Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021 08:25

12 συμφωνίες της Ε.Ε. αλλάζουν τα δεδομένα στον πρωτογενή τομέα

Ο αντίκτυπος 12 εμπορικών συμφωνιών της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται ακόμη σε φάση διαπραγμάτευσης, θα είναι θετικός για τους Ευρωπαίους παραγωγούς ορισμένων προϊόντων, κυρίως του γαλακτοκομικού τομέα, αλλά και αρνητικός για κάποια άλλα όπως το ρύζι, η ζάχαρη και το βόειο κρέας.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από μελέτη που δημοσίευσε η Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία οι εμπορικές συμφωνίες αναμένεται να οδηγήσουν σε ουσιαστικές αυξήσεις των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της Ε.Ε. και σε περιορισμό της αύξησης των εισαγωγών, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε, συνολικά, σε θετικό εμπορικό ισοζύγιο. Η μελέτη επιβεβαιώνει επίσης ότι η προσέγγιση της Ε.Ε. για περιορισμό των εισαγωγών με μειωμένο δασμό (μέσω των δασμολογικών ποσοστώσεων) είναι η πλέον κατάλληλη για την προστασία συγκεκριμένων ευάλωτων αγροδιατροφικών τομέων της Ε.Ε.

Η μελέτη που εκπονήθηκε από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής (JRC) και αποτελεί επικαιροποίηση της μελέτης του 2016, καλύπτει τον σωρευτικό αντίκτυπο 12 εμπορικών συμφωνιών στον τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων μέχρι το 2030.Η εν λόγω μελέτη εστιάζει σε 12 εμπορικές συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ), εκ των οποίων ορισμένες έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ (Καναδάς, Ιαπωνία και Βιετνάμ), ορισμένες έχουν ήδη ολοκληρώσει το στάδιο των διαπραγματεύσεων (Μεξικό και Mercosur) και ορισμένες βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση ή εντάσσονται στο εμπορικό θεματολόγιο της Ε.Ε. (Χιλή, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιππίνες και Ταϊλάνδη).

Ανάγκη προστασίας

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η Ε.Ε. και ο γεωργικός της τομέας μπορούν να αντλήσουν οφέλη από το εμπορικό θεματολόγιο της Ε.Ε. Αυτό αντικατοπτρίζει την ανταγωνιστικότητα του γεωργικού τομέα της Ε.Ε. και την ικανότητά του να αξιοποιεί ευκαιρίες στις διεθνείς αγορές, όπου βρίσκεται η μελλοντική ανάπτυξη. Ωστόσο, όπως τονίζεται, πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής προστασία για τα ευαίσθητα κοινοτικά προϊόντα τα οποία έχουν πολύ σημαντική οικονομική και κοινωνική αξία για διάφορα κράτη-μέλη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με περιορισμένα ανοίγματα για ευαίσθητους τομείς της Ε.Ε. μέσω δασμολογικών ποσοστώσεων.

Ειδικότερα, διαπιστώνεται ότι η σωρευτική εφαρμογή των δώδεκα ΣΕΣ θα οδηγήσει σε ισόρροπη αύξηση τόσο των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της Ε.Ε., με ελαφρώς μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών. Τα προαναφερόμενα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση το καθαρό θετικό εμπορικό ισοζύγιο αγροδιατροφικών προϊόντων της Ε.Ε. -το οποίο προβλέπεται ήδη ότι θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό θετικό το 2030- κατά 800 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ, ανάλογα με το υπό εξέταση σενάριο. Επιπλέον, οι επιπτώσεις στην παραγωγή και στις τιμές παραγωγού θα παραμείνουν περιορισμένες. Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της Ε.Ε. θα αυξηθούν κατά 2,8% έως 3,3% σε σύγκριση με το σενάριο χωρίς ΣΕΣ - το οποίο σημαίνει αύξηση ύψους 4,7 έως 5,5 δισ. ευρώ.

Για τα γαλακτοκομικά προϊόντα διαπιστώνει ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 7,3% το 2030 (+1,3 δισ. ευρώ), στο φιλόδοξο σενάριο, εκ των οποίων η παραγωγή γάλακτος προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 0,2% λόγω των ευνοϊκών τιμών. Για τους παραγωγούς γάλακτος αυτό θα αποφέρει επιπλέον 890 εκατ. ευρώ το 2030.

Για το χοιρινό κρέας οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 8,9% (+914 εκατ. ευρώ) στο φιλόδοξο σενάριο, ενώ οι τιμές παραγωγού θα αυξηθούν κατά 4,8% σε συνδυασμό με επέκταση της παραγωγής κατά 1%, με αποτέλεσμα η αξία της παραγωγής χοιρινού κρέατος να αυξηθεί κατά 2 δισ. ευρώ το 2030.

Για το βόειο κρέας οι ετήσιες εισαγωγές της Ε.Ε. αναμένεται να αυξηθούν, σύμφωνα και με τα δύο σενάρια, κατά 85.000 τόνους στο συντηρητικό και κατά 100.000 τόνους στο φιλόδοξο σενάριο. Οι εξαγωγές βόειου κρέατος της Ε.Ε. θα αυξηθούν κατά 25.000 και 40.000 τόνους στο συντηρητικό και στο φιλόδοξο σενάριο αντίστοιχα. Οι τιμές παραγωγού προβλέπεται να μειωθούν κατά περίπου 2,4% και στα δύο σενάρια, με οριακές επιπτώσεις στην κατανάλωση και την παραγωγή λόγω της αύξησης των εξαγωγών.

