα ΚΑΠ

O πιο διαδεδομένος και κοινά αποδεκτός τρόπος διαχείρισης κινδύνων παραμένει έως σήμερα η ασφάλιση της φυτικής παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου. Εκ του αποτελέσματος, όμως, και παρά το γεγονός ότι κάθε κράτος-μέλος εφαρμόζει διαφορετική ασφαλιστική πολιτική, τα μέτρα δεν είναι αρκετά και πολλές φορές κρίνονται δυσλειτουργικά, σε μια συγκυρία που ο αγροτικός τομέας καλείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τις διαρκείς μεταβολές των τιμών στο πλαίσιο των διεθνών αγορών.

Σύμφωνα με αναφορά της Κομισιόν που δημοσιεύτηκε το 2017, όσο μεγαλύτερη και γενναιόδωρη είναι η δημόσια στήριξη για την αντιμετώπιση των κινδύνων, τόσο πιο εξαρτημένος είναι ο παραγωγός από το κράτος και αδιάφορος απέναντι στη χρήση ιδιωτικών εργαλείων διαχείρισης κινδύνου. Βέβαια, όπως παραδέχεται η Κομισιόν, η ελκυστικότητα των εργαλείων διαχείρισης ποικίλλει σημαντικά σε σχέση με τον βαθμό κινδύνου, τον τομέα, την περιοχή που υπόκειται σε κίνδυνο και το μέγεθος της εκμετάλλευσης. Δεν παραλείπει, δε, να επισημάνει την ανησυχία της για τη χρυσή τομή που πρέπει να βρεθεί ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και στον τρόπο για να επιτευχθεί καλύτερη ενημέρωση του Ευρωπαίου αγρότη σε θέματα διαχείρισης.

Μη επιδοτούμενα συστήματα διαχείρισης κινδύνων στην ΕΕ

Είναι, όμως, τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου μέχρι στιγμής αποδοτικά; Με βάση την έκθεση της Κομισιόν, όπως εφαρμόζονται μέχρι σήμερα, παρουσιάζουν σε πολλές περιπτώσεις σημαντικά προβλήματα.

✱ Μη επιδοτούμενη ασφάλιση

Η ασφάλιση καλλιεργειών ή ζωικού κεφαλαίου λειτουργεί ακριβώς όπως οποιαδήποτε άλλη ασφάλιση. Ο γεωργός, δηλαδή, καταβάλλει ασφάλιστρο και, σε περίπτωση ζημιών που καλύπτονται από την ασφάλιση, λαμβάνει αποζημίωση. Στην ΕΕ, η ασφάλιση καλύπτει κυρίως τον κίνδυνο παραγωγής, ενώ η ασφάλιση για τον κίνδυνο από τη μεταβολή των τιμών, της απώλειας εσόδων και απώλειας εισοδήματος είναι ασυνήθιστη.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, τα ιδιωτικά συστήματα ασφάλισης καλούνται να διαχειρίζονται ασύμμετρες πληροφορίες. Για παράδειγμα, είναι δύσκολο να προβλέψουν και να υπολογίσουν το κόστος φυτοϋγειονομικών επιδημιών. Επίσης, η εμφάνιση συστημικών κινδύνων μπορεί να απαιτήσει από την ασφαλιστική εταιρεία να καθορίσει πολύ υψηλά ασφάλιστρα.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος ασφάλισης είναι η ασφαλιστική κάλυψη μεμονωμένων κινδύνων, όπως το χαλάζι. Αντίθετα, η ασφάλιση πολλαπλών κινδύνων (π.χ. παγετός, καταιγίδα, υπερβολική βροχή, ξηρασία) είναι διαθέσιμη μόνο σε μικρότερο βαθμό. Όπως επισημαίνεται, στην ΕΕ η ιδιωτική ασφάλιση παραμένει περιορισμένη, με κύρια εμπόδια τα υψηλά ασφάλιστρα, οι μεγάλες αφαιρέσεις και η αναντιστοιχία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς, ιδίως στην ασφάλιση πολλαπλών κινδύνων και στην απουσία ασφαλιστικών για απώλεια εισοδημάτων.

✱ Μη επιδοτούμενα αμοιβαία κεφάλαια

Τα αμοιβαία κεφάλαια απαιτούν από τους παραγωγούς να συνεισφέρουν, συνήθως με σταθερό ποσό ανεξάρτητα από τον κίνδυνο, σε ένα κοινό αποθεματικό. Σε περίπτωση ζημιών, οι ενδιαφερόμενοι λαμβάνουν πλήρη ή μερική αποζημίωση, με πρόσθετη είσπραξη από τους συμμετέχοντες στο ταμείο, εφόσον είναι αναγκαίο.

