O.E.Φ

Οργάνωση Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.)

Η Ε.Α.Σ. Αρκαδίας αναγνωρίστηκε το έτος 2009 ως Οργάνωση Ελαιουργικών Φορέων με Αριθμό Αναγνώρισης ΕΛ-ΟΕΦ-1-004. Θεωρούμε στρατηγικά σημαντική την συμμετοχή μας στα προγράμματα των οργανώσεων ελαιουργικών φορέων. Μέσα από την αξιοποίηση των συγκεκριμένων πόρων, μας δίνεται η ευκαιρία να ενισχύσουμε τους παραγωγούς στα θέματα που έχουν σχέση με την προσαρμογή τους στις σύγχρονές απαιτήσεις και κατευθύνσεις αφενός, αφεταίρου να συμβάλλουμε καθοριστικά στην ενίσχυση της ποιότητας του τελικού προϊόντος τους και την ουσιαστική τους πρόοδο αλλά και να συνεισφέρουμε στην βελτίωση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η ποιότητα του ελαιολάδου αποτελεί πλέον ένα σημαντικό παράγοντα για τον παραγωγό, αλλά και για τον καταναλωτή η οποία συνδέεται άμεσα με τον τρόπο καλλιέργειας, συγκομιδής αποθήκευσης και μεταφοράς έως την έκκριση. Καθοριστικός παράγοντας για την βελτίωση της ποιότητας του τελικού προϊόντος είναι η τεχνική βοήθεια προς τον παραγωγό.
Τέτοια βοήθεια όσον αφορά την καλλιέργεια είναι η προμήθεια μη χημικών δακοπαγίδων χλοοκοπτικών μηχανημάτων, ραβδιστικών, αλυσοπρίονων και μέσων συλλογής (ελαιόδιχτα και ελαιόπανα).
Τα παραπάνω είναι απαραίτητα εργαλεία για κάθε παραγωγό ελαιοκαλλιεργητή, τα οποία με την χρήση τους βελτιώνουν τις συνθήκες καλλιέργειας, και σαν συνέπεια βελτιώνουν το τελικό προϊόν.

Ενδεικτικά αναφέρονται μια σειρά από βελτιώσεις που σχετίζονται με την χρήση των εργαλείων αυτών:

• Συνεισφορά στην περιποίηση του ελαιόδεντρου

• Συνεισφορά στην καταπολέμηση παραδοσιακών ασθενειών και εχθρών του δένδρου της ελιάς

• Σωστή ανάπτυξη του ελαιόδεντρου & ποιοτικότερη απόδοση με αποκοπή των νεκρών ή ασθενών κλώνων που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα.

• Αναβάθμιση της εικόνας του ελαιώνα αλλά και του τοπίου

• Περιορισμός των ζιζανίων με (μη χημικές) περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους

• Βελτιστοποίηση του τρόπου συγκομιδής χωρίς να βλάπτεται το προϊόν ή να παραμένει περισσότερο χρόνο από τον πρέποντα

• Άμεση συλλογή χωρίς επαφή του καρπού με το έδαφος που σαν αποτέλεσμα έχει την αύξηση της οξύτητας του τελικού προϊόντος

• Μεταφορά του καρπού σε πλαστικούς κλωβούς που βοηθάει στη μη έκθλιψη, τον μη τραυματισμό της επιδερμίδας και τον αερισμό του, συγχρόνως δεν αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες που βοηθούν την αλλοίωση.