Ευαίσθητοι τομείς

Όσον αφορά τους ευαίσθητους τομείς, οι εισαγωγές ρυζιού στην Ε.Ε. θα αυξηθούν κατά 2,2% (συντηρητικό σενάριο) και κατά 3,2% (φιλόδοξο σενάριο), με αποτέλεσμα την πτώση της παραγωγής και των τιμών του ρυζιού στην Ε.Ε. Για τη ζάχαρη οι συνολικές εισαγωγές θα αυξηθούν κατά 12% έως 13% σε σύγκριση με το βασικό σενάριο. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τους άλλους τομείς, οι εξαγωγές μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων προβλέπεται να αυξηθούν κατά 3,1% στο φιλόδοξο σενάριο, με αποτέλεσμα να προστεθούν 1,7 δισ. ευρώ σε εξαγωγές, ενώ οι εξαγωγές οίνου και ποτών θα αυξηθούν κατά 2% σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, με αποτέλεσμα να προστεθούν 834 εκατ. ευρώ στην αγορά το 2030.

Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής

Του Νίκου Μπέλλου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 09:33

Μετάταξη από το ειδικό καθεστώς αγροτών στο κανονικό καθεστώς

Ρύθμιση στο Σχέδιο Νόμου «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κοροναϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η υποβολή δήλωσης μεταβολών για μετάταξη από το ειδικό καθεστώς αγροτών στο κανονικό καθεστώς: Διευκολύνεται η διαδικασία μετάταξης των αγροτών από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς, λόγω είσπραξης κατά το εκάστοτε προηγούμενο φορολογικό έτος ποσών αγροτικών επιδοτήσεων που υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ.

Η υποχρεωτική μετάταξη στο κανονικό καθεστώς ισχύει από την 1η/1/2021 και η σχετική δήλωση μεταβολών (από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς) υποβάλλεται μέχρι τις 31/3/2021. Η ευεργετική ρύθμιση αφορά όσους δεν εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς τα φορολογικά έτη 2018, 2019 και 2020.

Αναλυτικά, η εν λόγω διάταξη του νομοσχεδίου έχει ως εξής:

Άρθρο 34

Υποβολή δήλωσης μεταβολών για μετάταξη από το ειδικό καθεστώς αγροτών στο κανονικό καθεστώς – Συμπλήρωση άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ

Πριν από το τελευταίο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 41 του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) που κυρώνεται με το άρθρο πρώτο του ν. 2859/2000 (Α’ 248) προστίθενται εδάφια και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:

«6. Οι αγρότες που εντάσσονται στο καθεστώς του παρόντος άρθρου μπορούν να επιλέξουν τη μετάταξή τους στο κανονικό καθεστώς με υποβολή δήλωσης μεταβολών στη φορολογική διοίκηση.

Η προαιρετική μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ισχύει είτε από την έναρξη του φορολογικού έτους και δεν μπορεί να ανακληθεί πριν την πάροδο τριετίας, είτε από την ημερομηνία υποβολής της ανωτέρω δήλωσης αν η μετάταξη πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους και δεν μπορεί να ανακληθεί πριν την πάροδο τριετίας, η οποία αρχίζει από την έναρξη του επόμενου από τη μετάταξη φορολογικού έτους.

Η υποχρεωτική μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς, λόγω μη πλήρωσης των κριτηρίων που αναφέρονται στην παρ. 1, ισχύει από την έναρξη του φορολογικού έτους με υποβολή δήλωσης μεταβολών. Η μη υποβολή της δήλωσης μεταβολών δεν επηρεάζει την υποχρεωτική μετάταξη στο κανονικό καθεστώς.

Ειδικά, η υποχρεωτική μετάταξη στο κανονικό καθεστώς για τα φορολογικά έτη 2018, 2019 και 2020 λόγω είσπραξης, κατά το εκάστοτε προηγούμενο φορολογικό έτος, ποσών επιδοτήσεων που υπερβαίνουν τις πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000), αγροτών που δεν εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς, ισχύει από 1ης.1.2021 και η σχετική δήλωση μεταβολών υποβάλλεται μέχρι 31.3.2021. Δήλωση μεταβολών δεν υποβάλλεται και οι αγρότες του προηγούμενου εδαφίου παραμένουν στο ειδικό καθεστώς και μετά την 1η.1.2021, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ.1.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) δύναται να παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης μεταβολών και να ορίζεται η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των δύο προηγούμενων εδαφίων.

Μετάταξη από το κανονικό καθεστώς στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από την έναρξη του φορολογικού έτους με υποβολή δήλωσης μεταβολών στη φορολογική διοίκηση, με την προϋπόθεση ότι πληρούν και τα κριτήρια της παρ. 1 και δεν υφίστανται οι περιορισμοί των περ. α’ έως και δ’ της παρ. 5.»

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 13:48

Πιο γρήγορες οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Τέλος στο… «παραδοσιακό» χαρτί και μολύβι, που χρησιμοποιούν οι γεωτεχνικοί εκτιμητές του ΕΛΓΑ κατά την καταγραφή των ζημιών στο χωράφι, έρχεται να βάλει η απόφαση που υπέγραψαν πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός με τον πρόεδρο του Αγροτικού Ασφαλιστικού Οργανισμού, Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ» Σταύρο Ασθενίδη.

«Το τρίπτυχο "αμεσότητα, ακρίβεια και δικαιοσύνη" διασφαλίζεται πλέον στο μέγιστο δυνατό βαθμό με την Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛΓΑ. Ο Οργανισμός κάνει άλμα στη νέα εποχή» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός.

Όπως υπογράμμισε ο ΕΛΓΑ «πλέον θα καταβάλλει σε μία δόση, στο 100%, τις οφειλόμενες αποζημιώσεις για πρώτη φορά, και μάλιστα επιταχύνοντας χρονικά την εκτίμηση των ζημιών. Ο Οργανισμός στηρίζει έμπρακτα τους παραγωγούς σε μία εποχή πρωτόγνωρων προκλήσεων όπως αυτή της πανδημίας, αλλά και των εντεινόμενων φυσικών καταστροφών», προσθέτοντας ότι «για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση θα καταβάλλει φέτος 30 εκατ. ευρώ στον ΕΛΓΑ, για την κάλυψη των διοικητικών εξόδων και των λειτουργικών του δαπανών, ούτως ώστε το σύνολο της εισπραττόμενης ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς να καταβληθεί για αποζημιώσεις».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι «από την πρώτη μέρα, στόχος για τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ ήταν η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, ώστε να ανταποκρίνεται ο Οργανισμός στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των Ελληνίδων και Ελλήνων αγροτών. Είναι αδιανόητο στη τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα οι εκτιμήσεις των γεωτεχνικών να καταχωρούνται σε τετράδια και να καταγράφονται καθυστερήσεις που κυμαίνονται από 9 μήνες έως και ένα χρόνο».

