Κουνουπίδι

Κουνουπίδι

 

 

Κάθε χρόνο, μια ομάδα με 15 περίπου παραγωγούς μέλη του Συνεταιρισμού μας, καλλιεργούν με τις οδηγίες του γεωπονικού μας τμήματος διάφορα λαχανικά με σκοπό την τροφοδοσία της αγοράς με περίπου 100 τόνους από κάθε είδος. 

Το κουνουπίδι έχει υψηλή διατροφική αξία και η κατανάλωσή του μπορεί να προστατεύσει από διάφορες ασθένειες της καρδιάς, αλλά και από τον καρκίνο. Το κουνουπίδι λέγεται ότι προέρχεται από το άγριο λάχανο που ευδοκιμούσε στην Ασία. Ανήκει στην ίδια κατηγορία λαχανικών με το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο και συναντάται σε διάφορα μεγέθη, από 15 εκατοστά σε διάμετρο, έως και 12 εκατοστά. Αποτελείται από πολλά συγκεντρωμένα μπουμπούκια λευκού χρώματος, λόγω της προστασίας τους από τα παχιά πράσινα φύλλα που εμποδίζουν να τα φτάσει το φως του ήλιου και το σχηματισμό χλωροφύλλης.

Το μέρος του λαχανικού που τρώγεται είναι το ίδιο το λουλούδι, το οποίο καταναλώνεται με διάφορους τρόπους -τουρσί, ωμό, βραστό, στον ατμό κ.ά.. Ωμό, έχει την υψηλότερη διατροφική αξία.

H διατροφική του αξία 100 γρ. κουνουπίδι, προσφέρουν την εξής διατροφική αξία: Σάκχαρα- 2,4 γρ. Πρωτεϊνες 2 γρ. Υδατάνθρακες 5 γρ. Φυτικές ίνες 2,5 γρ. Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) 0,063 mg. Θειαμίνη (βιταμίνη Β1) 0,057 mg. Παντοθενικό οξύ 0,65 mg. Νιασίνη (βιταμίνη Β3) 0,53 mg. Βιταμίνη Β6 0,22 mg. Φολικό οξύ 57 mg. Βιταμίνη C 46 mg. Σίδηρο 0,44 mg. Ασβέστιο 22 mg. Φώσφορο 44 mg. Μαγνήσιο 15 mg. Ψευδάργυρος 0,28 mg. Κάλιο 300 mg. Ενέργεια 20 kcal.

Το κουνουπίδι είναι ιδανικό για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, καθώς δεν περιέχει λίπος και έχει λίγες θερμίδες. Επίσης, η χαμηλή περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες, το κάνει ένα καλό υποκατάστατο της πατάτας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος και βοηθά στην επούλωση των πληγών.