Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020 10:40

ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΥΣ ΛΟΓΩ COVID 19

Ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας ενημερώνει τα μέλη και τους πελάτες του ότι έχει ξεκινήσει η υποβολή αίτησης ενίσχυσης που αφορά στην κρατική ενίσχυση λόγω της νόσου COVID 19 στους αιγοπροβατοτρόφους.

Δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης είναι κτηνοτρόφοι αιγών και προβάτων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς, οι οποίοι πληρούν τους κάτωθι όρους επιλεξιμότητας:

1. Διαθέτουν ζωικές εκμεταλλεύσεις με τουλάχιστον 20 ενήλικα θηλυκά αιγοπρόβατα (άνω του έτους) και έχουν παραδώσει γάλα σε εγκεκριμένες μεταποιητικές μονάδες το έτος 2019.

2. Έχουν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2019 έως και την 31-12-2019.

3. Διατήρησαν την εκμετάλλευσή τους ενεργή έως και την 31-12-2019

Η υποβολή της αίτησης γίνεται στα γραφεία του Συνεταιρισμού στην 28ης Οκτωβρίου 8 ( 2ος όροφος) έως τις 09/10/2020, και ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να έχει μαζί του τους κωδικούς taxisnet. Tηλέφωνο για πληροφορίες 2710230604.

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020 14:03

ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΠΩΛΗΤΕΣ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΛΟΓΩ COVID 19

Ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας ενημερώνει τα μέλη και τους πελάτες του ότι έχει ξεκινήσει η υποβολή αίτησης ενίσχυσης που αφορά στην κρατική ενίσχυση λόγω της νόσου COVID 19 στους παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών.

Δικαιούχοι είναι οι παραγωγοί πωλητές στις λαϊκές αγορές όλης της χώρας, οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τις κάτωθι προϋποθέσεις:

α) Έχουν υποβάλει Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για το έτος 2019, έως και 31/12/2019.
β) Έχουν «ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΠΩΛΗΤΗ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ» σε ισχύ.

γ) Δεν ήταν κάτοχοι προβληματικής επιχείρησης στις 31/12/2019.
δ) Δεν εξακολουθούν να έχουν στη διάθεσή τους ενίσχυση που έχει κριθεί ασυμβίβαστη με βάση προηγούμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ε) Επιπλέον των ανωτέρω, όσοι παραγωγοί πωλητές λαϊκών αγορών δραστηριοποιούνται στον κλάδο νωπών οπωροκηπευτικών ή οικοτεχνίας, να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ) ή/και στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ).

Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:

α) Η άδεια παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών

β) Ο αριθμός του μητρώου ΜΕΝΟ και αν υπάρχει και ο αριθμός του μητρώου ΚΗΜΟ.

γ) ο σειριακός αριθμός της ταμειακής μηχανής και

δ) οι κώδικοί taxisnet

 

Η υποβολή της αίτησης γίνεται στα γραφεία του Συνεταιρισμού στην 28ης Οκτωβρίου 8 ( 2ος όροφος) έως τις 23/9/2020, τηλέφωνο για πληροφορίες 2710230604.

Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2020 14:39

Κοροναϊός: Η χωριάτικη σαλάτα «βασίλισσα» στην Covid εποχή

Περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα χρώματα της παλέτας, έχει έντονα αρώματα και δυνατές γεύσεις συνδυασμένες αρμονικά, είναι ιδανική για χαλαρά… μακροβούτια και έχει απαθανατιστεί σε άπειρα «κλικς» σε όλο τον κόσμο. Η «πρωταγωνίστρια» του καλοκαιριού είναι η χωριάτικη σαλάτα, η οποία, όπως λένε χαρακτηριστικά μάγειρες και μαγείρισσες, ειδικά αυτή την περίοδο, στην εποχή της Covid, έχει την τιμητική της! Και, μάλιστα, όχι μόνο στο τραπέζι αλλά και στα social media, αφού φωτογραφίες της κατακλύζουν καθημερινά το διαδίκτυο από λάτρεις κάθε εθνικότητας.