Και συμπλήρωσε «η άμεση ανταπόκριση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Πιερρακάκη στην πρότασή μας και η συμπαράσταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οδήγησαν στο να υπογραφεί τώρα, ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, η Προγραμματική Συμφωνία για το έργο "Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛΓΑ" με συνολικό προϋπολογισμό 1.850.000 ευρώ, που θέτει τις βάσεις να επιτύχουμε τον στόχο μας το εκτιμητικό έργο να ολοκληρώνεται ταχύτατα και με αξιοπιστία».

Το έργο

Η «Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛΓΑ» όπως ονομάζεται το έργο, αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Ασφαλιστικού Οργανισμού του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.850.000 ευρώ και εντάσσεται στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η πλήρης ανάπτυξή του προβλέπεται να επιτευχθεί την επόμενη τριετία, ενώ πιλοτικά αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί εντός του τρέχοντος έτους.

Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ θα προμηθευτούν με τάμπλετ τα οποία θα διαθέτουν ενσωματωμένη ειδική web εφαρμογή (mobile app) και θα μπορούν να συνδέονται στο διαδίκτυο μέσω των ασύρματων δικτύων κινητής τηλεφωνίας, όπως είναι το 4G και σύντομα και το 5G.

Αυτό θα τους δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτές του ΕΛΓΑ όταν θα προσέρχονται στα προς εκτίμηση αγροτεμάχια, να μπορούν μέσω των τάμπλετ να έχουν πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία του πληττόμενου αγρότη, προχωρώντας έτσι στην ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας γρήγορα και χωρίς αστοχίες.

Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τα όσα είπαν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «μεταβάλλεται η εκτιμητική διαδικασία χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία και τις τηλεπικοινωνίες, με στόχο την άμεση και ταχύτερη εκτίμηση των ζημιών από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ με ακρίβεια και δικαιοσύνη».

Τι γίνεται σήμερα

Τα προηγούμενα χρόνια, η διαδικασία του εκτιμητικού έργου καθώς και αυτή της εκκαθάρισης και καταβολής των αποζημιώσεων, κατέγραφαν σημαντικές καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα οι πληττόμενοι αγρότες να λαμβάνουν τα χρήματα τους ακόμα και μετά από ένα χρόνο από την εκδήλωση της ζημιάς και μάλιστα με δόσεις.

«Το νέο έργο αναμένεται να οδηγήσει στην δραστική μείωση του χρόνου που απαιτείται μεταξύ εκτίμησης και καταβολής αποζημίωσης, η οποία σήμερα, με τον γραφειοκρατικό (χαρτί, εγκρίσεις κλπ) τρόπο διεκπεραίωσής της, είναι από εννέα μήνες έως ένα χρόνο, κι αυτό διότι με την άμεση και σε πραγματικό χρόνο καταχώρηση των δεδομένων στους κεντρικούς υπολογιστές του ΕΛΓΑ και τη σχετική αποφυγή της διαδικασίας των ενστάσεων, θα είναι εφικτή η όσο το δυνατόν ταχύτερη καταβολή αποζημιώσεων» σημειώνουν στελέχη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μέχρι σήμερα η επιτόπια καταγραφή των ζημιών από τους γεωτεχνικούς εκτιμητές γίνεται στο χωράφι με τον παραδοσιακό τρόπο της συγγραφής με «τετράδιο και μολύβι». Στη συνέχεια καθαρογράφονται τα στοιχεία στα τοπικά υποκαταστήματα των ΕΛΓΑ και ακολουθεί η διαδικασία της μεταφοράς των δεδομένων στο κεντρικό σύστημα του Οργανισμού ώστε να υπολογιστούν οι ζημίες και να προσδιοριστεί το ποσό αποζημίωσης που θα λάβει ο κάθε αγρότης.

Διαδικασία η οποία πέρα από περισσότερο χρόνο που χρειάζεται ώστε να υπολογιστούν οι ζημίες και να προσδιοριστεί το ποσό αποζημίωσης που θα λάβει ο κάθε αγρότης, ενέχει παράλληλα και άλλους κινδύνους.

Μεταξύ άλλων, κατά την επίσκεψή του στο αγροτεμάχιο ο εκτιμητής, δεν έχει στη διάθεσή του τα γεωχωρικά στοιχεία του ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις βρίσκεται προ εκπλήξεως με διαφορετική καλλιέργεια απ' ό,τι έχει αναφερθεί στη Δήλωση Καλλιέργειας. 

Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «υπάρχουν και περιπτώσεις που έχουν διατυπωθεί αμφιβολίες για την πραγματική έκταση της καλλιέργειας».

Τέλος, αφού συνταχθούν τα πορίσματα, τουλάχιστον μετά από έξι μήνες, οι αγρότες συνήθως καταφεύγουν στην υποβολή των ενστάσεων εκφράζοντας την αμφιβολία τους για την έκταση της ζημίας και το ύψος της αποζημίωσης κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων.

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021 11:25

Πέντε οφέλη της τσουκνίδας στη διατροφή μας

Παρ’ όλο που αν πέσουμε πάνω της θα μας… τσούξει, η τσουκνίδα στην πραγματικότητα είναι πολύ ωφέλιμη για τον οργανισμό. Αρκεί να τη φάμε κι όχι να σκοντάψουμε σε αυτή!