Η αποτελεσματικότητα του εργαλείου εξαρτάται από τα διαθέσιμα κεφάλαια σε περίπτωση ζημιών. Κατά συνέπεια, μεγάλο πρόβλημα προκύπτει όταν πάρα πολλοί αγρότες υφίστανται απώλειες ταυτόχρονα.Σύμφωνα με την Κομισιόν, η δημιουργία αμοιβαίου κεφαλαίου δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς υπάρχουν διοικητικές απαιτήσεις, έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των γεωργών και ανάγκη επαρκών αποθεμάτων.

Όσον αφορά τα κύρια ιδιωτικά μέσα που διατίθενται για τη διαχείριση των κινδύνων από τη μεταβολή των τιμών είναι οι προθεσμιακές συμβάσεις, οι μελλοντικές συμβάσεις και οι προαιρετικές συμβάσεις δικαιωμάτων.

✱ Προθεσμιακές συμβάσεις

Πρόκειται για μη τυποποιημένες συμφωνίες μεταξύ παραγωγού και αγοραστή. Και τα δύο μέρη συμφωνούν ότι μια μεταβίβαση ενός εμπορεύματος/προϊόντος θα πραγματοποιηθεί σε ένα προκαθορισμένο μελλοντικό χρόνο (προκαθορισμένοι είναι και ο όγκος και η τιμή μονάδας). Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι προθεσμιακών συμβολαίων. Σε τομείς όπου οι επιχειρήσεις είναι καθετοποιημένες, η ανάθεση συμβάσεων είναι περιττή. Αντίθετα, μεμονωμένοι αγρότες μπορούν να διαπραγματεύονται συμβάσεις, αλλά συνήθως δεν τα καταφέρνουν.

Σύμφωνα με την έκθεση, μεγαλύτερη χρήση προθεσμιακών συμβάσεων υπάρχει κυρίως σε τομείς και κράτη-μέλη που διαθέτουν δομές συνεργασίας και είναι σε θέση να αυξήσουν την ισχύ των αγροτών στην αγορά. Η χρήση προθεσμιακών συμβάσεων στην ΕΕ τόσο για τις καλλιέργειες όσο και για τα ζώα δεν είναι ευρέως διαδεδομένη.

✱ Μελλοντικές αγορές

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είναι τυποποιημένες προθεσμιακές συμβάσεις που τίθενται υπό διαπραγμάτευση σε χρηματιστηριακό επίπεδο (προθεσμιακές αγορές). Η ποιότητα, η ποσότητα, η μέθοδος παράδοσης και η ημερομηνία λήξης είναι όλα προκαθορισμένα. Τα συμβόλαια αυτά αναπτύσσονται ευρέως στους τομείς των σιτηρών και των ελαιούχων σπόρων στη Γαλλία και στον τομέα των χοίρων στη Δανία.

Για να συμμετάσχουν στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων, οι αγρότες πρέπει να πληρώσουν ένα αντίτιμο που λειτουργεί ως εγγύηση για την ελαχιστοποίηση του πιστωτικού κινδύνου. Για να γίνουν εργασίες αντιστάθμισης, η τιμή στην προθεσμιακή αγορά και η τιμή αγοράς θα πρέπει να συγκλίνουν. Η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο τιμών μετρά την αξία του βασικού κινδύνου.

Ένα από τα βασικά προβλήματα στην ανάπτυξη των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης είναι η ρευστότητα στην αγορά. Ένα άλλο προϊόν στις προθεσμιακές αγορές είναι οι προαιρετικές συμβάσεις δικαιωμάτων, που παρέχουν στον κάτοχο το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση αγοράς ή πώλησης.

Πηγή "Ύπαιθρος Χώρα"

Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2019 14:04

Πώς φορολογείται το πλεόνασμα των Αγροτικών Συνεταιρισμών

Άρθρο της η κα Ανδριανή – Άννας Μητροπούλου, Δικηγόρος-τ. Νομική Συμβούλος της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Όπως αναφέρει η κα Μητροπούλου: Με το άρθρο δέκατο του ν.4612/2019, αντικαταστάθηκε  η παράγραφος 3 του άρθρου 29 του ν.4384/2016 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις», ως εξής:

«3. Τα πλεονάσματα της διαχειριστικής χρήσης των ΑΣ, που διανέμονται στα μέλη τους σύμφωνα με το άρθρο 23, υπόκεινται μόνοσε φορολογία εισοδήματος των μελών ανεξάρτητα από την καταβολή τους ή την εξατομικευμένη διατήρησή τους ως κατάθεση στον ΑΣ. Τα ανωτέρω πλεονάσματα, που διανέμονται στα μέλη ΑΣ εγγεγραμμένου και ενήμερου στο μητρώο του άρθρου 19, φορολογούνται ως εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα εφόσον ο δικαιούχος είναι φυσικό πρόσωπο που ασκεί αγροτική δραστηριότητα και τηρεί την υποχρέωση της παραγράφου 3 του άρθρου 8. Η ισχύς του δεύτερου εδαφίου της παρούσας  άρχεται από 1.1.2018.». Πριν αναλύσουμε την άνω διάταξη, θεωρούμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε την έννοια και την λειτουργία του πλεονάσματος στον αγροτικό ειδικά συνεταιρισμό, ελεύθερο ή αναγκαστικό. Ο νόμος 4384/2016 στο άρθρο 23 παρ.1 πρώτο εδάφιο, αναφέρει ότι το πλεόνασμα προέρχεται από τις συναλλαγές του μέλους με τον συνεταιρισμό του. Για να υπάρξει πλεόνασμα ,θα πρέπει το μέλος να επιβαρυνθεί περισσότερο του δέοντος ,για τις προσφερόμενες από τον συνεταιρισμό του  υπηρεσίες.