Η χωριάτικη σαλάτα αποτελεί εδώ και χρόνια σήμα κατατεθέν του ελληνικού καλοκαιριού και οι τουρίστες τη φωτογραφίζουν μετά …μανίας και την «ανεβάζουν» στα social media με …«χορταστικά» σε θαυμασμό σχόλια. Η …πολυταξιδεμένη πλέον ντοματοσαλάτα, με το φρέσκο αγγουράκι, μια γερή δόση φέτας, ελιές, ρίγανη και φυσικά ελαιόλαδο, είναι από τα πλέον πολυφωτογραφημένα πιάτα, εξηγεί στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο φωτογράφος φαγητού Νίκος Πασχάλης.

Πηγή: in.gr

Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020 12:30

Δελτίο Τύπου "Πρόγραμμα πρώιμης συγκομιδής σταφυλιών"

Ανακοινώνεται ότι ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα της πρώιμης συγκομιδής σταφυλιών περιόδου 2019-2020.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 30 Ιουνίου 2020.

  • Στόχος του προγράμματος είναι η ένταξη εκμεταλλεύσεων με μέγεθος ίσο ή μεγαλύτερο των 30 στρεμμάτων σε ποσοστό τουλάχιστον 70% των εγκεκριμένων αιτήσεων.
  • Επιλέξιμες δράσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα θεωρούνται μόνο η χειρωνακτική ή η μηχανική απομάκρυνση των σταφυλιών που δεν έχουν ακόμη ωριμάσει, στο σύνολο της εκμετάλλευσης ή σε τμήμα αυτής υπό την προϋπόθεση ότι η πρώιμη συγκομιδή πραγματοποιείται σε ολόκληρα αμπελοτεμάχια και ότι καμία ποσότητα της συγκομιδής δεν έχει παραμείνει στον αμπελώνα, έτσι ώστε η παραγωγή των εν λόγω αμπελοτεμαχίων να είναι μηδενική.
  • Το πρόγραμμα εφαρμόζεται μόνο σε αμπελοτεμάχια τα οποία πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) είναι φυτεμένα με τις οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου β) είναι καταχωρισμένα στο Αμπελουργικό Μητρώο

γ) έχουν υποβληθεί από τους παραγωγούς γι' αυτά αλλά και για το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης, δηλώσεις συγκομιδής ή και δηλώσεις παραγωγής σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, για τις δύο τουλάχιστον αμπελουργικές περιόδους που προηγούνται της περιόδου αίτησης στο πρόγραμμα δ) έχει υποβληθεί γί'.αυτά Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για το τρέχον ημερολογιακό έτος ε) έχουν τηρηθεί οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις για το σύνολο της αμπελουργικής εκμετάλλευσης

στ) το μέγεθος της φυτεμένης τους έκτασης είναι ίσο ή μεγαλύτερο του ενός (1) στρέμματος,

ζ) έχουν φυτευθεί πριν από το έτος 2017

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Αρκαδίας (Δεληγιάννη 9, Τρίπολη, τηλ.: 2710222511).

Δευτέρα, 08 Ιουνίου 2020 11:24

Οι διατροφικές τάσεις του μέλλοντος

Είναι ευρέως γνωστό ότι ο κόσμος έχει κάνει στροφή 180 μοιρών στον τρόπο ζωής του. Σκιαγραφώντας το καταναλωτικό κοινό, μπορεί κάποιος να καταλάβει τις τάσεις που θα μας κατακλύσουν. Υγιεινά πρότυπα διατροφής και νέες γεύσεις έρχονται ολοένα να μπουν στην καθημερινότητα μας. Ποια είναι όμως αυτά;