Τα φύλλα της τσουκνίδας χρησιμοποιούνται στο φαγητό, στις σαλάτες, σε χόρτα, σούπες, πίτες, ροφήματα και έχουν πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Συγκεκριμένα, η τσουκνίδα:

 • Είναι πλούσια σε ασβέστιο ωφελώντας τα οστά, αλλά και σε κάλιο, συμβάλλοντας στην καλή αρτηριακή πίεση και την υγεία της καρδιάς
 • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία εκτός του ότι ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού μας, βοηθάει και στην καλύτερη απορρόφηση σιδήρου, που επίσης περιέχει, γι’ αυτό και συστήνεται σε περιπτώσεις σιδηροπενικής αναιμίας.
 • Έχει υψηλή περιεκτικότητα και σε βιταμίνη Κ, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος, ενώ περιέχει και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που κάνουν καλό στο νευρικό σύστημα.
 •  Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζοντας την πρόωρη γήρανση του οργανισμού, όπως και την εμφάνιση διάφορων ασθενειών που σχετίζοντας με τη φθορά του χρόνου.
 • Έχει αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιρρευματική δράση, καταπραΰνοντας φλεγμονές και πολεμώντας τα μικρόβια.

   

  Πώς θα την ετοιμάσετε: Φορέστε τα γάντια σας για να αποφύγετε ερεθισμούς και κόψτε τα γερά φύλλα του βλαστού από τη μέση και πάνω, τα οποία πρέπει πρώτα να ξεπλύνετε πολύ καλά σε κρύο νερό. Έπειτα, ζεματίστε σε καυτό νερό για 2-3 λεπτά, στραγγίξτε και κόψτε σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική σας, σε σούπες, πίτες, να πιείτε αφέψημα κ.ο.κ. Μπορείτε επίσης να τη βρείτε στο εμπόριο σε τσάι, ταμπλέτες, κάψουλες καθώς και σε βάμμα.

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021 08:29

Γεύματα από προνύμφες εντόμων και στην Ευρώπη

Οι λάρβες - κάτι σαν σκουλήκια  - σύντομα και στην Ευρώπη θα βρουν τη θέση τους σε μπολ ζυμαρικών και πιάτα για δείπνο, αφού θα γίνουν το πρώτο έντομο που θα  εγκριθεί στην περιοχή ως ανθρώπινη τροφή.

Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ανοίγει τον δρόμο για τη χρήση των κίτρινων σκουληκιών ολόκληρων και αποξηραμένων σε κάρι και άλλες συνταγές αλλά και ως αλεύρι για την παρασκευή μπισκότων, ζυμαρικών και ψωμιού.

Παρά το όνομά τους, οι λάρβες είναι περισσότερο προνύμφες σκαθαριών και λιγότερο σκουλήκια και χρησιμοποιούνται ήδη στην Ευρώπη ως συστατικό τροφής για κατοικίδια.

Πλούσιο σε πρωτεΐνες, λίπη και φυτικές ίνες, είναι πιθανό να είναι το πρώτο από τα πολλά έντομα που θα εμφανιστούν στα πιάτα της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια, δήλωσε στο Reuters ο χημικός της EFSA και επιστήμονας τροφίμων Ερμόλαος Βερβέρης.

Υπό την επίβλεψη του, οι λάρβες ήταν το πρώτο έντομο που ο οργανισμός της Ε.Ε. αξιολόγησε βάσει ενός κανονισμού για «καινοτόμα τρόφιμα» που τέθηκε σε ισχύ το 2018, προκαλώντας πληθώρα παρόμοιων εφαρμογών.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα αλλά και για βιομηχανία τροφίμων στον τομέα των βρώσιμων εντόμων», είπε.

Οι άνθρωποι σε πολλά μέρη του κόσμου - συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της Αφρικής, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας - ήδη επισκέπτονται μπαρ με έντομα, μπιφτέκια από τριζόνια και άλλα τρόφιμα με βάση τις προνύμφες.

Μόλις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικυρώσει την έγκριση της ESFA, η Ευρώπη θα συμμετέχει.

Ορισμένοι κοινωνιολόγοι, ωστόσο, πιστεύουν ότι τα ψυχολογικά εμπόδια που είναι ιδιαίτερα ισχυρά στην Ευρώπη σημαίνει ότι θα περάσει καιρός πριν τα κίτρινα σκουλήκια αρχίσουν να κάνουν φτερά από τα ράφια των σούπερ μάρκετ εκεί.

«Υπάρχουν αυτονόητοι λόγοι που προέρχονται από την κοινωνική και πολιτιστική μας κουλτούρα - τον λεγόμενο «παράγοντα μπλιάχ»- που κάνουν αποκρουστική σε πολλούς Ευρωπαίους τη σκέψη να τρώνε έντομα», δήλωσε ο Τζιοβάνι Σογκάρι, ερευνητής σε κονωνικά και καταναλωτικά θέματα στο Πανεπιστήμιο της Πάρμας στην Ιταλία.

«Με το χρόνο και τη συνήθεια, τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να αλλάξουν».

Η EFSA είπε ότι είχε λάβει 156 αιτήσεις για αξιολογήσεις ασφάλειας «καινοτόμων τροφίμων» από το 2018, καλύπτοντας τα πάντα, από τρόφιμα που προέρχονται από φύκια έως μια σειρά ειδών εντόμων.

Επειδή είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ίνες, «η κατανάλωσή τους δεν παρουσιάζει κανένα μειονέκτημα στο διατροφικό πλάνο», επισημαίνουν οι ειδικοί. Θα πρέπει όμως να γίνουν επιπρόσθετες μελέτες αναφορικά με τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις.

Με βάση την εκτίμηση της EFSA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει στις χώρες μέλη ένα σχέδιο απόφασης για να επιτραπεί η κυκλοφορία στην αγορά των αποξηραμένων σκωλήκων του αλεύρου και των παραγώγων τους. Ο τομέας ελπίζει ότι θα πάρει το οριστικό πράσινο φως μέχρι τα μέσα του 2021.