Αν το μέλος επιβαρυνόταν ακριβώς με το κόστος των προσφερόμενων από τον συνεταιρισμό υπηρεσιών , δεν θα υπήρχε πλεόνασμα στο τέλος της χρήσης. Συνεπώς το πλεόνασμα αποτελεί ποσόν, το οποίο παρακράτησε ο συνεταιρισμός από το μέλος. Με δεδομένο ότι  τα μέλη είναι οι ιδιοκτήτες του συνεταιρισμού και αυτά αποφασίζουν , για τον τρόπο τιμολόγησης των προσφερόμενων υπηρεσιών από τον συνεταιρισμό τους, εναπόκειται στα ίδια τα μέλη να καθορίσουν αν αυτά θα επιβαρυνθούν ακριβώς με το κόστος των υπηρεσιών ή με υψηλότερο ποσό. Από φορολογικής πλευράς , ο συνεταιρισμός έχει την δυνατότητα να τιμολογεί τις υπηρεσίες, που προσφέρει στα μέλη του στο κόστος,οπότε στην περίπτωση αυτή θα υπήρχε εξίσωση μεταξύ εισπράξεων και δαπανών στο τέλος της χρήσης.

Όμως  για δυο κυρίως λόγους, επιβάλλεται να μη τιμολογούνται οι προσφερόμενες από τον συνεταιρισμό υπηρεσίες με τρόπο, που να καλύπτουν μόνο το κόστος. Ο πρώτος είναι, ότι τα μέλη επιθυμούν να δημιουργείται ένα πλεόνασμα , το οποίο πρέπει να παραμένει στον συνεταιρισμό, για την ανάπτυξη του συνεταιρισμού. Ο δεύτερος είναι ότι για λόγους ασφάλειας ο συνεταιρισμός προτιμά να τιμολογεί τις υπηρεσίες του περισσότερο από το εκτιμώμενο κόστος , ώστε σε περιόδους κρίσης του ιδίου του συνεταιρισμού, να μη προσφεύγει στα μέλη , για την καταβολή πρόσθετων εισφορών αλλά και σε περιόδους κρίσεις των ιδίων των μελών να έχει δημιουργήσει ένα κεφάλαιο διαχείρισης  κρίσεων , ώστε να βοηθά τα ίδια τα μέλη. Επιπρόσθετα, η δημιουργία πλεονασμάτων, μπορεί να εξασφαλίσει στον συνεταιρισμό την δυνατότητα της αποφυγής δανεισμού από εξωτερικές πηγές, οι οποίες οδηγούν τους συνεταιρισμούς πολλές φορές στην απώλεια της αυτονομίας τους.

Σε καλές περιόδους όμως, ο Συνεταιρισμός έχει την δυνατότητα, το  πλεόνασμα , το οποίο παρακράτησε ή αν έχει σχηματίσει μεγάλα πλεονάσματα,  να το επιστρέφει στα μέλη του. Τα ανωτέρω ισχύουν τόσο κατά την προμήθεια των εφοδίων από τον συνεταιρισμό και την διάθεσή τους στα μέλη του όσο και κατά την εκ μέρους του συνεταιρισμού, διάθεση των προϊόντων τα οποία παράγουν τα μέλη του. Και στις δυο παραπάνω περιπτώσεις το πλεόνασμα ,που δημιουργείται στο τέλος της διαχειριστικής χρήσης ισοδυναμεί με εθελοντική προσφορά των μελών στον συνεταιρισμό τους . Στην περίπτωση, που, όπως ανωτέρω αναφέρθηκε, ένα μέρος του πλεονάσματος ή και ολόκληρο το πλεόνασμα επιστραφεί στα μέλη, αυτό αποτελεί παρακρατηθέν ποσό από την γεωργική  δραστηριότητα του μέλους  ή επιστροφή της εισφοράς του. Αυτό ακριβώς το ποσόν του πλεονάσματος   ο νομοθέτης , με την άνω διάταξη,  το φορολογεί ως εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, μόνο στην περίπτωση, που η γενική συνέλευση αποφάσισε την διανομή του στο μέλος. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζουμε επίσης ότι,  το πλεόνασμα που παρακρατεί ο συνεταιρισμός, δηλαδή αυτό, που δεν διανέμει στα μέλη του , αλλά το παρακρατεί, για τους προαναφερθέντες δυο λόγους ,  από το έτος 2000 και μετά,σύμφωνα με το άρθρο 19 παρ.1 πρώτο εδάφιο, 35 παρ.4 και 13 του ν.2810/2000, είναι και παραμένει μέχρι σήμερα αφορολόγητο, σύμφωνα και με τις αντίστοιχες , σε περιεχόμενο , διατάξεις των ν.4015/2011 και 4384/2013, οι οποίες πιστά αντιγράφουν τις διατάξεις του  βασικού συνεταιριστικού νόμου 2810/2000,  ο οποίος εισήγαγε τις επαναδιατυπωθείσες διεθνώς το έτος 1994 επτά(7) διεθνείς συνεταιριστικές αρχές, στην εθνική έννομη τάξη. Για να τύχει του τρόπου αυτού φορολόγησης το πλεόνασμα , το οποίο κατόπιν αποφάσεως της γενικής συνέλευσης, διανεμήθηκε στο μέλος   ανάλογα με την συναλλαγή του με τον συνεταιρισμό του,  θα πρέπει να συντρέξουν οι παρακάτω αναφερόμενες θετικές προϋποθέσεις στο πρόσωπο του Συνεταιρισμού αλλά και του μέλους.