Αφεψήματα και ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ
Έκθεση της Nielsen δείχνει ότι το νεανικό κοινό τείνει να αποστρέφεται τα ποτά και να προτιμά τα «mocktails», κοκτέιλ δηλαδή χωρίς αλκοόλ. Οι μεγάλες βιομηχανίες  ποτών και αναψυκτικών ήδη έχουν πιάσει τον κτύπο και έχουν εντάξει στα προϊόντα τους ποτά με ελάχιστο αλκοόλ ή και καθόλου. Αλλά και έκθεση της Whole Foods επιβεβαιώνει πως οι νέοι εγκαταλείπουν μαζικά τα οινοπνευματώδη και στρέφονται στα ανατρεπτικά και φρουτώδη αφεψήματα που έχουν κατακλύσει την αγορά.

 

Ντόπια και εποχιακά
Σούπερ μάρκετ και εστιατόρια στρέφονται στην αποκλειστικά δικής τους παραγωγή ειδών κουζίνας, με φρέσκα βιολογικά προϊόντα, απευθείας στο καλάθι των περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων καταναλωτών. Η υπόσχεση για εξάλειψη του άνθρακα στα προϊόντα τα επόμενα χρόνια και η αλλαγή στην παραγωγή, στη μεταποίηση και στην εμπορία των τροφίμων είναι πιο κοντά απ’ όσο πιστεύαμε

 

Superfoods
Η επανάσταση που μετράει 10ετία, συνεχίζει με νέα προϊόντα να παίρνουν τη σειρά από την πλέον διαδεδομένη κινόα. Kale και farro παίρνουν τη σκυτάλη. Τρόφιμα με υψηλή διατροφική αξία και λίγες θερμίδες θα αναζητούμε πλέον και το kale (είδος λαχανίδας), αλλά και το δημητριακό farro (ζέα στα ελληνικά) θα είναι τα κυρίαρχα στη λίστα μας. Σύμφωνα με την έκθεση του Transparency Market Research, την τιμητική του θα έχει φέτος και το τζίντζερ (πιπερόριζα), αλλά και τα φρέσκα και γευστικά σνακ όπως στικς λαχανικών από καρότα ή αγγουράκι.

Φυτικό γάλα
Φυτικές εναλλακτικές λύσεις ψάχνει ο κόσμος ολοένα και περισσότερο καθώς αποστρέφεται από τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το γάλα βρόμης έχει επισκιάσει το γάλα αμυγδάλου και το γάλα σόγιας στην παγκόσμια αγορά, τη νέα χρονιά θα δεχτεί ωστόσο τις πιέσεις και από άλλα υποκατάστατα γάλακτος, όπως το γάλα από καρύδα και το γάλα ρυζιού, αλλά και ένα ακόμα που αναδύεται, το γάλα από μπιζέλια(!)

 

Ζωμός κρέατος
Μια από τις απόλυτες τάσεις που παίζουν δυνατά σε όλους σχεδόν τους αναλυτές είναι ο ζωμός από κρέας, ένα μυστικό του NBA. Ο ζωμός από κόκαλα είναι πλούσιος σε ιχνοστοιχεία και έχει μπει στο στόχαστρο της αγοράς, καθώς σε πολλές γωνιές του κόσμου τον παραγγέλνεις πια ακόμα και online.

Flexitarians
Τι εννοούμε με αυτό τον όρο όμως; Με πολύ απλά λόγια, τους ανθρώπους που γεύονται με επίγνωση, αλλά όχι σε καθημερινή βάση, τα ζωικά και γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά κατά βάση η διατροφή τους είναι χορτοφαγική. Μεγάλες εταιρίες fast food θέλοντας να ακολουθήσουν τους ρυθμούς αυτούς, έχουν εντάξει πλέον στο μενού τους μπέργκερ με φυτικά προϊόντα.