Πηγή:https://www.naftemporiki.gr

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 11:57

Δέντρα : Προστασία από τον παγετό – Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί

Οι συχνότερες ζημιές στα εσπεριδοειδή συμβαίνουν από χειμερινούς παγετούς. Τα εσπεριδοειδή δεν έχουν δυνατότητα σκληραγώγησης στο ψύχος, γι’ αυτό σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός αλλά όχι πολύ χαμηλές νεκρώνονται.

Μετά από παραμονή δύο ωρών στους -2,5 ºC παγώνουν πράσινοι και ημιώριμοι καρποί πορτοκαλιάς και λεμονιάς, στους -2,8 ºC οι ώριμοι καρποί και νεαρή βλάστηση, στους -4,5 ºC μεγάλης ηλικίας βλαστοί και οφθαλμοί και στους -10 ºC νεκρώνονται ολόκληρα δέντρα πορτοκαλιάς. Τα μανταρινοειδή είναι πιο ανθεκτικά και η λεμονιά πιο ευαίσθητη από την πορτοκαλιά.

Ζημιές από παγετό στην ελιά

Η ελιά κινδυνεύει από τους πρώιμους φθινοπωρινούς παγετούς και τους χειμερινούς παγετούς. Oι καρποί παγώνουν στους -3 ºC, τα φύλλα στους -3 έως -6 ºC, ο φλοιός στους -7 ºC και το ξύλο στους μεγαλύτερης ηλικίας βλαστούς στους -13 ºC.

Τον Ιανουάριο τα ελαιόδεντρα, εφόσον έχει συλλεχθεί ο καρπός, έχουν σκληραγωγηθεί και οι οφθαλμοί και οι μεγάλης ηλικίας βλαστοί αντέχουν λίγο περισσότερο στο ψύχος ( 2-3 ºC βαθμοι χαμηλότερα). Με το τέλος του ληθάργου η αντοχή στο ψύχος μειώνεται και ξεκινά η ανοιξιάτικη βλάστηση.

Παθητική προστασία από τους παγετούς

Νοτιοανατολική εγκατάσταση , κεκλιμένο έδαφος και μικρό υψόμετρο του δενρώνα βοηθούν στην αποφυγή ζημιών από παγετούς. Σε εγκατεστημένους δενδρώνες οι ανεμοφράκτες μπορεί να δημιουργήσουν θύλακα παγετού και να προκαλέσουν μεγαλύτερη της αναμενόμενης ζημιά.

Οι προληπτικοί διαφυλλικοί ψεκασμοί με αμινοξέα και σκευάσματα με αντιπαγετική δράση βοηθούν αποτελεσματικά στην προστασία από το ψύχος. Η χημική ζιζανιοκτονία ή χαμηλή κοπή και το υγρό έδαφος μειώνουν τον κίνδυνο παγετών.

Όψιμη αζωτούχος λίπανση και αρδεύσεις το προηγούμενο καλοκαίρι, υπερβολική καρποφορία, καθυστερημένη συγκομιδή, πρώιμο κλάδεμα πριν τον παγετό, αποφύλλωση από εχθρούς και ασθένειες την προηγούμενη βλαστική περίοδο, ακατάλληλο υποκείμενο και γενικά διάφορες καταπονήσεις (έλλειψη ανόργανων στοιχείων και νερού, κ.λπ.) κάνουν το δέντρο πιο ευαίσθητο στους παγετούς.

Μείωση του κινδύνου ζημιών μπορεί να επιτευχθεί με ψεκασμούς με χαλκούχα σκευάσματα τα τέλη Χειμώνα για μείωση των πληθυσμών βακτηρίων στην επιφάνεια των φυτών ή με κάλυψη των φυτών ή κορμού μονωτικά υλικά, ώστε να αποφύγουν την άμεση έκθεση στις ελάχιστες θερμοκρασίες.

Ενεργητική προστασία από παγετούς

Ενεργητική προστασία γίνεται με θέρμανση του δενδρών με καύση υλικών όπως άχυρου, παλιών ελαστικών, ή με κατάλληλες θερμάστρες που χρησιμοποιούν λάδια, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Η μέθοδος αυτή δε συνισταται λόγω των επιπτώσεων που έχει στο περιβάλλον.

Σε πολλές περιοχές του κόσμου έχει απαγορευθεί Ενεργητική προστασία γίνεται (σπάνια) με χρήση ελικοπτέρου το οποίο πετώντας χαμηλά (<30-40 m από την επιφάνεια του εδάφους) μεταφέρει αέρα από τα θερμότερα στρώματα προς την επιφάνεια του εδάφους. Οι πιο εκτεταμένες μορφές ενεργητικής προστασίας από παγετούς διεθνώς και στην Ελλάδα είναι η χρήση ανεμομικτών και η τεχνητή βροχή.

Οι ανεμομίκτες κοστίζουν πολύ, απαιτούν συγκεκριμένη διαδικασία για να λειτουργήσουν (όταν χρησιμοποιείται πετρελαιομηχανή) ή απαιτείται ηλεκτρικό ρεύμα, μπορούν να καλύψουν 20-40 στρέμματα οπωρώνα και να ανεβάσουν τη θερμοκρασία στο ύψος των δέντρων, ανάλογα με το βάθος και ύψος της θερμοροφής και τον άνεμο, κατά 2-4 ºC το πολύ. Συνδυασμός των μεθόδων καύσης υλικών και ανεμομίκτη χρησιμοποιούνται σε μερικές περιοχές του κόσμου ακόμα και για μείωση των ζημιών από έντονους παγετούς του Χειμώνα.

Ο πιο επεκτεινόμενος τρόπος ενεργητικής προστασίας από παγετούς είναι η άρδευση με ατομικά μπεκ (τεχνητή βροχή) που βρίσκονται μέσα ή πάνω από την κόμη του δέντρου. Η εφαρμογή από νωρίς το βράδυ νερού στην επιφάνεια του φυτού και εδάφους προκαλεί έκλυση θερμότητας (κατά την ψύξη και κατόπιν πήξη του νερού) αλλά και μόνωση των ιστών που καλύπτονται από πάγο ώστε να αποφευχθεί η πτώση της θερμοκρασίας αυτών κάτω του -1 ºC ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του αέρα.