α) Για τον Συνεταιρισμό: Ο Συνεταιρισμός  στον οποίο είναι εγγεγραμμένο το μέλος, θα πρέπει να είναι αγροτικός, ελεύθερος ή αναγκαστικός, να είναι εγγεγραμμένος στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών  και άλλων συλλογικών φορέων του ΥΠΑΑΤ και να είναι ενήμερος.

Για την εγγραφή και την ενημερότητα του συνεταιρισμού, ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 18 και  19 του ν.4384/2016 και η κατ΄ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσα Υ.Α του κ. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αριθμό 2062/132509/2016 ( ΦΕΚ Β΄ 3938), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.

β) Για το μέλος : Πρέπει να ασκεί αγροτική δραστηριότητα, να είναι φυσικό και όχι νομικό πρόσωπο, διότι ως γνωστόν, σύμφωνα με το άρθρο  6 παρ.1 β΄ εδάφιο του ν.4384/2016,  μέλος αγροτικού συνεταιρισμού, μπορεί να είναι και νομικό πρόσωπο, και να έχει παραδώσει κατ΄ ελάχιστον το 80% της παραγωγής του στον συνεταιρισμό του. Αυτό σημαίνει ότι μέλος που παρέδωσε το 50% ή το 60%  ή το 70 % της παραγωγής του , σε περίπτωση διανομής πλεονάσματος, δεν τυγχάνει της ευνοϊκής του νόμου φορολογικής ρύθμισης, πέραν βεβαίως των λοιπών κυρώσεων, που προβλέπει ο νόμος και το καταστατικό, για την μη παράδοση του 80% της παραγωγής του μέλους.

Συνεπώς, θα πρέπει η βεβαίωση που χορηγεί ο συνεταιρισμός στο μέλος, για την είσπραξη του πλεονάσματος, να συνοδεύεται και από βεβαίωση της παράδοσης του 80% της παραγωγής του μέλους . Η άνω διάταξη ισχύει για τα εισοδήματα, που αποκτήθηκαν από 1.1.2018 και μετά. Η άνω νέα διάταξη, η οποία πράγματι παρουσιάζει μια αντιφατική ιδιομορφία, προφανώς τέθηκε, ως κίνητρο, για την προσέλκυση των παραγωγών να ενταχθούν στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, γεγονός που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, διότι αγρότης και αγροτική οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει, χωρίς αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Η αντίφαση βρίσκεται στο γεγονός ότι ,το ίδιο ακριβώς εισόδημα του παραγωγού μέλους, ο οποίος διακινεί το προϊόν του μέσω του συνεταιρισμού του, το φορολογεί με διαφορετικό τρόπο. Η διαφορά βρίσκεται  μόνο στον χρόνο είσπραξης από τον παραγωγό-μέλος , του αντιτίμου της πώλησης από το συνεταιρισμό του προϊόντος του μέλους.

Δηλαδή αν η καταβολή γίνει άμεσα, ως επιστροφή  της αξίας της πωληθείσας ποσότητας του προϊόντος ή αν γίνει ως επιστροφή πάλι, μετά την παρακράτηση από τον συνεταιρισμό μέρους του αντιτίμου του πωληθέντος προϊόντος (πλεόνασμα) και απόδοσής του στο μέλος  σε μεταγενέστερο χρόνο, αν βεβαίως αποφασισθεί η απόδοση.

