ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 19 Οκτωβρίου2015

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ

 

Η Greenpeace και ο Αγροτικός-Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας (ΑΚΣΑ) απευθύνουν σε παραγωγούς ανοιχτή πρόσκληση στην ημερίδα με θέμα «Κτηνοτροφικά λούπινα: μια καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη» που συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, στις 19.00μμ, στην Αίθουσα του Φιλοτεχνικού Ομίλου στο Λεβίδι Αρκαδίας[1].

 

 Πρόκειται για την τέταρτη ημερίδα παραγωγών που διοργανώνει η Greenpeace μέσα σε ένα έτος στο πλαίσιο της εκστρατείας της για βιώσιμη γεωργία(2), η οποία φανερώνει το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον παραγωγών και φορέων που εξαπλώνεται γεωγραφικά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Η ημερίδα για τα κτηνοτροφικά λούπινα απευθύνεται σε παραγωγούς που ενδιαφέρονται να εξοικειωθούν με τα χαρακτηριστικά και τις καλλιεργητικές απαιτήσεις του κτηνοτροφικού λούπινου, αλλά και των υπόλοιπων κτηνοτροφικών φυτών. Το λούπινο, το κουκί, το ρεβίθι και το μπιζέλι είναι εύκολες καλλιέργειες χαμηλού κόστους με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, τη γεωργία, την κοινωνία και την οικονομία(3).

«Η καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών μπορεί και πρέπει να δώσει λύση σε πολλά από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα είναι ένα μεγάλο πρώτο βήμα για στροφή σε βιώσιμη γεωργία χωρίς εξαρτήσεις από μεταλλαγμένα, φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Η κοινή μας ημερίδα με τον Συνεταιρισμό Αρκαδίας μεταφέρει αυτό ακριβώς το μήνυμα: η στροφή του αγροτικού κλάδου σε βιώσιμες γεωργικές πρακτικές είναι μονόδρομος για την ανασυγκρότηση της γεωργίας και το μέλλον παραγωγών και καταναλωτών», τόνισε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία.

«Η Αρκαδία αποτελεί παραδοσιακά μία σημαντική κτηνοτροφική περιοχή με μεγάλο αριθμό κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων αλλά και τόπο παραγωγής ποιοτικών ζωοτροφών. Προκειμένου να μην εξαρτόμαστε από εισαγωγές πρώτων υλών για τις ζωοτροφές μας, θα πρέπει να στραφούμε στην καλλιέργεια ελληνικών κτηνοτροφικών φυτών, ώστε να ενισχυθεί ο αγροτικός κόσμος και να ελαφρυνθούν οικονομικά οι κτηνοτρόφοι μας, αποφεύγοντας τις ακριβές ξενόφερτες ζωοτροφές και παράγοντας ασφαλή ζωικά προϊόντα, αποφεύγοντας τη μεταλλαγμένη σόγια», τόνισε ο Αθανάσιος Τσιoτίνας, Πρόεδρος του Αγροτικού-Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας.

Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας είναι ειδικευμένοι γεωπόνοι(4) που προτείνουν ήπιες και βιώσιμες γεωργικές πρακτικές. Στο τέλος της ημερίδας θα διανεμηθεί  εγχειρίδιο καλλιέργειας κτηνοτροφικού λούπινου.

Η ημερίδα εντάσσεται στο  πρόγραμμα “Εκπαίδευση αγροτών στα ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά”, αποκλειστικός δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος(5).

Για περισσότερες πληροφορίες:  Έλενα Δανάλη, 210 3806374 & 5, 6984617026

 

Σημειώσεις προς συντάκτες:

  1. Το Λεβίδι βρίσκεται 25 χλμ. βόρεια της Τρίπολης.
  2. Οι προηγούμενες ημερίδες παραγωγών πραγματοποιήθηκαν στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας, στη Δορκάδα Θεσσαλονίκης και στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.
  3. Περισσότερα για τα πλεονεκτήματα των κτηνοτροφικών φυτών: http://greenpeacegreece.org/projects/2015_SustAgri/kouki/10-logoi.html
  4. Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα των γεωπόνων συνεργατών που θα συμμετάσχουν στην ημερίδα ως κεντρικοί ομιλητές: www.realfarm.gr
  5. Η Greenpeace αποτυπώνει σε ηλεκτρονικό χάρτη ο οποίος διαρκώς ανανεώνεται, τις καλλιέργειες ελληνικών κτηνοτροφικών φυτών www.fitepse-ti-lisi.org