Αυτός ο τρόπος παγετοπροστασίας απαιτεί υψηλή παροχή νερού και ύπαρξη δικτύου άρδευσης με πίεση, μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο των κλάδων, αλλά θεωρείται ο αποτελεσματικότερος των μεθόδων που χρησιμοποιούνται.

Στην Ελλάδα τα εσπεριδοειδή προστατεύονται εκτεταμένα με άρδευση με τεχνητή βροχή και με ανεμομίκτες, ενώ τα φυλλοβόλα προστατεύονται πιο σπάνια και με τη χρήση τεχνητής βροχής.

Πηγή: https://www.in.gr

Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2021 14:12

Γεωργικοί Σύμβουλοι : Τι είναι και πως μπορούν να σας βοηθήσουν

Σύστημα Παροχής Συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις (Σ.Π.Σ.Γ.Ε.)» είναι το ολοκληρωμένο σύστημα που σκοπό έχει την υποστήριξη των γεωργών για τη βελτίωση των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων της γεωργικής τους εκμετάλλευσης ή επιχείρησης.

Όλοι οι γεωργοί, ακόμη και όσοι δε λαμβάνουν στήριξη στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), έχουν πρόσβαση στο Σ.Π.Σ.Γ.Ε. σε εθελοντική βάση.

Το Σ.Π.Σ.Γ.Ε. εξασφαλίζει την πρόσβαση των γεωργών σε εξατομικευμένες συμβουλές που λαμβάνουν υπόψη την ειδική κατάσταση της εκμετάλλευσης ή επιχείρησής τους. Στην περίπτωση που ο αποδέκτης είναι ομάδα, οι συμβουλές μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να παρέχονται, εάν έχει αιτιολογηθεί δεόντως και κρίνεται σκόπιμο, λαμβανομένης υπόψη της κατάστασης και των αναγκών των επιμέρους χρηστών των συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Το Σ.Π.Σ.Γ.Ε. έχει στρατηγική κατεύθυνση την υιοθέτηση και καθιέρωση ενός βιώσιμου τρόπου διαχείρισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Το Σ.Π.Σ.Γ.Ε. παρακολουθείται, αξιολογείται και τεκμηριώνεται στη βάση ενός ενιαίου δημόσιου πληροφοριακού συστήματος.

Οι γεωργικές συμβουλές εξυπηρετούν, μεταξύ άλλων, τους στόχους που τίθενται σε ενωσιακό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Επιπλέον διαφοροποιούνται και προσαρμόζονται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε Περιφέρειας, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, στόχους και πολιτικές που αποτυπώνονται στις Στρατηγικές Έρευνας και Τεχνολογίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση των Περιφερειών (Research and Innovation Strategies for Smart Specialisation – RIS3).

Το Σ.Π.Σ.Γ.Ε. δεν αποτελεί ελεγκτικό μηχανισμό τήρησης των εθνικών και κανονιστικών απαιτήσεων, αλλά περισσότερο μηχανισμό ευαισθητοποίησης των γεωργών, αφενός για τη σχέση μεταξύ των γεωργικών πρακτικών και της διαχείρισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και αφετέρου για τα πρότυπα για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, την καλή περιβαλλοντική κατάσταση των γεωργικών εκτάσεων, την ασφάλεια των τροφίμων, τη δημόσια υγεία, την υγεία των ζώων και των φυτών και την καλή μεταχείριση των ζώων.

Για να πιστοποιηθεί ως Γ.Σ. ένα φυσικό πρόσωπο, πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Να είναι κάτοχος τίτλου σπουδών Γεωπόνου, Κτηνιάτρου, Δασολόγου, Περιβαλλοντολόγου, Γεωλόγου, Μηχανικού Περιβάλλοντος, Οικονομολόγου, Οινολόγου, Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τεχνολόγου Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, των Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας (Α.Ε.Ι. – Α.Τ.Ε.Ι.) ή αναγνωρισμένων ισότιμων τίτλων σπουδών, σχολών της αλλοδαπής. Στην περίπτωση εισαγωγής νέων θεματικών πεδίων δύνανται να επεκταθούν οι παραπάνω ειδικότητες.

β) Να διαθέτει άδεια άσκησης επαγγέλματος, σε ισχύ, από το οικείο Επιμελητήριο, εφόσον η επαγγελματική του ειδικότητα το απαιτεί.

γ) Να κατέχει «Βεβαίωση παρακολούθησης» του εισαγωγικού προγράμματος επιμόρφωσης

δ) Να μην υφίσταται σε βάρος του καταδικαστική απόφαση για αδίκημα που σχετίζεται με την επαγγελματική του δραστηριότητα ή για οικονομικό αδίκημα.

ε) Να μην σχετίζεται με οποιοδήποτε τρόπο με τον έλεγχο των Γ.Σ. και Φ.Π.Γ.Σ.

στ) Να μην ασκεί εμπορία γεωργικών και κτηνιατρικών εφοδίων και αγροτικών προϊόντων και να μην εργάζεται σε τέτοιου είδους εταιρείες.

Δυνατότητα πιστοποίησης έχουν εργαζόμενοι στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, την αυτοδιοίκηση και τους φορείς της, ως μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι ή απασχολούμενοι με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου καθώς και μέλη του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι – Α.ΤΕ.Ι.). Επιπλέον των παραπάνω προϋποθέσεων, οι συμβουλές που θα παρέχουν πρέπει να είναι στο πλαίσιο των καθηκόντων τους και των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας ή του φορέα για τον οποίο εργάζονται, και σχετίζονται με τον αγροτικό χώρο.

Θεματικά πεδία γεωργικών συμβουλών

I. Συμβουλές που παρέχονται για τις κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης και τα πρότυπα για την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση και γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον, καθώς και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Στο θεματικό πεδίο περιλαμβάνονται, τουλάχιστον, συμβουλές που αφορούν:
α) απαιτήσεις πολλαπλής συμμόρφωσης και
β) επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον γεωργικές πρακτικές – πρασίνισμα.