Το μεν άμεσα εισπραττόμενο ποσό της πωλήσεως το θεωρεί εισόδημα φορολογούμενο από «επιχειρηματική δραστηριότητα-κλίμακα», το ίδιο εισόδημα,  το οποίο εισπράττεται μεταγενέστερα,  το φορολογεί με την ευνοϊκή ρύθμιση ως αγροτικό εισόδημα. Ενώ, έχουμε την άποψη ότι, πραγματικό κίνητρο αποτελεί ,το σύνολο του εισοδήματος, το οποίο σχηματίζεται από την συναλλαγή του μέλους με τον συνεταιρισμό του, να φορολογείται, με τον ίδιο τρόπο που φορολογείται ο συνεταιρισμός  του (13%)».

 

 

 

 

 

Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019 09:30

Ανεβαίνουν οι τιμές σε κριθάρι και αραβόσιτος

Η ανοδική τάση στο κριθάρι, που άλλωστε είχε διαφανεί από την αρχή της χρονιάς, επιβεβαιώνεται με σημαντική άνοδο σε σχέση με πέρσι και συγκεκριμένα 9% πάνω από την περσινή παραγωγή των περίπου 59 εκατ. τόνων. «Υπεύθυνοι» για αυτήν τη μεταβολή είναι κατά κύριο λόγο και πάλι η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μικρότερη, αλλά διόλου αμελητέα αναμένεται να είναι η αύξηση της παραγωγής στον αραβόσιτο όπου οι αναλυτές την τοποθετούν στους 63,7 εκατ. τόνους, μισό εκατομμύριο πάνω από την περσινή συγκομιδή. Οι συνθήκες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ήταν εξαιρετικές, αντισταθμίζοντας τις παραγωγικές επιπτώσεις της Γαλλίας και τις μικρότερες απώλειες σε Γερμανία και Πολωνία.

Πηγή "Υπαιθρος Χώρα"

Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019 09:15

Aφησε τη θέση στην τράπεζα και έγινε αγρότης στο Κιλκίς

Ανοικτό αγρόκτημα φυσικής καλλιέργειας, όπου οι πολίτες θα μπορούν να μαζεύουν μόνοι τους για κατανάλωση τα… micro και baby προϊόντα που καλλιεργεί ήδη, σχεδιάζει να δημιουργήσει άμεσα στη Θεσσαλονίκη ο 44χρονος πρώην τραπεζικός, Νίκος Σταθόπουλος.

Ο 44χρονος άντρας, μετά από δύο πνευμονικές εμβολές επέστρεψε στη γη και «βρήκε την υγειά» του όπως λέει, ζώντας το όνειρό του ως… «Μικρός Καλλιεργητής».
«Μικρός», γιατί δουλεύω σε μικρή έκταση και «καλλιεργητής» γιατί είμαι ένας καλλιτέχνης που εκτελώ καλό έργο. Θα έλεγα συγκεκριμένα ότι είμαι καλλιεργητής. Ο καλλιεργητής που εκτελεί καλό, όμορφο έργο (κάλλος + έργο), όπως ένας καλλιτέχνης δημιουργεί όμορφη τέχνη (κάλλος + τέχνη)» σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς προέκυψε η επωνυμία της νέας του επιχείρησης.

Καλλιεργεί ωφέλιμες τροφές απαλλαγμένες από χημικά

«Έφυγα από την τράπεζα τον Νοέμβριο του 2016 κυνηγώντας τον κόσμο και σήμερα αυτό που οραματίζομαι και δουλεύω είναι να τον πείσω να τρώει υγιεινές και ωφέλιμες τροφές, απαλλαγμένες από χημικά» τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σαραντατετράχρονος, προσθέτοντας «βρίσκομαι σε αναζήτηση έκτασης περί τα 5 στρέμματα κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στόχος μου είναι να μεταφέρω όλη μου την δραστηριότητα στο νέο μου σπίτι από την Ξηρόβρυση Κιλκίς όπου βρίσκομαι σήμερα».

Δεν μετανιώνει που άφησε την Τράπεζα

Υπογραμμίζοντας ότι «τα βρήκα αγγούρια (δύσκολα) όταν έκανα το άλμα από τον τριτογενή στον πρωτογενή τομέα», ο σαραντατετράχρονος δηλώνει αμετανόητος για την απόφασή του να γίνει αγρότης, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά «αξίζει τον κόπο και την μεγάλη ευθύνη που ενέχει η ενασχόληση, με τη γη που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα που μπορεί κάποιος να αναλάβει».

Ο «μικρός καλλιεργητής» κλείνει 7 χρόνια δραστηριότητας

Τα τελευταία επτά χρόνια, και ενώ ακόμη εργαζόταν στην τράπεζα, ο «Μικρός Καλλιεργητής» ξεκίνησε με τη γυναίκα του να καλλιεργούν μικρές ποσότητες λαχανικών στο σπίτι τους, για δική τους κατανάλωση.