Ένα είναι σίγουρο. Όλος ο πλανήτης κινείται σε πιο υγιεινούς ρυθμούς και η παγκόσμια βιομηχανία ακολουθεί ευλαβικά αυτές τις τάσεις που όλα δείχνουν ότι ήρθαν για να μείνουν.

www.dietzone.gr

Πέμπτη, 28 Μαϊος 2020 22:35

Πλωτή πλατφόρμα συλλογής ενέργειας από τον αέρα, τον ήλιο και τα κύματα

Υπάρχει ενέργεια από τον ήλιο, τον αέρα και τα κύματα- και η υβριδική πλατφόρμα της γερμανικής SINN Power φιλοδοξεί να εκμεταλλεύεται όλες αυτές τις πηγές ταυτόχρονα, καλώντας παράλληλα ενδιαφερόμενους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών να συνεργαστούν μαζί τοης για σκοπούς επίδειξης/δοκιμών στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, παρέχει σε κατασκευαστές ηλιακών συλλεκτών τη δυνατότητα να επιδείξουν και δοκιμάσουν τους φωτοβολταϊκά συστήματα τους σε μια πλωτή πλατφόρμα στο Ηράκλειο με σκοπό τη «διεθνοποίηση της υβριδικής ωκεανικής πλατφόρμας της SINN Power ως μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής λύσης εκτός δικτύων ηλεκτροδότησης, για την παροχή ανανεώσιμης ενέργειας σε ανθρώπους που ζουν κοντά σε ακτές ανά τον κόσμο.

Η εταιρεία αναπτύσσει και κατασκευάζει συστήματα κυματικής ενέργειας από το 2015, και πωλεί γεννήτριες υψηλής τεχνολογίας, εξαρτήματα και μέσα αποθήκευσης ενέργειας για συστήματα κυματικής ενέργειας και άλλων μορφών ανανεώσιμης ενέργειας.

Για σκοπούς «υβριδικής» παραγωγής ενέργειας, η SINN Power έχει αναπτύξει μια πλωτή, αρθρωτή πλατφόρμα για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας από κύματα, άνεμο και φωτοβολταϊκά.

Κατά τον Φίλιπ Σιν, διευθύνοντα σύμβουλο της SINN Power, ο αρθρωτός χαρακτήρας αποτελεί «κλειδί» από τότε που άρχισε η ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών από την εταιρεία, καθώς επιτρέπει ευελιξία και μεγάλο εύρος εφαρμογών. «Η πλωτή πλατφόρμα μπορεί να παρέχει ανανεώσιμη ενέργεια σε θέρετρα στην Καραϊβική και να συμβάλλει στη διεθνή καθιέρωση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Η SINN Power είναι η πρώτη που παρέχει μια παραμετροποιήσιμη λύση ενέργειας χρησιμοποιώντας κύματα, άνεμο και φωτοβολταϊκά ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες οποιασδήποτε τοποθεσίας και σε ανταγωνιστικές τιμές συγκριτικά με άλλες, δοκιμασμένες τεχνολογίες» σημείωσε σχετικά.

Δοκιμές που έχουν γίνει στην πλατφόρμα δείχνουν πως η δομή αντέχει σε κύματα ύψους μέχρι και έξι μέτρων, οπότε ενδείκνυεται και για χρήση σε περιοχές που επηρεάζονται από έντονα καιρικά φαινόμενα. 

Δευτέρα, 18 Μαϊος 2020 21:50

Μπρόκολο: Μια υπερτροφή στο πιάτο μας

Πρόκειται για ένα είδος λάχανου που προήλθε από το άγριο λάχανο έπειτα από συνεχείς καλλιέργειες που είχαν βάση την εξέλιξη των ταξιανθών. Τελικά έγινε ένα από τα πιο ισχυρά σε θρεπτικά συστατικά λαχανικά στον κόσμο. Κατάγεται από την Ανατολική Μεσόγειο και ήταν οι Ιταλοί τον 18ο αιώνα που βοήθησαν να εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εκτός από το κλασικό μας πράσινο μπρόκολο, υπάρχει και το μοβ και το σκούρο πορτοκαλί.