II. Συμβουλές που παρέχονται για την εκπλήρωση των απαιτήσεων, όπως έχουν καθοριστεί από τα κράτη μέλη, για την εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 11 της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ (οδηγία πλαίσιο για τα νερά).
Στο θεματικό πεδίο περιλαμβάνονται, τουλάχιστον, συμβουλές που αφορούν:
α) στην ορθολογική χρήση του νερού στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις συμπεριλαμβανομένης της σύνταξης σχεδίου διαχείρισης νερού για τις ανάγκες της γεωργικής εκμετάλλευσης,
β) στην προστασία και ορθή διαχείριση υδάτων συμπεριλαμβανομένης και της ορθολογικής χρήσης λιπασμάτων, γ) στην ορθολογική διαχείριση των ζωικών αποβλήτων (κοπριάς) με στόχο την μείωση της ρύπανσης των υδάτων.

III. Συμβουλές που παρέχονται για την εκπλήρωση των απαιτήσεων, όπως έχουν καθοριστεί από τα κράτη μέλη για την εφαρμογή του άρθρου 55 του Καν.(ΕΚ) 1107/2009, ιδίως όσον αφορά στη συμμόρφωση με τις γενικές αρχές της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας που αναφέρονται στο άρθρο 14 της Οδηγίας 2009/128/ΕΚ (ν. 4036/2012 A΄ 8).
Στο θεματικό πεδίο περιλαμβάνονται, τουλάχιστον συμβουλές που αφορούν:
α) στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων,
β) γενικές αρχές ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας.

IV. Συμβουλές στο γεωργικό τομέα σχετικά με δράσεις που μετριάζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και προωθούν την προσαρμογή της γεωργίας.
Στο θεματικό πεδίο περιλαμβάνονται, τουλάχιστον, συμβουλές που αφορούν:
α) στις δράσεις για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής ή την προσαρμογή της γεωργίας σε αυτή, β) στη χρήση υποπροϊόντων, αποβλήτων, υπολειμμάτων και λοιπών πρώτων υλών, εκτός τροφίμων, για τους σκοπούς της βιοοικονομίας,
γ) στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αμμωνίας από τις γεωργικές δραστηριότητες. V. Συμβουλές για την ορθή εφαρμογή των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020 «Ενισχύσεις για τη γεωργία, το περιβάλλον και το κλίμα» και «Βιολογική Γεωργία» σύμφωνα με τα άρθρα 28 και 29 του Καν. (ΕΕ) 1305/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου αντίστοιχα και πιο συγκεκριμένα, συμβουλές που αφορούν στην κατανόηση και ορθή εφαρμογή των δεσμεύσεων:
α) που προκύπτουν από τον Καν. (ΕΕ) 834/2007 σχετικά με τη βιολογική παραγωγή γεωργικών προϊόντων,
β) των δράσεων του μέτρου «Ενισχύσεις για τη γεωργία, το περιβάλλον και το κλίμα», όσο και των ελάχιστων απαιτήσεων που θεσπίζονται από την εθνική νομοθεσία και εφαρμόζονται στις δράσεις αυτές.

VI. Συμβουλές για τον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων, τη βελτίωση της βιωσιμότητας, την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών προϊόντων, την τομεακή ολοκλήρωση, την καινοτομία, τον προσανατολισμό στην αγορά, την προαγωγή της επιχειρηματικότητας και την ενθάρρυνση της μετατροπής των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της διαφοροποίησης της οικονομικής τους δραστηριότητας.

VII. Συμβουλές για τη διαχείριση κινδύνου και τη θέσπιση κατάλληλων προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση φυσικών και άλλων καταστροφών καθώς και νόσων των ζώων και των φυτών.

VIII. Συμβουλές για την εφαρμογή προτύπων εργασιακής ασφάλειας με βάση την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

IX. Συμβουλές για το σχεδιασμό της εφαρμογής του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης ή άλλων συστημάτων παραγωγής.

Χ. Συμβουλές προς νέους και νεοεισερχόμενους γεωργούς, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
α) Διοίκηση και διαχείριση εκμεταλλεύσεων.
β) Συνεργασίες και πρόσβαση στην αγορά.
γ) Κανονιστικές απαιτήσεις και υποχρεώσεις.
δ) Τεχνικές καλλιέργειας/κτηνοτροφίας και νέες τεχνολογίες.

Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2020 14:06

Πάνω από 110 εκατ. ευρώ σε αγροπεριβαλλοντικά μέτρα

Εγκρίθηκε η πληρωμή της, αυξημένης σε σχέση με πέρυσι, προκαταβολής των ενισχύσεων προς τους δικαιούχους των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη.

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη η σταδιακή πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων των παρακάτω μέτρων και δράσεων:

 • Μέτρο 11«Βιολογικές καλλιέργειες» για την οποία διατίθεται το συνολικό ποσό των 66.296.882,58 ευρώ και αφορά σε 14.853 δικαιούχους γεωργούς και κτηνοτρόφους πανελλαδικά.
 • Δράση 10.1.01 «Προστασία της άγριας ορνιθοπανίδας» για την οποία διατίθεται το συνολικό ποσό των 307.015,98 ευρώ σε 692 δικαιούχους πανελλαδικά.
 • Δράση 10.1.02 «Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» για την οποία διατίθεται το συνολικό ποσό των 819.068,72 ευρώ σε 1.259 δικαιούχους.
 • Δράση 10.1.03 «Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας» για την οποία διατίθεται το συνολικό ποσό των 349.814,17 ευρώ σε 639 δικαιούχους.
 • Δράση 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» για την οποία διατίθεται το συνολικό ποσό των 34.768.874,89 ευρώ και αφορά σε 4.109 δικαιούχους πανελλαδικά.
 • Δράση 10.1.07 «Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες» για την οποία διατίθεται το συνολικό ποσό του 1.463.547,61 ευρώ και αφορά σε 817 δικαιούχους πανελλαδικά.
 • Δράση 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» για την οποία διατίθεται το ποσό του 1.050.598,11 ευρώ και αφορά σε 1585 δικαιούχους (για την πρώτη πρόσκληση), το ποσό του 1.901.602,33 ευρώ και αφορά σε 3206 δικαιούχους (για την δεύτερη πρόσκληση) και το ποσό των 3.061.997,42 ευρώ και αφορά σε 4682 δικαιούχους (για την τρίτη πρόσκληση) πανελλαδικά.
 • Δράση 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» για την οποία διατίθεται το συνολικό ποσό των 4.553.878,12 ευρώ και αφορά σε 891 δικαιούχους πανελλαδικά.