Στην «προσπάθειά μας να δώσουμε στα δύο κορίτσια μας ότι καλύτερο παράγει η φύση καταλήξαμε να παράγουμε οι ίδιοι ένα μέρος της διατροφής μας», επισήμανε ο κ. Σταθόπουλος, σημειώνοντας βεβαίως, «μη φανταστείτε, μόνο κάτι λίγες ντοματούλες και λίγες πιπερίτσες με, τον πρώτο καιρό, όχι ιδιαίτερη επιτυχία παρά το γεγονός ότι "ήμασταν από χωριό". Όπως και να το κάνουμε μια σχέση με τη φύση την είχαμε αλλά μετά από 15 χρόνια αποχής έπρεπε να δώσουμε στον εαυτό μας λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί ξανά».

Με έμπνευση τα μικρολαχανικά της Ολλανδίας

Όλα άλλαξαν λίγα χρόνια μετά, το 2014 παρακολούθησα ένα εργαστήρι φυσικής καλλιέργειας, στο κέντρο φυσικής καλλιέργειας στην Έδεσσα και τότε μου ήρθε η τρελή ιδέα να αφήσω πίσω ό,τι έκανα μέχρι τότε και να ασχοληθώ αποκλειστικά με τη γη. Έτσι, ο σαραντατετράχρονος, αφού ενημερώθηκε για τις πρακτικές που ακολουθούνται στο εξωτερικό και κυρίως στην Ολλανδία, που έχει παράδοση στα λεγόμενα μικρολαχανικά, ξεκίνησε την καλλιέργεια και βγήκε τελικά στην αγορά τον Μάρτιο του 2018. Βέβαια, όπως ο ίδιος επισήμανε, παράδοση στα μικρόφυτα ή βλασταράκια ή mirogreens έχουν και οι ΗΠΑ.

Πειράματα με βλασταράκια

«Συγκεκριμένα στα τέλη της δεκαετίας του '80 ο chef Charlie Trotter είπε στον παραγωγό του (Lee Jones) ότι είχε βαρεθεί την σαλάτα mesclun και ότι ήθελε κάτι διαφορετικό. Ο Jones πειραματιζόταν εκείνο τον καιρό με τα βλασταράκια και κάπως έτσι ξεκίνησαν τα microgreens», υπογράμμισε ο κ. Σταθόπουλος, προσθέτοντας, «η μόδα του να έχει κάθε chef τον δικό του παραγωγό και να του ζητά συγκεκριμένα προϊόντα είναι παλιά στην Αμερική».

Καλλιέργειες και ανταλλαγή απόψεων με το εξωτερικό

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, «συνομιλώ, ανταλλάσσω απόψεις και συνεργάζομαι, σε επίπεδο πειραματισμών, με ανθρώπους από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ολλανδία, την Σερβία, την Ρωσία, την Ουκρανία, την Βουλγαρία και φυσικά από την Ελλάδα». Επισήμανε δε ότι «παράγονται ιδιαίτερες, σπάνιες και παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών (baby greens & microgreens) με 100% φυσικές μεθόδους.

Ακολουθούμε τις αρχές της φυσικής καλλιέργιας (natural farming) του Masanobu Fukuoka, χρησιμοποιούμε βιολογικούς σπόρους ανοιχτής γονιμοποίησης, δεν χρησιμοποιούμε φυτοφάρμακα μα ούτε και χημικά λιπάσματα, δεν σκαλίζουμε, δεν βοτανίζουμε και ανακυκλώνουμε σχεδόν τα πάντα».

Διευκρίνισε πως «δεν χρησιμοποιούνται βαριά, αλλά ελάχιστα ελαφρά μηχανήματα, με συνέπεια το ενεργειακό μας αποτύπωμα να είναι το μικρότερο δυνατό (το 2018 για την παραγωγή μας χρειαστήκαμε μόλις 30 λίτρα καυσίμου)» και πρόσθεσε «ακόμη και σήμερα μπορεί να αποτελώ τον μοναδικό Έλληνα αγρότη χωρίς τρακτέρ».

Τι είναι τα baby greens προϊόντα που καλλιεργεί

Ο «Μικρός Καλλιεργητής» καλλιεργεί baby greens προϊόντα, όπως παντζάρια (κίτρινα και άσπρα), ραπανάκια (άσπρα και κόκκινα), καρότα σε τρεις αποχρώσεις και πέντε ποικιλίες από ντοματίνια. Καλλιεργεί επίσης microgreens, τα οποία είναι ουσιαστικά νεαροί βλαστοί λαχανικών, οι οποίοι αναπτύσσονται είτε μέχρι τα πρώτα πραγματικά φύλλα είτε μέχρι τους κοτυληδόνες. Σε αυτά συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: κόκκινος αμάρανθος, άνιθος, κόκκινος βασιλικός, ηλίανθος, κόλιανδρο, σχοινόπρασο, κόκκινο λάπαθο, λαχανίδα, σέσκουλο, σινάπι και μουσταρδόφυλλα.