Η διατροφική του αξία αδιαμφισβήτητη. Το μπρόκολο περιέχει μεγάλες ποσότητες β-καροτένιων, βιταμινών Β1, Β6, C, E, Κ, φυλλικού οξέος. Περιέχει επίσης φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και σίδηρο.

Βελτιώνει τη μνήμη μας

Το μπρόκολο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι γνωστή για την ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας και τη βελτίωση του πνευματικού δυναμικού. Οι ερευνητές έχουν αναφέρει ότι επειδή το μπρόκολο έχει υψηλή συγκέντρωση μιας συγκεκριμένης κατηγορίας ουσιών που ονομάζονται γλυκοσινολάτες, μπορεί να επιβραδύνει την καταστροφή της ακετυλοχολίνης, την οποία χρειαζόμαστε για να λειτουργήσει σωστά το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα χαμηλά επίπεδα ακετυλοχολίνης σχετίζονται και με το Alzheimer.

Δυναμώνει την καρδιά μας

Τα κραμβοειδή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, φαίνεται ότι δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα, χάρη στην πλούσια αντιοξειδωτική τους σύνθεση. Μάλιστα τα κραμβοειδή είναι από τα κυριότερα λαχανικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, σύμφωνα με μακροχρόνια επιδημιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard.

Προστατεύει το στομάχι

Η σουλφοραφάνη που περιέχει το μπρόκολο φαίνεται ότι έχει ισχυρή δράση και κατά των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροοργανισμών, ενώ συνδέεται και με την καταπολέμηση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, που ενοχοποιείται για την πρόκληση γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους.

Πώς το επιλέγουμε

Στην επιλογή του μας καθοδηγεί το ζωηρό πράσινο χρώμα του. Οσο μάλιστα πιο έντονο το πράσινο χρώμα του τόσο μεγαλύτερη η εγγύηση ότι περιέχει όλα αυτά τα πολύτιμα συστατικά.

Πέμπτη, 14 Μαϊος 2020 08:29

Εκτοξεύθηκαν κατά 31,3% οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών στο α΄ τρίμηνο του 2020

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών, το πρώτο τρίμηνο 2020, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, επεξεργασμένα από το Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS.

Η αύξηση σε αξία έφτασε το 31,3%, με το συνολικό ποσό των εξαγωγών σε νωπά φρούτα και λαχανικά να ανέρχεται σε 326,6 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ κατά 17,5% μεγεθύνθηκαν οι εξαγωγές σε όγκο, φτάνοντας τους 440,56 χιλιάδες τόνους.

Αυξημένες κατά 24,4% ήταν το πρώτο τρίμηνου του τρέχοντος έτους οι αποστολές-εξαγωγές λαχανικών, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2019, ανερχόμενες σε 72.339 τόνους και κατά 29,2% σε αξία, η οποία φτάνει τα 59,512 εκατομμύρια ευρώ.

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι εξαγωγές φρούτων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 16,3%, φτάνοντας τους 368.225 τόνους, ενώ σε 267,09 εκατομμύρια ευρώ ανήλθε η αξία τους, αυξημένη κατά 31,8%.

Ο όγκος των λαχανικών που εξήχθη μεγεθύνθηκε κατά 24,2% και διαμορφώθηκε σε 72,34 χιλ. τόνους. Αύξηση 8,8% καταγράφηκε στις εξαγωγές της ντομάτας (11.346 τόνοι), 41,8% στις πιπεριές (12.935 τόνοι), 9,9% στα αγγούρια & αγγουράκια (17.155 τόνοι) και 44% στις πατάτες (12.935 τόνοι).