Η πίστωση των παραπάνω ποσών πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020.

Συνολικά, το ποσό που διέθεσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενίσχυση συνολικά 32.773 παραγωγών που υπάγονται στα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα ανέρχεται σε 114.573.279,93 ευρώ.

Ο κ. Βορίδης επισημαίνει ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να ενισχύει έγκαιρα και με αυξημένα ποσά τους Έλληνες παραγωγούς, διασφαλίζοντας τη ρευστότητά τους η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη συνέχιση της παραγωγικής τους διαδικασίας, στην κατεύθυνση διασφάλισης της επισιτιστικής επάρκειας, εν μέσω της κρίσιμης συγκυρίας που βιώνει η πατρίδα μας και ολόκληρος ο πλανήτης.

Πηγή: www.in.gr

Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2020 12:29

Επιστολή προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων

 Από κοινού επιστολή έστειλαν το Εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο Αρκαδίας με τον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρκαδίας, σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγροτική παραγωγή του νομού.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε όλο το κείμενο της επιστολής.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, ως εκπρόσωπος της τοπικής επιχειρηματικότητας και των μελών του που ανήκουν στο Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής, και ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας «Η ΕΝΩΣΗ», που εκπροσωπεί μια μεγάλη μερίδα παραγωγών της ευρύτερης περιοχής της Αρκαδίας, τόσο ως συνεταιρισμένα μέλη του, όσο και ως πελάτες του, θα θέλαμε με την παρούσα επιστολή να θέσουμε υπόψη σας από κοινού τις δυσμενείς συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού, στην εμπορία των αγροτικών προϊόντων της περιοχής μας.

Πιο συγκεκριμένα, ένα από τα βασικότερα προϊόντα της περιοχής μας είναι η πατάτα, της οποίας η ζήτηση ήταν και εξακολουθεί να είναι σημαντικά μειωμένη, λόγω του μειωμένου αριθμού τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας, της αναστολής λειτουργίας των ξενοδοχείων και της εστίασης και γενικά εξαιτίας όλων των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, η τιμή της πατάτας να κατρακυλήσει σε επίπεδα που καθιστούν την καλλιέργειά της ασύμφορη και οδηγούν τους παραγωγούς σε οικονομική καταστροφή.

Ένα επίσης μεγάλης σημασίας προϊόν για την οικονομία της περιοχής μας είναι το μοσχοφίλερο, πάνω στο οποίο στηρίζουν το εισόδημά τους πολλές οικογένειες παραγωγών αλλά και οινοποιών. Όπως όλα τα κρασιά, έτσι και το μοσχοφίλερο, πλήττεται σοβαρά από την πανδημία του covid-19, καθώς η κατανάλωσή του έχει μειωθεί κατακόρυφα, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό, δεδομένου ότι αποτελεί  ένα από τα κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα της περιοχής μας.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα, τα οινοποιεία να μην μπορέσουν να απορροφήσουν ολόκληρη τη φετινή παραγωγή σταφυλιών και η τιμή που έλαβαν οι παραγωγοί να είναι σημαντικά μειωμένη, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Επομένως, το εισόδημά τους συρρικνώθηκε και πλέον τίθεται θέμα βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεων των παραγωγών μοσχοφίλερου.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ως επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα ότι στην Αρκαδία έχουμε μία μόνο καλλιεργητική περίοδο, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα για τους τοπικούς παραγωγούς.

Για να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες για την τοπική οικονομία, για την επιβίωση των παραγωγών πατάτας και μοσχοφίλερου της περιοχής μας και για την αντιμετώπιση φαινομένων εγκατάλειψης και ερημοποίησης της υπαίθρου, ζητάμε την αρωγή σας και σας παρακαλούμε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να τύχουν στήριξης τα δύο αυτά βασικά προϊόντα της περιοχής μας, όπως άλλωστε έγινε και με άλλα προϊόντα, όπως οι ελιές, η ανοιξιάτικη  πατάτα, τα κηπευτικά θερμοκηπίων αλλά και τα κτηνοτροφικά προϊόντα.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση αλλά και για οποιαδήποτε ενέργεια χρειαστεί από την πλευρά των φορέων μας.

Με εκτίμηση,

 

     ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ                            ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ  

                                                                                      ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ «Η ΕΝΩΣΗ»                                                                  

                         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ    

                      

 

 

                   ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΟΥΠΗΣ                                      ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΙΟΤΙΝΑΣ

Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020 14:54

ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΛΟΓΩ COVID 19

Ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας ενημερώνει τα μέλη και τους πελάτες του ότι έχει ξεκινήσει η υποβολή αίτησης ενίσχυσης που αφορά στην κρατική ενίσχυση λόγω της νόσου COVID 19 στους ελαιοπαραγωγούς. Δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης είναι γεωργοί που:

• Eίναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (η ιδιότητα αυτή αποδεικνύεται από την εγγραφή τους ως Κατά Κύριο Επάγγελμα Αγρότες στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων - απαιτείται ασφάλιση στον ΟΓΑ

• Δραστηριοποιούνται στον τομέα της ελαιοποιήσιμης ελιάς ή/και διπλής κατεύθυνσης

Η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται έως τις 27/11/2020 και απαιτούνται οι κωδικοί taxisnet του παραγωγού. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2710230604, 2710230624 Τρίπολη, 2755022140 Άστρος.