Γιατί baby λαχανικά;

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους στράφηκε στα micro και baby λαχανικά, τόνισε ότι αυτοί έγκεινται στην υψηλή διατροφική τους αξία (έχουν μέχρι 40% περισσότερα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες από τα αντίστοιχα σε βάρος ενήλικα λαχανικά), στη μικρή έκταση που απαιτείται για την καλλιέργειά τους και στην άμεση απόδοσή τους (η συγκομιδή γίνεται σε διάστημα περίπου 10-30 ημερών). Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι στο Κιλκίς έχει φυτέψει – επίσης με φυσικές μεθόδους – ελαιόδεντρα και οπωροφόρα.

Τα προϊόντα του «Μικρού Καλλιεργητή» πωλούνται σε εστιατόρια, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, όπως η Κατερίνη, τα Ιωάννινα και η Σκιάθος, ενώ γίνεται προσπάθεια για να «μπει» και στην αθηναϊκή αγορά.

«Σημαντικό να τρώμε οτι παράγεται στα 50χλμ από εμάς»

Κληθείς να σημειώσει εάν τον ενδιαφέρουν οι εξαγωγές, επισήμανε: «Φυσικά με ενδιαφέρουν αλλά… το κύριο μέλημά μου (και όχι μόνο) είναι “farm to table”, “shop local”, “eat local” και “support your local farmer"».

Διευκρίνισε ότι κατά την άποψή του «είναι σημαντικό να τρώμε ό,τι παράγεται σε μια ακτίνα 50 χλμ από τον τόπο που είμαστε» και στο πλαίσιο αυτό τόνισε: «Στηρίζουμε την τοπική οικονομία, είμαστε και εμείς μέρος του μικροκλίματος της περιοχής μας (αν δεν το επηρεάζουμε άμεσα), αγοράζοντας προϊόντα που έχουν παραχθεί σε μια τέτοια ακτίνα, τα προϊόντα αυτά έχουν το μικρότερο δυνατό ενεργειακό αποτύπωμα, έχουν συλλεχθεί στο μέγιστο δυνατό επίπεδο ωριμότητας (άλλο να τρώω ντομάτα που την έκοψαν πράσινη και κοκκίνισε στο δρόμο και άλλο να την κόβω σήμερα για να φαγωθεί αύριο)».

Πηγή:pronews.gr

Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019 12:11

Έως 80.000 ευρώ η χρηματοδότηση για κάθε πρόταση ευφυούς γεωργίας

Για τον τρόπο με τον οποίο η διασύνδεση και η συνεργασία ερευνητικών, πανεπιστημιακών και άλλων φορέων μπορεί να προσφέρει τεχνολογικές λύσεις στην τοπική κοινωνία και εν προκειμένω στον αγροτικό τομέα, μίλησε ο υπεύθυνος του εργαστηρίου Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων & Εφαρμογών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Πάτρα, Νικόλαος Βώρος.

Μέσω του ενταγμένου στο «Horizon 2020» έργου Smart4All, ο υπεύθυνος του έργου μας εξήγησε τη λειτουργία μιας «πύλης καινοτομίας»: «Το εργαστήριό μας αναπτύσσει τεχνολογίες για ‘‘κυβερνοφυσικά συστήματα’’, που σημαίνει τεχνολογίες που περιλαμβάνουν αισθητήρες, τεχνητή νοημοσύνη κ.ά. Είμαστε αναγνωρισμένη πύλη καινοτομίας (Digital Innovation Hub) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε λύσεις σε ανθρώπους, εν προκειμένω σε αγρότες, που δεν έχουν επαφή με τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Πρώτο βήμα είναι να χτίσουμε ένα δίκτυο τοπικών φορέων, ώστε σε επόμενο επίπεδο οι κόμβοι αυτοί να γίνουν εθνικοί. Μία από τις τέσσερις θεματικές δραστηριοποίησης του έργου είναι και η ψηφιακή γεωργία

Το Smart4All έχει στόχο να διασυνδέσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ψηφιακές πύλες καινοτομίας με τοπική αυτοδιοίκηση, εταιρείες, ερευνητικά ιδρύματα/ινστιτούτα, πανεπιστήμια κ.λπ. και να μπορεί να μεταφέρει τεχνογνωσία και καλές πρακτικές μεταξύ αυτών των φορέων και μεταξύ των διασυνδεδεμένων χωρών. Το έργο είναι τετραετούς διάρκειας και έχει συνολικό προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε χώρες της Κεντρικής, Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πρώτο βήμα είναι να χτίσουμε ένα δίκτυο τοπικών φορέων, ώστε σε επόμενο επίπεδο οι κόμβοι αυτοί να γίνουν εθνικοί. Μία από τις τέσσερις θεματικές δραστηριοποίησης του έργου είναι και η ψηφιακή γεωργία».