Σε ότι αφορά στα φρούτα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο όγκος των εξαγωγών το πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθε σε 368,23 χιλ. τόνους, αυξημένος κατά 16,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019. Κατά 23,9% αυξήθηκαν, σε όγκο, οι εξαγωγές στα πορτοκάλια (181.310 τόνοι ), κατά 17,9% στα λεμόνια (7.277 τόνοι), 34,4% στις φράουλες (17.480 τόνοι) και κατά 15,7% στα ακτινίδια (71.510 τόνοι). Αντίθετα, κάμψη παρουσίασαν οι εξαγωγές σε μήλα (-5,5%, 20.485 τόνοι), και σε μανταρίνια (-4%, 26.399 τόνοι).

«Η αύξηση της αξίας των εξαχθέντων φρούτων κατά 31,3% είναι εντυπωσιακή και δείχνει την αυξημένη μεσοσταθμική τιμή μονάδος των προϊόντων μας, οφειλόμενη κυρίως στα πορτοκάλια και ακτινίδια που δημιούργησαν ρεκόρ εξαγωγών», υπογράμμισε ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης.

Μάλιστα όπως τόνισε «οι ενδείξεις από την εξαγωγή μέχρι και σήμερα 13/5/2020 βάσει προσωρινών στοιχείων ΥΠΑΑΤ δείχνουν ότι διατηρούνται τα ποσοστά αύξησης τους στο επίπεδο των 17,5% με εκτιμώμενες τις αυξήσεις σε αξία άνω των 35% που εάν δεν υπάρξουν ζημιές, λόγω καιρικών συνθηκών, οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών θα έχουν προοπτικές ρεκόρ 10ετίας» προσθέτοντας όμως ότι «υπήρξε μια μείωση των εισαγωγών το αντίστοιχο τρίμηνο στην χώρα μας, κατά -7,0% σε όγκο, με σημαντική την μείωση εισαγωγών κυρίως σε λαχανικά -14,6% κατ όγκο και κατά -16,6% σε αξία».

Μεταξύ άλλων ο κ. Πολυχρονάκης επισήμανε πως «απαραίτητη προϋπόθεση για την διατήρηση της φήμης των προϊόντων μας στις καταναλωτικές αγορές είναι η αυστηρή εφαρμογή των εθνικών και ενωσιακών κανόνων για προδιαγραφές εμπορίας -ποιότητος με πλήρη ιχνηλασιμότητα που παρέχει την ασφάλεια στον καταναλωτή για την ποιότητα τους και με τήρηση των κανόνων υγιεινής σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα των προϊόντων μας».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τρίτη, 12 Μαϊος 2020 09:49

Άσπρα μούρα: δοκιμάστε τη νέα υπερτροφή

Η λευκή μουριά (Morus Alba) είναι ένα δένδρο μικρότερο από τον κόκκινο συγγενή του και μπορεί να φτάσει σε ύψος 10-20 μέτρων.  Προέρχεται από τη Βόρεια Κίνα αλλά σήμερα καλλιεργείται σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο καρπός της είναι πολύ γλυκός αλλά δεν έχει την έντονη γεύση των κόκκινων ή μαύρων μούρων. Καλλιεργείται ευρέως καθώς τα φύλλα της τρώγονται από τους μεταξοσκώληκες που παράγουν το πολύτιμο μετάξι. Είναι δημοφιλής και ως διακοσμητικό δέντρο που παρέχει σκιά σε πάρκα και κήπους. Οι αρχαίοι Κινέζοι θεωρούσαν τα λευκά μούρα αναπόσπαστο συστατικό της ιατρικής τους και έκαναν χρήση όχι μόνο των καρπών αλλά και των φύλλων και του φλοιού των δένδρων. Τα λευκά μούρα αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών ουσιών όπως οι βιταμίνες C και Κ, ο σίδηρος, η ριβοφλαβίνη, το κάλιο, το ασβέστιο και ο φώσφορος.  Περιέχουν επίσης επαρκή ποσότητα διαιτητικών ινών και ένα ευρύ φάσμα οργανικών σύνθετων ουσιών όπως η ζεαξανθίνη, η ρεσβερατρόλη, οι ανθοκυανίνες, η λουτεΐνη και πολλές άλλες πολυφαινολικές ενώσεις.