Εισαγωγή ψηφιακών τεχνολογιών στο χωράφι

 Στη συνέχεια, ο κ. Βώρος μας εξήγησε πώς οι ενδιαφερόμενοι αγρότες θα υποστηριχθούν ώστε να εισάγουν ψηφιακές τεχνολογίες στο χωράφι: «Από τον ανωτέρω προϋπολογισμό, τα 2,2 εκατ. θα οδηγηθούν σε ανοιχτές προσκλήσεις, οι οποίες θα βγαίνουν δύο φορές τον χρόνο (οι πρώτες αναμένεται να βγουν από το νέο έτος). Κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και στοιχεία, αφορά αγρότες που ενδιαφέρονται να εισάγουν ψηφιακές τεχνολογίες στο χωράφι τους, σε συνεργασία με Ευρωπαϊκούς τεχνολογικούς εταίρους που είτε θα έχουν βρει είτε μπορούν να τον βρουν και με τη δική μας αρωγή, θα υποβάλουν μια πρόταση. Οι προτάσεις θα αξιολογούνται από ειδικούς αξιολογητές, εγκεκριμένους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εφόσον μία πρόταση εγκριθεί, θα έχει έναν χρονικό ορίζοντα έξι μηνών για να υλοποιηθεί.

Κάθε εγκεκριμένη πρόταση θα λάβει ενίσχυση 80.000 ευρώ, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα υποστηριχθούν και με άλλες υπηρεσίες (μάρκετινγκ, σεμινάρια χρηματοδότησης) από την πύλη ψηφιακής καινοτομίας». Όπως διευκρίνισε ο κ. Βώρος, προτεραιότητα θα έχουν συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών. «Επίσης, το smart4all προβλέπει και τη χρηματοδότηση για “internships”, δηλαδή επισκέψεις και διαμονή σε κάποιον φορέα του εξωτερικού, όπου ένας παραγωγός θα μπορεί, για παράδειγμα, να δει και να μάθει ψηφιακές πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό στην καλλιέργεια που τον ενδιαφέρει».

Πηγή "Υπαιθρος Χώρα"

Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019 09:15

Δημιουργήθηκε ο πρώτος δακτύλιος καθαρού άνθρακα

Μια ομάδα επιστημόνων στην Ευρώπη κατάφερε να συνθέσει το πρώτο μόριο καθαρού άνθρακα με τη μορφή δακτυλίου, που περιλαμβάνει 18 άτομα. Το επίτευγμα έλαβε χώρα έπειτα από επίπονες προσπάθειες, και αφού οι περισσότεροι χημικοί στη Γη είχαν εγκαταλείψει την προσπάθεια.

Το κυκλικό μόριο ονομάζεται «κυκλο-άνθρακας» και μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία τρανζίστορ μοριακής κλίμακας και άλλων ηλεκτρονικών νανοσυσκευών, καθώς το νέο μόριο, όπως έδειξε η πρώτη μελέτη των ιδιοτήτων του, δρα ως ημιαγωγός.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν με ένα τριγωνικό μόριο άνθρακα και οξυγόνου, το οποίο στη συνέχεια «χειραγώγησαν» με ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε να καταλήξουν σε ένα δακτύλιο καθαρού άνθρακα.

Οι επιστήμονες του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της IBM Research στη Ζυρίχη έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science.

Για «απολύτως εντυπωσιακό έργο που ανοίγει ένα νέο πεδίο έρευνας», έκανε λόγο ο ιάπωνας χημικός Γιοσίτο Τόμπε του Πανεπιστημίου της Οσάκα, σύμφωνα με το Nature.

«Πολλοί επιστήμονες, μεταξύ αυτών κι εγώ, είχαμε προσπαθήσει να δημιουργήσουμε κυκλο-άνθρακες και να προσδιορίσουμε τις μοριακές δομές τους, αλλά μάταια» πρόσθεσε.

Ο καθαρός άνθρακας συναντάται σε διάφορες μορφές, όπως στα διαμάντια, στο γραφίτη και στους νανοσωλήνες άνθρακα.

Τα άτομα άνθρακα μπορούν να σχηματίσουν χημικούς δεσμούς μεταξύ τους με διάφορους τρόπους, όπως τετραπλούς δεσμούς που οδηγούν σε πυραμιδοειδές σχήμα (διαμάντια) ή τριπλούς δεσμούς που δημιουργούν εξάγωνα (γραφένιο).

Η δημιουργία όμως δακτυλίων άνθρακα, όπου το κάθε άτομο συνδέεται μόνο με δύο «γείτονές» του, είχε αποδειχθεί αδύνατη έως τώρα.

Οι επιστήμονες θα μελετήσουν πλέον τις βασικές ιδιότητες του νέου μορίου, από το οποίο μπορούν μέχρι στιγμής να συνθέσουν μόνο ένα κάθε φορά.

Στόχος τους είναι επίσης να βρουν μια νέα μέθοδο για να παράγουν κυκλο-άνθρακες σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Προς διερεύνηση είναι ακόμη το κατά πόσον ο κυκλο-άνθρακας είναι σταθερός στην πράξη.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)