Διάφορες έρευνες, κυρίως σε ποντίκια, δείχνουν ότι η λευκή μουριά μπορεί να αποτελέσει ισχυρό σύμμαχο για την υγεία. Αρκετές μελέτες σε διαβητικά ποντίκια έδειξαν ότι οι ανθοκυανίνες που περιέχονται στα λευκά μούρα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των ζώων, προστατεύουν την καρδιά, αναστέλλουν τη συσσωμάτωση αιμοπεταλίων και την αύξηση του οξειδίου του αζώτου και μειώνουν τον κίνδυνο σκλήρυνση των αρτηριών. Οι φυτικές ίνες ενισχύουν την υγεία της καρδιάς ρυθμίζοντας τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό.  Έρευνες σε ποντίκια έδειξαν ότι η θεραπεία με εκχύλισμα λευκών μούρων μείωσε τα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης στα ζώα των οποίων η δίαιτα είχε υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και η κερσετίνη συνέβαλε στην αναστολή της αθηροσκλήρωσης.  

Είναι γνωστό ότι, η αυξημένη πίεση στο σώμα επιφέρει οξειδωτική βλάβη σε κύτταρα και ιστούς και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Μελέτες σε πειραματόζωα δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά στο χυμό των μούρων μπορεί να μειώσουν το οξειδωτικό στρες, μειώνοντας δυνητικά τον κίνδυνο του καρκίνου. Βοηθούν επίσης, στην πρόληψη νευρικών δυσλειτουργιών όπως της νόσου του Alzheimer και του Parkinson.  Τα φύλλα της λευκής μουριάς έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη θεραπεία των φλεγμονών που προκαλούνται από χρόνιες ασθένειες.

Η δραστική φυτοχημική ουσία που εντοπίζεται στα άσπρα μούρα (και στο κόκκινο κρασί), η ρεσβερατρόλη, μειώνει την αποθήκευση λίπους στο ήπαρ. Λόγω της βιταμίνης C που περιέχουν,  θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και οι διαιτητικές ίνες βοηθούν στη βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος, μειώνοντας τα φουσκώματα, τις κράμπες και τη δυσκοιλιότητα.  Περιέχουν ακόμη υψηλά επίπεδα βιταμινών Α και Ε που με τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλουν στην υγεία των μαλλιών και του δέρματος. Μια άλλη σύνθετη ουσία, η ζεαξανθίνη, μειώνει το στρες σε επιμέρους οφθαλμικά κύτταρα στον αμφιβληστροειδή, ενισχύοντας την όραση μας. Τέλος, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Κ και φώσφορο προσφέροντας προστασία στον οστίτη ιστό.

Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 10:27

Δελτίο τύπου

Με απόφαση του ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη και του ΥφΑΑΤ, Κ. Σκρέκα
παρατείνεται για ένα μήνα η προθεσμία υποβολής της ΕΑΕ 2020

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης και ο Υφυπουργός, Κώστας Σκρέκας αντιλαμβανόμενοι τις έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου του κορωνοϊού (COVID-19) παρατείνουν κατά ένα μήνα την προθεσμία υποβολής της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης 2020 (ΕΑΕ 2020).

Κατόπιν της απόφασης αυτής ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ ορίζεται η Παρασκευή 15 Ιουνίου 2020 αντί της 15ης Μαΐου που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Επίσης, με την ίδια απόφαση ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής τροποποίησης η 30η Ιουνίου 2020, ημέρα Σάββατο αντί της 31ης Μαΐου.

Η παραπάνω απόφαση ελήφθη κατόπιν αξιοποίησης του εκτελεστικού Κανονισμού ΕΕ/2020/501 για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών και τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.